נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » זכויות נכים » ניידות – אחוזי נכות

ניידות – אחוזי נכות

אחוזי נכות מסוימים שקשורים למוגבלות בתנועה מאפשרים לקבל הטבות וקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי. עם זאת, מי שמאשרים את אחוזי המוגבלות הם נציגים של משרד הבריאות ולכן חשוב לדעת איך מגישים תביעה ומה עושים אם רוצים להצהיר על החמרה במצב

[ez-toc]

הקשר בין קצבת ניידות לאחוזי נכות 

אחוזי נכות צריך להיות ברור לכל מי שרוצים לנצל הטבות ששמורות להם במוסד לביטוח לאומי. בראש ובראשונה, מדובר על קצבה שמשולמת למוגבלים בניידות עקב הוצאות הניידות שלהם. את הקצבה משלמים במוסד לביטוח לאומי גם למי שיש בבעלותם וברשותם רכב וגם למי שלא, אך ההטבות והתנאים משתנים בין המקרים.

המטרה של קביעת הקשר בין ניידות – אחוזי נכות מבחינת משרד האוצר, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי היא מצד אחד לעודד בעלי מוגבלויות שבוחרים לצאת לשוק העבודה ולשמור על עצמאות, אך מצד שני גם להכיר במוגבלות ולסייע להם. לכן מוגבל ניידות בעל רכב שעובד והמרחק למקום עבודתו וחזרה הוא מינימום 40 ק"מ אף מקבל תוספת לקצבה, שיכולה להגיע לסכום של אלפי שקלים בשנה. 

מהם התנאים לקבלת זכאות לגמלת ניידות?

הזכאות לגמלת ניידות שמורה רק למי שעונים על שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שוועדה רפואית של משרד הבריאות תקבע למבקש הקצבה אחוזי מוגבלות בניידות עקב ליקויים ברגליים ובהתאם לרשימת ליקויים מוגדרת. יתרה על כך, יש לציין שמי שנקבעו לו אחוזי מוגבלות בניידות אבל לתקופה זמנית בלבד – לא יוכל לקבל את ההטבות.

התנאי השני הוא להיות תושב ישראל, שנמצא בישראל מגיל 3 ועד גיל פרישה. עם זאת, יש לציין כי את גיל הפרישה עצמו קובעים אחרת לעניין קצבת הניידות לפי תאריך הלידה. 

מה נותן 40 אחוז ניידות?

את ההטבות שמקבלים במסגרת הקשר בין ניידות – אחוזי נכות ניתן לחלק לשורה ארוכה של קטגוריות וסוגים. במידה ומדובר על בעלי מוגבלויות וליקויים ברגליים עם רישיון נהיגה, החוק קובע שניתן יהיה לקבל את ההטבות רק אם ועדה רפואית של משרד הבריאות קובעת עבורו 40% מוגבלות בניידות מינימום.

לשם השוואה, מי שאין להם רישיון נהיגה ורוצים לקבל קצבת ניידות צריכים להגיע ל-60% מוגבלות בניידות מול ועדה רפואית של משרד הבריאות. כמו כן, עליהם להראות שיש להם מורשה נהיגה שמסיע אותם ברכב, כי אחרת אין טעם לספק להם הטבות שקשורות לניידות. 

מהי ועדת ניידות משרד הבריאות?

"ועדת ניידות" הוא כינוי שבו משתמשים על מנת לתאר ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. מטרת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי היא גם לבדוק כל מקרה לגופו מבחינת המוגבלות וקשיי הניידות, אך גם לוודא שהמועמדים לקצבה שמגיעים אליהם אכן עונים על רשימת הליקויים שמזכים בקצבה כפי שזו מוגדרת בחוק. 

איך מגישים תביעה לקצבת ניידות?

