סירוב לטיפולים מאריכי חיים
מעוניינים לקבל מידע, עבורכם או עבור יקיריכם בנוגע להתנגדות לקבלת טיפולים מאריכי חיים? זה הזמן ללמוד מה אומר החוק, אילו זכויות עומדות בפניכם, ועוד על אתיקה, מוסר והחלטות הרות גורל.
החיים כערך עליון?
עולם הרפואה מקדש את החיים ויעשה כל מה שביכולתו כדי להציל חיי אדם. לכך נשבע כל רופא שסיים את לימודיו ועבורו, הצלת חיי אדם כרוכה בסיפוק מקצועי רב ואפילו תחושת שליחות. גם החברה באנושית, ברובה, מקדשת את החיים, ומברכת על כל אמצי טכנולוגי שמטרתו להאריך את תוחלת החיים.
אולם מה קורה כאשר עולה השאלה אם יש להאריך חייו של אדם בכל מחיר? האם חולה סופני שסובל עד מאד, גופנית, רגשית ונפשית יכול לבחור לוותר על טיפול מאריך חיים?
מתי לא יכולה אפילו הרפואה המודרנית לסייע
על אף התקוות הרבות שאנשים חולים תולים ברופאיהם וברפואה המודרנית בכלל, ישנם מצבים בהם אפילו הרופאים כבר לא יכולים לעזור יותר. הבולטים ביניהם הם מצבים בהם חולים אנשים קשישים במחלות חשוכות מרפא ובלתי הפיכות ובידיעה כי זו רק שאלה של זמן עד שהמחלה תדרדר ותביא למותם.
מצב נוסף הוא מחלות של אנשים בכל גיל, במחלות או פגיעות שלרפואה אין מענה עבורן, למשל סרטן בשלבים מתקדמים שלו, פגיעה בעמוד השדרה וכדומה.
מצבים כגון אלו הם מצבים בהם החולה סובל כאבים עזים, ייסורים, גופניים ונפשיים, קושי בתפקוד וסבל שנגרם גם לסובבים אותו ואשר צופים בו באוזלת יד ועם חוסר יכולת לסייע. מצבים אלו מעלים את סוגיית הסירוב לטיפולים מאריכי חיים ואת הרלוונטיות שלה.
סירוב לטיפולים מאריכי חיים- על ערכה של בחירה
אל מול ערך החיים וקדושתם ועל אף העלייה המשמעותית בתוחלת החיים, תודות לפיתוחים טכנולוגיים ושיפור הרפואה, עומד ערך נוסף- איכות החיים. רבים אינם מעוניינים שחייהם יהיו מלווים בייסורים, כאבים וסבל, להם ולסובבים אותם.
במקרים אלו עולה עקרון האוטונומיה הטוען בבסיסו כי לכל אדם הזכות להחליט על האופן בו יטופל גופו. ומתוך ערך זה- עקרון האוטונומיה- נקבע החוק אשר מאפשר לכל אדם לבחור אם לקבל טיפולים מאריכי חיים או לסרב להם.
ניצבים בפני קושי לממש את זכותכם לסרב לטיפול מאריך חיים? מעוניינים לגשת לעתירה משפטית ולא יודעים כצד לעשות זאת? אנא מלאו את פרטיכם בטופס המצוי בפורטל בשבילך כדי שנוכל לסייע לכם לקדם את עניינכם, ולסייע לכם באופן מקצועי באמצעות מגון עורכי הדין המתמחים בנושא.
מתי מתאפשר סירוב לטיפולים מאריכי חיים
חולה אשר קיבל את כל המידע הרפואי ודרכי הטיפול בו מרופאו, יכול להתנגד לקבל את הטיפול המוצע לו. כדי שלסירוב זה יהיה תוקף, על החולה להיות כשיר לקבלת החלטה כזו, כלומר, צלול בנפשו ובדעתו, מבין במלואה את משמעות הסירוב לקבלת הטיפול, מודע ומבין את מחלתו, את האפשרויות הטיפוליות העומדות בפניו ואשר כוללות את סיכוייו להחלים, את הסבל הכרוך בטיפולים אלו ועוד.
על סוגיות משפטיות בנושא סירוב לטיפולים מאריכי חיים
על אף הקלות היחסית שמשתמעת מזכותו של אדם לסרב לקבל טיפול מציל חיים, הרי שבפועל, לעתים נגררת סוגיה זו עד לערכאות משפטיות, בעיקר אם עולה שאלת כשירותו של החולה לקבל החלטה עצמאית. כמו כן, אם החולה כבר מטופל באמצעים מאריכי חיים, למשל מחובר למכונת הנשמה, לא ניתן להפסיק את הטיפול שיגרום למותו, מאחר ואז תיחשב פעולה זו כהמתת חסד, האסורה על פי חוק במדינת ישראל.
במקרים בהם קיים אפוטרופוס לחולה שאינו כשיר, למשל חולה שהוא קטין, חולה אלצהיימר, סיעודי או חולה במחלת נפש, מי שנדרש לקבל החלטה בנוגע לטיפול מאריך חיים הוא האפוטרופוס. במקרים בהם הצוות הרפואי אינו נעתר לבקשת האפוטרופוס, או החולה עצמו, ניתן לפנות לבית המשפט עם עתירה להפסקת הטיפולים.
חולים רבים מבקשים לעצמם את הזכות למות בכבוד. מאחר כל אדם אחראי על גופו, נעשה נסיון להקל על הבחירות של חולים שאינם מעוניינים לקבל טיפולים מאריכי חיים.
עומדים בפני דילמה מוסרית קשה? מבקשים להבין את זכויותיכם במלואן? בפורטל בשבילך תמצאו מידע חשוב על הסוגיות והמורכבות של עתירות דומות ועל הזכויות העומדות בפני החולה ובני משפחתו.
עוד תוכלו לקבל יעוץ וסיוע מעורכי דין המתמחים בתחום זה, וכיצד תוכלו לממש את הזכויות המגיעות לכם. לקבלת כל המידע וללא כל התחייבות, מלאו את פרטיכם בטופס המקוון המופיע בפורטל בשבילך.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה