חוק אימוץ ילדים בישראל
אימוץ ילד נובע, ברוב במקרים, בשל חוסר יכולת להביא ילד לעולם מסיבות שונות. ההחלטה לאמץ ילד כרוכה בקשיים רגשיים ונפשיים רבים. לא די בכך, הליך האימוץ בישראל אינו פשוט וקיימות בו התניות ותקנות רבות.
לפניכם כל המידע על חוק אימוץ ילדים בישראל, על כל תקנותיו, משמעותן וההשלכות שלהן.
התנאים לאימוץ ילד
על המעוניינים באימוץ למלא טופס "מילוי מועמד לאמץ" ולהגיש אותו במזכירות השירות לאימוץ. אימוץ ילדים בישראל מתבצע באמצעות השירות למען הילד ובליווי עובדת סוציאלית. השירות למען הילד מאבחן את יכולת הפונים לאימוץ לעמוד במשימת ההורות ומווה אותם מרגע הפנייה למרכז, לאורך התהליך ואף במהלך שנות האימוץ.
כדי לפתוח תיק והגשת בקשה לאימוץ ילד, יש לעמוד תחילה בכמה תנאי בסיס:
- על המאמץ להיות מבוגר יותר מהמאומץ בשמונה עשרה שנים לפחות ולא יותר מארבעים שלוש שנה.
- זג נשוי שחי ביחד לפחות שנתיים.
- לפחות שתים עשרה שנות לימוד.
- בעלי הכנסה קבועה ויכולת לפרנס את המאומץ.
- תנאי מגורים סבירים והיכולת לספק למאמץ חדר משלו.
- עבר פלילי נקי וללא הרשעות בגין עבירות נגד קטינים, עבירות מין ועבירות אלימות. אם ישנן עבירת אחרות, הן ייבחנו.
- אימוץ על ידי מאמץ יחיד- חוק אימוץ בישראל קובע כי זכאים לאימוץ הם זוג נשוי. יחד עם זאת, במידה ולא נמצא זוג נשוי המעוניין לאמץ קטין, תיבחן מועמדתו של פונה יחיד לגבי אותו הקטין.
- יאומץ ילד בן אותה הדת של המאמץ (קיימים חריגים לתנאי זה).
- אם למאומץ מלא תשע שנים, נדרשת הסכמתו לאימוץ. גם כאן קיימים חריגים לתנאי זה, למשל במקרים בהם עלול המאומץ להפגע מעצם ידיעתו על הליך האימוץ.
- מצב בריאות תיקן, פיסי נפשי
- תפקוד חברתי תקין
- יכולת התמודדות עם הליך האימוץ שהוא לא פשוט רגשית ונפשית.
סוגים של אימוץ ילדים בישראל לפי חוק האימוץ
- אימוץ תינוק עד גיל שנתיים מתאפשר לזוגות חשוכי ילדים
- אימוץ ילדים על ידי קרובי משפחתו- נעשה בהתאם להחלטת בית משפט.
- אימוץ ילד גדול עם צרכים מיוחדים מתאפשר לזוגות חשוכי ילדים המבקשים לקצר את זמן ההמתנה.
- אימוץ של בנו או ביתו של בן הזוג.
העובדות הסוציאליות של השירות למען הילד משמשת על פחי חוק אימוץ ילדים בישראל, כאפוטרופסיות לילדים המועמדים לאימוץ. עובדות השירות שמת לנגד עיניהן בראש ובראשונה את טובת הילד ומקדמות תהליכי אימוץ רק כשמסתמנים סיכויים של ממש להצלחה.
אימוץ ילדים לזוגות חד מיניים
אימוץ ילדים בישראל אינו הליך פשוט בכלל לזוגות חד מיניים בפרט. יחד עם זאת, לאחר פסיקת בית המשפט העליון, בשנת 2005, שפסק כי המדד היחיד הקובע אם לאשר אימות או לא הוא טובת הילד המאומץ, עושה רושם כי דברים החלו להשתנות בישראל.
