החוק למניעת הטרדה מינית
הוטרדתם מינית בעבודה וברצונכם לדעת כיצד להתנהל? גם אם יש לכם אפילו חשד סביר כי ההתנהלות במקום העבודה אינה תקינה, חשוב שתדעו כי ישנה רשימה ארוכה מפורטת המעגנת בחוק ואשר מטרתה לספק מידע מועיל ומפורט בנוגע להטרדה מינית בעבודה.
מה אומר החוק
לפי החוק למניעת הטרדה מינית, אסור למעסיק, או לכל ממונה אחר מטעמו, להטריד מינית במסדרת יחסי עבודה כל עובד, או מועמד לעבודה. עובד או עובדת שהגישו תלונה בשל הפגיעה, זכאים להגנה מלאה ולמעביד אסור לפגוע במתלונן/ת, או בעובדים אשר העידו לטובת המתלונן או סייע לו בהגשת התלונה.
החוק מגדיר הטרדה מינית כהצעות מיניות חוזרות ונשנות מהמעסיק לעובדת או לעובד הכפופים לו, התייחסויות מילוליות מיניות, או שיש בהן קונוטציה מינית, התייחסותמבזה, גם חד פעמית, על רקע מיני, נגיעת פיזיות ללא הסכמה וכפיית מין בכוח.
הנסיבות, על פי החוק, בהן נחשבת הטרדה ככזו, או כהטרדה מינית או התנכלות מתקיימות בארבעה אופנים:
- במקום העבודה
- מחוץ למקום העבודה או בזמן בו מתקיימת פעילות ביוזמת המעביד, למשל יום גיבוש בחברה
- בזמן העבודה, למשל, נסיעה במסגרת העבודה המשמשת לצורכי עבודה
- בכל מקום אחר בו מתקיים ניצול מרות המעביד, למשל בביתו.
מטרת החוק למניעת הטרדה מינית (התשנ"ח 1998) היא לאסור הטרדה כזו, על מנת להגן על כבוד האדם, על חירותו ופרטיותו ולקדם שוויון בין המינים.
עוד על תקנון ומידע על הגדרות הטרדה מינית בעבודה, תוכלו למצוא באתר משרד העבודה: https://www.moit.gov.il/NR/exeres/F3B0257A-64C8-4EBE-B3FD-251000C9768F.htm
מה לעשות במצבים של הטרדה מינית?
נשים רבות נמנעות מלהתלונן על הטרדה מנית בעבודה, מחשש של פגיעה בזכויותיהן, הרעת התנאים בעבודה, מוניטין, מבוכה וכדומה. אם בכל זאת בחרתן "ללכת עד הסוף" עם התלונה, חשוב לציין כי כיום קיימים מרכזים לנפגעות הטרדה מינית המסייעים בכל דרך. כמו כן, ידיעת החוק תמיד תסייע להתנהלות נכונה יותר של התלונה.
- מומלץ לשמור כל תיעוד של ההטרדה, למשל מיילים, הודעות טקסט, תמונה וכדומה. כמו כן כדאי לנהל רישום מדויק של ההטרדה, הכולל תאריך, מקום ושעת המעשה כולל תיאור המעשה.
- שתפו עמיתים לעבודה
- התעמתו עם המעביד המטריד. תוכלו גם להקליט את השיחה.
- הגישו תלונה במשטרה, רצוי בסמך למועד המקרה ולא שנים לאחר מכן.
מלאו פרטיכם בטופס המקוון ותקבלו יעוץ מקצועי ממבחר עורכי דין לדיני עבודה, מומחים בחוקי הטרדה מינית במקום העבודה.
חובות המעביד במצבי הטרדה מינית בעבודה
קיימים שלושה חובות אשר חלים על המעביד:
- מינוי אדם לבירור התלונה. במקומות עבודה עד עשרה עובדים, יכול המעביד למנות את עצמו (אלא אם כן הוא נושא התלונה).
- מניעה מראש של הטרדה מינית בעבודה תוך שימוש בתקנון למניעת הטרדה מינית שינוסח וייכתב על ידי המעביד, או נציגות מטעמו ויופץ לכלל העובדים בחברה. חשוב לציין כי מקום עבדה המונה למעלה מעשרים וחמישה עובדים, מחייב קביעת תקנון המפרט את איסור ההטרדה המינית ויידוע העובדים בדבר האמצעים שיינקטו במקרה של תלונה.
- לפי החוק, מעביד שהפר את חובותיו יחויב בפיצויים לנפגעי הטרדה מינית. גם אי קביעת תקנון מוסדר והפצתו במקום העבודה נחשב לעבירה פלילית שעונשה הוא תשלום קנס גבוה.
הוטרדתם מינית במקום העבודה? אתם חשים שההתנהלות אינה תקינה? פורטל בשבילך מעמיד לרשותכם מידע וסיוע מקצועי בכל הנוגע לזכיותיכם, חובות המעביד, הדרכים בהן תוכלו לנקוט כדי להוציא את הצדק אל האור ולמי ניתן לפנות. מלאו פרטיכם באתר ותקבלו מענה מגורמים מקצועיים המתמחים באי שוויון בעבודה ועם מענה לכל בירור וסוגיה.
מילוי פרטיכם באתר אינו מחייב אתכם בשום דרך וצורה ויסייע לכם לחסוך זמן חיפוש יקר של מידע חשוב ואקוטי להמשך התנהלות תקין במקום עבודתכם.
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?