אלימות כלפי נשים
נושא כאוב ותופעה כלל עולמית, שהיא בגדר הפרה בוטה של זכויות אדם הוא אלימות כלפי נשים. למרות שאין לאף אחד את הזכות לפגוע בגופה או נפשה של אשה, זוהי תופעה שמימדיה גדולים מאד. מה אומר החוק וכיצד יכולות נשים לשמור על גופן, נפשן וזכויותיהן?
חוק למניעת אלימות במשפחה
בשנת 1991, התשנ"א נחקק החוק שמטרתו להעניק הגנה לאדם החווה במסגרת משפחתית אלימות קשה, פיזית כלכלית או נפשית שבעקבותיה הוא פונה לבית המשפט לצורך קבלת הגנה לעצמו ויתר בני משפחתו.
החוק מאפשר לבית המשפט להוציא צו הגנה כנגד האדם שהפעיל אלימות הכוללת עבירות מין, כליאה, התעללות נפשית וגופנית ואדם שהתנהגותו מספקת בסיס להנחה שהוא מהוה סכנה גופנית וקיומית לבני משפחתו.
צו הגנה כולל הרחקת האדם האלים מסביבת מגוריו, איסור נשיאת נשק על ידי אותו אדם ומניעה ממנו לעשות שימוש בנכס שברשותו. בית המשפט רשאי גם לקבוע כי על האדם האלים לקבל טיפול.
תקופת צו ההגנה על פי חוק למניעת אלימות במשפחה היא שלושה חודשים וניתן להאריכה עד ששה חודשים ובמקרים מיוחדים עד שנים עשר חודשים. כל בן משפחה יכול להגיש בקשה לצו הגנה וכן פקיד סעד, נציג משטרה והיועץ המשפטי לממשלה.
חוויתן אלימות נגד נשים וזקוקות לסיוע, ייצוג ומידע? פורטל בשבילך עומד לרשותכן עם מיטב אנשי המקצוע שישמחו להושיט יד, רגשית ומקצועית ולסייע לכן לשים סוף למצבים קשים ומורכבים, תוך שמירה על דיסקרטיות מוחלטת.
אלימות נגד נשים סטטיסטיקה
אחת מתוך עשר נשים, כלומר, עשרה אחוזים מהנשים, סובלת מאלימות, פיזית, נפשית או כלכלית. כששים אחוזים מהן גדלו בבתים בהן היתה אלימות.
– אלימות פיזית נגד נשים: המדובר הוא על הפעלת כוח על נשים אשר פוגע בהן גופנית, מכאיב להן ומכה אותן. אלימות פיזית כולל גם תקיפת אשה במהלך הריונה עם סיכון לעובר, נסיון רצח או רצח.
– אלימות נפשית נגד נשים: איומים, הפחדה, השפלה, בידוד חברתי, אלימות מילולית ועוד, הם חלק מהדוגמאות לאלימות השוברת את נפשה ורוחה של האשה. במצבים אלו עלולה האשה לחיות בחרדה מתמשכת, לחוות דימוי עצמינמוך, לפתח התנהגות פסיבית אגרסיבית וחוסר מסוגלות לתפקד, גם בביצוע מטלות יום יומיות.
– אלימות כלכלית נגד נשים: יצירת תלות של האשה בגבר בכל הנוגע לצרכים כלכליים. לבעל או לבן הזוג יש שליטה מלאה על הכספים, הנכסים, הזכיות והחשבונות המשותפים באופן בה לא מתאפשר לאשה להתנהל באופן סביר והפיכתה לתלויה בגבר לצורך מחייתה.
– אלימות מינית נגד נשים: תקיפה בעלת אופי מיני של אשה, גם אם היא רעיית התוקף, בניגוד לרצונה, נחשבת לאלימות מינית. האלימות המינית כוללת מעשה אונס, מעשה מגונה ומעשה סדום בכפייה.
אלימות בנשים- מה ניתן לעשות
משרד הרווחה פועל באופן נמרץ כדי לספק מענה והגנה לנשים הסובלות מאלימות. לרשות הנשים עומדים מוקדי חירום טלפוני לקבלת סיוע ראשוני ותמיכה, הכולל סיוע נפשי, הפניה לגורמים מטפלים ומידע נוסף. מוקדי החירום עומדים לרשות הנשים עשרים וארבע שעות ביממה.
בנוסף, קיימים בישראל ארבעה עשר מקלטים שמטרתם לספק הגנה לנשים שסובלות מאלימות, מכל סוג שהוא. במקלטים ניתן טיפול סוציאלי, יעוץ וייצוג משפטי, כולל דרישה להוצאת צו הרחקה או הגנה מפני הגבר האלים.
השהות במקלטים אפשרית למשך שלושה עד ששה חודשים. בכל מקלט מתגוררות כשתים עשרה נשים וילדיהן. לאחר השיקום הראשוני ומתן הגנה לנשים, מקבלות הנשים דירות בהן יוכלו להתגורר לתקופה של חצי שנה עד שנה. במהלך תקופה זו הן ממשיכת לקבל טיפול וסיוע עד שיחזרו לאיתנן.
בישראל מופעלים גם אחד עשר מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית. במרכזים פועלים מתנדבים, ביניהם אנשי מקצוע המעניקים לנפגעות החל מסיוע ראשוני בטלפון, דרך תמיכה וליווי, סיוע רפואי ועד הפניה לבתי חולים, למשטרה, לבתי המשפט ולשירותים נוספים בקהילה.
אלימות כלפי נשים היא הפרה בוטה וכואבת של זכויות האדם בכלל וזכויות נשים בפרט. אין כל סיבה לחיות בפחד ובכאב.
פורטל בשבילך מעמיד לרשותכן את כל ערוצי הסיוע והתמיכה באמצעות אנשי מקצוע מובילים, מהתחום הסוציאלי והמשפטי. מלאו פרטיכן בטופס המצורף באתר ונעזור לכן להתקדם לעתיד טוב יותר.
- טינטון
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי