נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס תרופות » דוקסורוביצין Doxorubicin

דוקסורוביצין Doxorubicin

שם בעברית ובאנגלית: אדריאמיצין Adriamycin, דוקסורוביצין הידרוכלוריד Doxorubicin Hydrochloride.

שם מותג אמריקאי: Rubex

שם גנרי: דוקסורוביצין Doxorubicin

מידע כללי על דוקסורוביצין

דוקסורוביצין היא תרופה ממשפחת האנתרציקלינים (Antharacycline), אשר משמשת כתרופה כימותרפית לטיפול במגוון רחב של מחלות ממאירות – ביניהן סרטן השד, סרטן השחלות, סרטן הדם (לוקמיה ולימפומה), סרטן שלפוחית השתן, סרטן הקיבה, סרטן הריאות ועוד. דוקסורוביצין פוגעת במבנה של החומר הגנטי בתאים, ובכך גורמת למותם של תאים סרטניים.

דוקסורוביצין לרב ניתנת בשילוב עם תרופות כימותרפיות נוספות, למשל שילוב של דוקסורוביצין עם ציקלופוספמיד (Cyclophosphamide), שילוב של דוקסורוביצין עם ציקלופוספמיד וטקסוטר (Taxotere) ועוד.

דוקסורוביצין אושרה לשימוש ע"י מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA). עם זאת, ידוע כי השימוש בה עלול לגרום לנזק לבבי מסכן חיים. דוקסורוביצין ניתנת בעירוי לווריד ותחילת השפעתה כמעט מיידית. דוקסורוביצין מגיעה לריכוז שיא בדם לאחר כשעתיים, וממשיכה להשפיע כ-24-36 ימים. ישנם מחקרים המצביעים על כך שההשפעות השליליות של דוקסורוביצין על שריר הלב יכולות להמשך גם שנים לאחר הפסקת השימוש בה.

דרך הפעולה של דוקסורוביצין

תאים סרטניים מאופיינים בהתחלקות והתרבות מהירה מאוד, באופן שאינו תקין ומהיר יותר מתאים רגילים. בכדי להתחלק ולהתרבות, על התאים לשכפל את החומר הגנטי שלהם – מולקולות ה-DNA.

דוקסורוביצין משבשת את המבנה התקין של מולקולות ה-DNA בזמן תהליך החלוקה, ובכך מפריעה לתהליך הבניה והשכפול של החומר הגנטי החדש. ההפרעה הזאת גורמת למותו של התא אשר נמצא בתהליך החלוקה. בנוסף, תהליך זה גורם לשחרור של מולקולות מחמצנות לסביבת התא, אשר גורמות להרג של התאים הסובבים אותו.

בדומה לשאר התרופות הכימותרפיות, דוקסורוביצין אינה מסוגלת להבדיל בין תאים סרטניים לתאים תקינים, וגורמת להרג של כל התאים הנמצאים בתהליך החלוקה. תאים תקינים רבים מתחלקים בתדירות גבוהה, וההרס של התאים התקינים הוא שגורם להופעת תופעות הלוואי עם השימוש בדוקסורוביצין.

תופעות הלוואי של דוקסורוביצין

תופעות לוואי נפוצות אשר עשויות להופיע בעקבות השימוש בדוקוסורוביצין הן שיבוש מחזור הוסת אצל נשים, הפיכת העור והציפורניים לכהים, נשירת שיער זמנית, תחושת עייפות וחולשה, בחילה קלה, שלשולים ואדמומיות בעיניים.

תופעת הלוואי החמורה ביותר של דוקסורוביצין היא קרדיומיופתיה – מחלה של שריר הלב שעשויה להוביל לאי ספיקת לב. ככל שעולה מינון השימוש בדוקסורוביצין ואורך זמן השימוש בה, עולה הסיכוי להתפתחות של קרדיומיופתיה. לעיתים קרובות ניתנת התרופה דקסרזוקסאן (Dexrazoxane) במקביל לטיפול עם דוקסורוביצין בכדי להפחית את רעילותה לשריר הלב.

מקרים מיוחדים בהם כדאי לפנות לרופא לאחר שימוש בדוקסורוביצין

חשוב לפנות באופן מיידי ודחוף לקבלת טיפול רפואי במידה ומופיעות תופעות אשר עלולות להעיד על תגובה אלרגית לדוקסורוביצין – כגון פריחה, קשיי נשימה, התנפחות של הפנים, הלשון, השפתיים או הגרון והופעת שלפוחיות באזור מתן העירוי. תופעות כמו חום גבוה (מעל 38°) וצמרמורות עשויות להעיד על זיהום, וגם הן מצריכות פנייה דחופה לקבלת טיפול רפואי.

תופעות לוואי נוספות אשר מצריכות טיפול רפואי לאחר שימוש בדוקסורוביצין הן הופעת כיבים (פצעים) בחלל הפה, בחילה קשה אשר אינה מאפשרת אכילה, הקאות חוזרות ונשנות (מעל 5 הקאות בפרק זמן של 24 שעות), שלשולים תכופים (4-6 פעמים בפרק זמן של 24 שעות), קצב לב מהיר או בלתי אחיד, דימום שאינו פוסק, צואה שחורה, הופעת דם בצואה או בשתן, עייפות קיצונית שאינה מאפשרת תפקוד יום יומי ובצקות בקרסוליים.

תרופות תחליפיות לדוקסורוביצין

תרופות נוספות המכילות את החומר הפעיל המצוי בדוקסורוביצין הן דוקסיל (Doxil), מיוצט (Myocet), וקייליקס (Caelyx), אשר ניתנות גם הן בעירוי לווריד.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!