זכויות הילד בישראל
לא קל להיות ילד אבל עוד יותר קשה לא לדעת את החוק ולא להיות מודע לעובדה כי גם לילדים יש זכויות משפטיות, כולל הזכות לתבוע, להביע דעתו ולהשפיע על הכרעות משפטית. כל מה שרציתם לדעת על זכויות הילד בישראל.
והילד הזה הוא אני
האמנה הבין לאומית לזכויות הילד היא מסמך שנוסח במשך כמעט עשור על ידי וועדה מיוחדת באו"ם. אמנה זו קיבלה מעמד של חוק בין לאומי בשנת 1989. בשנת 1991 קיבלה על עצמה גם מדינת ישראל את עיקרי אמנה זו והצטרפה למדינות רבות בעולם שחתמו עליה.
סעיפי האמנה מתייחסים לילדים כאל יצורים אנושיים בעלי זכויות, עם התייחסות לאספקטים כלכליים, תרבותיים, פוליטיים והגדרת מעמדם האזרחי. כמו כן כוללת האמנה את החובות החלות על המדינות השונות בכל הנוגע לילדים באותן המדינות.
זכויות הילדים לפי האמנה
באמנה הבין לאומית מצויים חמישה סעיפים עיקריים הכוללים את זכויות הילדים מחד וחובת המדינה כלפיהם מאידך:
- עקרון השוויון- ילדים לא יופלו על רקע דת, אמונה, גזע, מין, מצב בריאותי ושכלי.
- עקרון השותפות- לילדים קיימת הזכות לבטא את עצמם ולהביע דעתם בחופשיות בכל הנוגע להליכים שקשורים אליהם.
- עקרון טובת הילד- צרכי הילדים וטובתם עומדים בעדיפות ראשונה ומעל כל השאר.
- עקרון החיים ההתפתחות- נוגע לזכות הילדים לחיות, עם התחייבות למנוע כל מצב הגורם למותם, הבטחה לספק להם תנאי חיים מינימליים ואיסור חד משמעי לשימוש באלימות כלפיהם. על ההורים, בסיוע המדינה, להבטיח את התפתחות ילדיהם.
- עקרון הגנת הילד- נוגע להקפדה על אי חשיפת ילדים לפעולות שתוכנן אינו הולם את גילם ומצבם,הן השכלי והן הרגשי.
זכויות ילדים ותתי זכויות נוספים, מסתעפים מכל סעיף בחמשת העקרונות הללו וכוללים זכויות לחיי משפחה, הזכות לזהות וביטוי עצמי, הזכות של ילדים בעלי מוגבלות, הזכות להגנה מיוחדת, הזכות למניעת ניצול ילדים ועוד.
נתקלתם בעוולה, ניצול או הפרה בוטה של זכויות הילדים? מלאו עכשיו את פרטיכם בטופס המקוון בפורטל בשבילך. מילוי פרטיכם יאפשר לנו לסייע לכם, במידע, בריכוז מקיף ועדכני של חוקים, זכויות ודינים ובעיקר בסיוע מקצועי של עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, ילדים ועבודה ואשר יוכלו לייעץ ולעזור לכם ללמוד את הזכויות הללו.
מהן זכויות הילד בישראל?
כאמור, מדינת ישראל קיבלה על עצמה את אמנת זכויות הילד בשנת 1991. בנוסף לאמנה הבין לאומית, נחקקו במהלך השנים חוקים רבים שמטרתם שמירה על זכויות הילד במשפחה, בחינוך ובחברה. דוגמה בולטת היא חקיקת חוק חינוך חובה שנחקק כבר עם הקמתה של מדינת ישראל, חוק הנוער, ועוד.
זכויות הילד במשפחה
חוק זכויות הילד בא לידי ביטוי בהליכים שונים, ביניהם בהליכי גירושין, שם טובת הילד עומדת בראש סדרי העדיפויות של בית המשפט לענייני משפחה. יתרה מכך, בהליכי גירושין קשים שאין בהם תמימות דעים, למשל בנוגע למשמורת או הסדרי ראייה, רשאי בית המשפט לענייני משפחה לזמן את הילד לדיון, לשמוע את דעתו ואף להתחשב בה.
חוקים מסוימים נחקקו במגמה להגן על שלום הילדים ובמגמה לשמור עליהם, למשל חוק איסור נישואים לפני גיל 17, איסור לשנות את דת הילד ללא הסכמתו החל מגיל עשר ועוד.
אחת הזכויות הפחות ידועות לציבור היא זכותו של הילד לייצוג עצמאי במהלך משפט. משמעות הדבר היא כי אם ילד מעניין לתבוע, אפיל שלא באמצעות הוריו, גורם כל שהא, למשל גורם רפואי בגין רשלנות רפאית, יוכל לעשת זאת גם שלא דרך הוריו.
השאלה היחידה היא האם החוקים מיושמים, כמותם גם סעיפי האמנה, והאם ישנו חוק כללי לזכויות הילד או גוף ממשלתי שכל ייעודו הוא להיות אחראי על בקרת האמנה ויישום סעיפיה.
כדי להבין את משמעות הזכויות של הילדים, לקבל את רשימת הזכויות המלאה, ללמוד על יישום זכויות אלו וכן לקבל יעוץ וסיוע מקצועי במקרים בהם נתקלתם בהפרה בוטה של זכויות ילדים, אתם מוזמנים למלא את פרטיכם בטופס המצוי בפורטל בשבילך ולקבל מענה מקיף ומרוכז, שיסייע לכם גם לחסוך בזמן ובכסף.
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?