בשביל לממש את הקשר בין ניידות – אחוזי נכות מבחינת הטבות, צריך לעבור את השלבים הבאים:

  • פונים לוועדה רפואית של משרד הבריאות כדי לקבוע מוגבלות בניידות
  • מקבלים הודעה בדואר על החלטת הוועדה
  • בוחרים האם לערער על החלטת הוועדה
  • במידה ונקבעו אחוזי מוגבלות בניידות מזכים בגמלה – מגישים תביעה למוסד לביטוח לאומי
  • בעלי מוגבלות שזקוקים לרכב מיוחד מקבלים הפניה לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים
  • מקבלים הודעה בדואר על החלטת המוסד לביטוח לאומי
  • בוחרים האם להגיש ערעור על ההחלטה של המוסד לביטוח לאומי

רכב ניידות

רכב ניידות הוא אמצעי תחבורה שאמור להקל על בעלי מוגבלויות וקשיים בניידות. את גובה הקצבה לבעלי רכבים קובעים לפי מרכיבים שונים, בהם לדוגמא האם המוגבל הוא בעל רישיון או לא, מה גודל הרכב שבו הוא משתמש כדי להגיע לעבודה, האם הוא משתכר או לא, האם הוא משרת בצה"ל בחובה או בהתנדבות וכן הלאה. במידה ומדובר על בעלי מוגבלויות וקשיים בניידות שהם חסרי רכב, הקצבה קבועה והיא עומדת נכון לינואר 2022 על סכום של 2,364 ש"ח. 

הטבות בניידות

יש הטבות שונות שאותן ניתן להשיג בגלל הקשר בין ניידות – אחוזי נכות. ההטבה המרכזית היא כמובן קצבה חודשית, אך חשוב להביא בחשבון גם את היתרונות של ההטבות הבאות:

  • הלוואה עומדת לקניית רכב ראשון או חדש והלוואה מקרן הלוואות לרוכשי רכב חדש
  • החזר הוצאות עבור רכישת והתקנת אביזרים ברכב פרטי המשמש לנסיעה לעבודה ובחזרה
  • הלוואה לרכישה והתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים בכל סוג של רכב
  • לימוד נהיגה ברכב בעל אביזרים מיוחדים
  • שירותי גרירה
  • תו חניה לנכים – במידה ונקבעו אחוזי מוגבלות בניידות (מי שאינו זכאי להטבות במסגרת הסכם הניידות אבל כן נקבעה לו נכות רפואית בשיעור של מינימום 60% ועונה על התנאים שנקבעו על ידי משרד התחבורה יכול גם כן לקבל תו חניה כזה)

ניידות שירותים מיוחדים

קיימת אפשרות לקבל גם גמלת ניידות וגם קצבת שירותים מיוחדים מטעם המוסד לביטוח לאומי. בשביל לממש באופן הזה את הקשר בין ניידות – אחוזי נכות, צריך לענות על 1 מתוך 3 תנאים: או שמבקש הקצבאות יראה שנקבעו לו 100% מוגבלות בניידות, או שלמבקש הקצבאות כבר נקבעו לפחות 112% נכות רפואית לעניין שירותים רפואיים או שנקבע שמבקש הקצבאות זקוק לכיסא גלגלים ואף משתמש בו. בכל מקרה אחר, צריך לבחור בין קצבת הניידות לבין קצבת השירותים המיוחדים ואי אפשר לקבל את שתיהן. 

מהו הסכם הניידות?

הסכם הניידות שנחתם בין משרד האוצר לבין המוסד לביטוח לאומי קובע מה יהיו ההטבות בגין ניידות – אחוזי נכות ומה תהיה הקצבה החודשית. במידה ומעוניינים להגיש תביעה ולדעת מראש למה לצפות מבחינת הטבות וגמלה, כדאי לברר לגבי האופן שבו ההטבות משולמות מכספי משרד האוצר ולגבי עדכונים בסכומים. 

מהו טופס ניידות?

אנשים עם מוגבלות עקב ליקויים ברגליים שמעוניינים לקבל הטבות במסגרת גמלת ניידות צריכים למלא טופס בקשה לבדיקה רפואית. את הטופס אפשר למלא באופן מקוון באתר משרד הבריאות, או להוריד ולהדפיס כדי למלא ידנית. לטופס יש לצרף אישורים רפואיים מעודכנים, תוצאות של בדיקת דופלר אם הליקוי קשור באי ספיקה היקפית בגפיים התחתונות, אישור על רכישה או השכרת כיסא גלגלים לבעלי כיסאות גלגלים וצילום של רישיון לבעלי רישיון נהיגה. 

מהו טופס החמרת מצב?

ניתן להגיש בקשה לבדיקה חוזרת של ועדה רפואית של משרד הבריאות בעקבות החמרה במצב הרפואי. במידה וחלפו מינימום 42 חודשים מאז הבדיקה הקודמת, ניתן להגיש בקשה לעוד בדיקה גם אם לא חלה החמרה.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!