על פי פסיקת בית המשפט העליון, אופי הקשר בין הורי המאמץ אינו הסיבה החשובה ביותר שתשפיע על האימוץ. בשנת 2008 קבע היועץ המשפטי לממשלה דאז, כי מדינת ישראל אינה פוסלת מתן היתר אימוץ לזוגות חד מיניים, גם במצבים בהם הילד אינו ילדו הביולוגי של אחד מבני הזוג.
בהליך אימוץ ילדים לזוגות חד מיניים בוחן ביתה משפט בראש ובראשונה את טובת הילד המאומץ. מדובר על טובה שאינה רק חומרית אלא גם תרבותית, רוחנית, מוסרית ואתית.
במצבים בהם אחד מבינו הזוג הוא הורה הילד, ביולוגי או מאמץ, על בן הזוג לעתור לקבלת צו אימוץ.
בית המשפט מצידו יבחן את מחויבותו של בן הזוג העותר כלפי הילד, גם ללא קשר להליך האימוץ, קיום של הסכם חיים משותפים או צואה וכל ביטוי אחר המלמד על כוונת ההורים לחיות יחדיו ולדאוג לילד במשותף.
האם אתם זוג חד מיני הנתקל בבירוקרטיה קשה, עד בלתי אפשרית באימוץ ילד? האם נתקלתם בדעה קדומה? אל תערו את התהליך המורכב לבדכם! פורטל בשבילך מעמיד לרשותכם את מיטב עורכי הדין לענייני משפחה, מתמחים בחוקי אימוץ בכלל ושל חד מיניים בפרט.
הליך אימוץ ילדים לזוגות חד מיניים
הליך האימוץ מתחיל בהגשת בקשה. את הבקשה יש להגיש בבית המשפט לענייני משפחה. לאחר הגשת הבקשה, היא תעבור לשני גופים: הלשכה המשפטית של משרד הרווחה והשירות למען הילד, אף הוא מטעמו של משרד הרווחה. שני גופים אלו יגישו לבית המשפט את חוות דעתם, המשפטית במקרה של הלשכה המשפטית והכללית מצידו של השירות למען הילד, אחרי שבוצעה היכרות עם ההורים, נבחנה סביבת המגורים של בני הזוג ונבחנו עוד אספקטים הרלוונטיים לאימוץ.
המשך התהליך מתבצע בבית המשפט ומושפע מחוות הדעת שהתקבלו אצלו. ככל שחוות הדעת יהיו חיוביות ואוהדות יותר, כך יהיה ההליך קל וקצר יותר.
צו אימוץ לא יתקבל במקרים בהם דתו של המאומץ שונה מדתו של ההורה המאמץ. סעיף זה, של חוק אימוץ ילדים בישראל (סעיף 5 לחוק), חל גם על זוכות הטרוסקסואלים.
את מי ניתן לאמץ
ילד מוכרז כבר אימוץ רק לאחר שהוריו הביולוגים נתנו את הסכמתם לכך. גם אם נתנו את הסכמתם ועדיים לא התקבל צו אימוץ, הם רשאים לשנות את דעתם.
בנוסף, מוכרז ילד כבר אימוץ, גם ללא הסכמת הוריו, במקרים הבאים:
– זהות ההורים אינה ידועה
– הוריו נפטרו
– הוריו נמצאו כבלתי כשירים לגדלו
– הוריו אינם רוצים לגדלו
– הוריו לא מקיימים את חובותיהם כלפיו במשך חצי שנה ברציפות
– הוריו אינם מגדלים אותו כראוי ופוגעים בו.
בית המשפט לא יקבע כי הילד הוא בר אימוץ, אם הוריו בחיים ומקום מגוריהם ידוע, לפני שאיפשר להם, או לאפוטרופוסים החוקיים שלו, להשמיע את טענותיהם.
מעוניינים לאמץ ולא בטוחים שאתם עומדים בקריטריונים? לא מכירים את כל סעיפי חוק אימוץ ילדים בישראל? פורטל בשבילכם, בנוסף למידע הנרחב, החוקים והתקנות, מציע לכם לקבל גם סיוע, יעוץ, הכוונה וליווי של אנשי מקצוע, ביניהם עורכי דין מומחים בדיני משפחה ובכל סעיפי חוק האמוץ.
מלאו את פרטיכם באתר בשבילך וקבלו את כל הסיוע המקצועי והמימן ביותר.
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?