זכויות הורים בחינוך
גם אם ילדיכם נכנס למסגרת חינוכית, כגון גן או בית ספר, אין משמעות הדבר כי האחריות ההורית שלכם עוברת לידיה של מערכת החינוך. זכויות הורים בחינוך כוללת מעורבות בנעשה במערכת החינוך, הכרת הדרך והסוגיות החינוכיות והבנת זכויות הורים בחינוך. לפניכם, כל המידע על הזכויות, החוקים והמקום שלכם, ההורים בחיי התלמיד, ילדכם.
מפקחים על הנעשה, גם מחוץ לבית
חוק האפוטרופסות קובע כי כל הורה אחראי לילדו עד הגיעו לגיל שמונה עשרה. זוהי אפוטרופסות טבעית, כלומר, אין צורך במינוי רשמי של בית משפט כדי שהיא תחול על ההורים. משמעות אפוטרופסות זו היא חובת ההורים לספק את כל צורי ילדם הקטין בכל תחומי החיים, ביניהם חינוכו, לימודים, הכשרתו לעבודה, שמירה ופיקוח על נכסיו ועוד. לצד החובות החלות על ההורים במסגרת חוק האפוטרופסות, ישנן גם זכויות, למשל הזכות לקבוע את מקום המגורים, הזכות לייצג את הילד וכן הזכות להחליט בנגע לחינוך הילד.
זכויות ההורים בבחירת המסגרת החינוכית
בפני ההורים עומדת הזכות לבחור בסוג , אופי וזרם החינוך לילדם, כולל בחירה או המנעות מחינוך דתי. זכות זו מתקשרת לזכות חופש הדת, בה לכל אדם מותר להאמין א לא להאמין באורח חיים דתי. הורים שבוחרים להקנות לילדם חינוך דתי יוכלו לממש את זכותם ולבחור בבית ספר ממלכתי דתי. אפשרויות הבחירה הנוספות הן בית ספר פרטי או בית ספר ממלכתי.
גם אם ביצעו ההורים רישום של ילדם לבית ספר מסוים, בהתאם ובסמוך למקום מגוריהם, באפשרותם לבקש להעביר אות לבית ספר אחר. הליך זה מותנה בהסכמתה של רשות החינוך העירונית.
זכות ההורים לקבלת מידע
לפי הנחיות משרד החינוך, חייב בית הספר לדווח להורים על מפגש בין התלמיד לפסיכולוג, גם אם נערך מפגש זה ביוזמת התלמיד. המידה והתלמיד מבקש מפורשות כי אינו מעוניין ליידע את הוריו, על בית הספר לכבד את בקשתו זו אולם אם התקיימו יותר משני מפגשים עם הפסיכולוג בבית הספר, הוא מחויב בידוע ההורים, גם ביגוד לרצון התלמיד.
כל מקרה חמור או שיש בו רגישות ומורכבות, ואשר נידון עם פסיכולוג בית הספר או עם היועץ, מחויב בדיווח להורים ולמנהל בית הספר. דוגמה למקרים המחויבים בדיווח: קיום יחסי מין של קטינים, הריון, עבריה על החוק.
מרגישים שאינכם מעורבים מספיק בחינוך ילדכם במסגרת החינוכית שלו? אינכם מקבלים מענה מספק ממערכת החינוך? פורטל בשבילך מעמיד לרשותכם את טובי המומחים והיועצים בתחום, עם מידע מועיל ורלוונטי שיסייע לכם להבין במלואן את כל זכויות הורים בחינוך.
זכות ההורים לחסיון
המידע אותו מקבל בית הספר בנוגע לתלמיד הוא חסוי ואין להעבירו לגורמים אחרים. יחד עם זאת, אם ניתן אשור מהורי התלמיד, מהפסיכולוג המחוזי או מהיועץ המשרדי במשרד החינוך, ניתן לפעול אחרת.
זכות ההורים לחסיון מידע בנוגע לילדם התלמיד נוגעת גם במקרים בהם נדרשת זהות התלמידים, הקטינים, לצורך ביצוע סקר או איסוף מידע מסוים. על בית הספר לקבל בכתב את הסכמת ההורים לפני ביצוע הסקר, הצילום או איסוף המידע על התלמיד.
זכות ההורים למידע מהמורים
הורים רשאים למפגש עם כל מי שמעורב בחינוך ילדם בבית הספר. זכות זו כוללת את המורים המלמדים את ילדם, מנהל בית הספר, עובדת סוציאלית, יועצים חינוכיים וכן אחות בית הספר. חובתו של בית הספר לאפשר את המפגשים הללו באמצעות קביעת פגישה או ימי הורים.
זכויות הורים בחינוך- זכויות נוספות
עוד זכויות העומדות בפני הורים לתלמידים במערכת החינוך הן מעורבות בתוכן הלימודי. משמעות זכות זו היא כי בפני ההורים עומדת הזכות להחליט על תוכן לימודי של עשרים וחמישה אחוזים מתוכנית הלימודים הרגילה. כדי לממש זכות זו נדרשת הסכמה של לפחות שבעים וחמישה אחוזים מההורים בשכבה, והגשת הצעה כתובה מטעמם למנהל בית הספר.
גם במקרים בהם מבקש בית הספר להרחיק תלמיד, יוכל לעשות את רק לאחר שהתלמיד והוריו השמיעו את טענותיהם. על בית הספר להגיש את החלטתו בכתב להורים ולהם יש את הזכות לערער בתוך ארבעה עשר יום ממועד קבלת ההודעה. כל עוד לא הוגש הערעור ולא התבצע דיון בנוגע להחלטה, לא יכול בית הספר להרחיק את התלמיד, גם אם הודיע שבכוונתו לעשות כך.
מבקשים להיות מעורבים יותר בחינוך ילדיכם? מבקשים לקבל מידע ממערכת החינוך או חשים שנעשה עוול לילדכם שלא בצדק? כדי ללמוד להבין את זכויותיכם, כהורים, במערכת החינוך, ריכז עבורכם פורטל בשבילך את כל חוקי ונהלי משרד החינוך, עם חוזר מנכ"ל, מידע מעודכן על זכויות הורים בחינוך, וסיוע מקצועי של אנשי חינוך מובילים בתחומם.
לקבלת מידע, יעוץ מקצועי והכוונה למקורות הרלוונטיים, מלאו את פרטיכם בטופס המקוון שבאתר תוכלו לחסוך זמן רב בחיפוש אחר תשובות לסוגיות השונות
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?