מורפין Morphine
שם באנגלית: Morphine
שם בעברית: מורפין
שם מותג אמריקאי:
שם גינרי: Morphine, מורפין
מידע כללי על Morphine
מורפין היא תרופה מקבוצת האופיאטים הפועלת לשיכוך כאבים ומשמשת בעיקר כטיפול בכאב כרוני קשה. המרכיב העיקרי במורפין הוא הכימיקל הפסיכואקטיבי אופיום. מורפין פועל בצורה ישירה על מערכת העצבים המרכזית (הכוללת את המוח וחוט השדרה) וגורם להפחתת תחושת הכאב.Morphine מאושרת לשימוש על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי, ה FDA, נמצאת בסל התרופות בישראל וחייבת מרשם רופא.
קיים פוטנציאל רב לפתח התמכרות בשימוש במורפין, עלייה של הסבילות לתרופה (הצורך במינון גבוה יותר על מנת להשיג את אותו האפקט שהיה קיים במינונים נמוכים בתחילת הטיפול) ותלות פסיכולוגית יכולות להתפתח מהר יחסית, בעוד שתלות פיזיולוגיה בתרופה מתפתחת תוך מספר חודשים מתחילת השימוש.
מורפין משמשת לטיפול בכאב אקוטי ובכאב כרוני. בנוסף לשימוש הכרוני, התרופה משמשת לטיפול במקרים של כאב הנגרם כתוצאה מאוטם שרירי הלב ("התקף לב") וכאבי לידה. משך הפעולה של התרופה היא בין 3 ל 4 שעות במתן בהזרקה דרך הוריד או דרך השריר ובין 3 ל 6 שעות במתן דרך הפה.
דרך הפעולה של Morphine
מורפין פועלת על קולטנים הנמצאים על גבי תאי עצב במערכת העצבים המרכזית, התרופה פועלת כך שהיא מונעת שחרור של מוליכים עצביים הגורמים לתחושת הכאב להיות מועברת מהפריפריה של הגוף אל המוח. כתוצאה מכך, יש עיכוב מעבר של תחושת הכאב ונגרמים הקלה ושיכוך של הכאב.
תופעות לוואי של מורפין
הנחיות חשובות שיש להתייחס אליהן בעת השימוש בתרופה:
- אין להשתמש בתרופה בזמן הריון או הנקה ואם ידועה על רגישות לאחד ממרכיבי התרופה.
- התרופה יכולה לגרום לפגיעה בערנות ולכן יש לפעול בזהירות בעת נהיגה ברכב.
- אין לשתות משקאות המכילים אלכוהול בזמן השימוש בתרופה.
- שימוש ממושך בתרופה עלול לגרום להתפתחות תלות.
- אין להפסיק ליטול את התרופה בפתאומיות מבלי להיוועץ ברופא המטפל.
- יש לדווח לרופא המטפל אם הינך נוטל במקביל תרופה נוספת על מנת למנוע סיבוכים או אי יעילות של הטיפול הנגרם כתוצאה מאינטראקציות בין תרופתיות, במיוחד בשימוש בתרופות מהקבוצות הבאות: תרופות להרגעה, תרופות לשינה, תרופות לפרקינסון, תרופות לאלרגיה, תרופות לאפילפסיה, תרופות נגד דיכאון ותרופות להרפיית שרירים.
תופעות לוואי היכולות להופיע בזמן השימוש בתרופה כוללות בין היתר:יובש בפה, עצירות, בחילה, הקאות, נמנום, סחרחורת, עייפות וחולשה.
מקרים מיוחדים בהם כדאי לפנות לרופא לאחר שימוש ב – Morphine
תופעות הלוואי הבאות הן נדירות, במידה ומופיעה אחת מתופעות הלוואי הבאות יש לפנות לרופא המטפל:הופעה של עוויתות, גירוי או פריחה בעור, קוצר נשימה, הזעת יתר, אודם בפנים, בלבול, נמנום עמוק או כל שנוי בהרגשה הכללית.
תרופות תחליפיות ל – Morphine
תרופות מסחריות המכילות את החומר Morphine ומשווקות בישראל הן בין היתר: מורפין (Morphine), אם אי אר (MIR), אמ אס פי (MSP) ו – אמ סי אר (MCR).
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה