ועדה רפואית משרד הבטחון
כמעט כל תביעה להכרה בנכותו של אדם עוברת תחת ידיו של המוסד לביטוח לאומי. היוצא מן הכלל הוא תביעת נכות של נכה צה"ל. אדם שבריאותו נפגעה במהלך או עקב שירותו בצה"ל, או בכל גוף אחר של מערכת הבטחון בישראל, יתבע הכרה בנכותו את משרד הבטחון ולא את המוסד לביטוח לאומי. חלק מההליך כולל ועדה רפואית של משרד הבטחון.
תובעים את המגיע לפי חוק
בישראל, נכות בעקבות פגיעה בעבודה, נכות עקב מחלה קשה, מצבים רפואיים חריגים של ילדים , נכות כללית ואחרים, הם נושאים בהם מטפל המוסד לביטוח לאומי. הוא זה הקובע אם התובע יוכר כנכה, ואם כן, מה תהיה דרגת הנכות שלו. בהתאם לדרגת הנכות שתקבע ל, על ידי ועדה רפואית של הביטוח הלאומי, ייקבעו לו גם הסכומים לקצבתו.
הליך דומה מאד עובר נכה צה"ל, רק שכאן, במקום לעבר את התהליך שעובר אדם אחר מול הביטוח הלאומי, הוא יעבור אותו מול משרד הבטחון. אם יוכר כנכה, יקבל פיצוי כספי וסיוע בשיקומו.
אדם ששירת בצה"ל או בכל גוף אחר של מערכת הבטחון ונפגע, רשאי להגיש תביעה למשרד הבחון, עם דרישה להכרה בנכותו. השלב הראשון הוא פנייה לקצין תגמולים היושב באג, השיקום של משרד הבטחון, ביחידה לתביעות ולקביעת זכאות. תפקיד קצין התגמולים הוא לקבוע אם התובע אכן יוכר כנכה צה"ל, או לא.
הבדיקה אותה עורך קצין התגמולים היא בעיקר קיומו של קשר סיבתי בין הפגיעה בה נפגע התובע במהלך שירותו, לבין שירותו, הצבאי או במשרד הבטחון. אם מצא קצין התגמולים כי קיים קשר כזה ועל התובע להיות מוכר כנכה, יוזמן התובע להתייצב בפני ועדה רפואית של משרד הבטחון, שתקבע את דרגת הנכות שלו. בהתאם לגובה אחוזי הנכות, ייקבע גובה הקצבה שלו.
חוק הנכים
לפי סעיף 1 לחוק הנכים, מוגדרת נכות כאיבוד הקשר לפעול בצורה רגילה, גופנית או שכלית. עוד מציין הסעיף בחוק כי הדבר מתייחס לחייל משוחרר או חייל בשירות קבע וכי הפגיעה אירעה בתקופת שירותו ועקב שירותו. הפגיעה מתייחסת למחלה, החמרה במחלה וחבלה.
את התביעה נגד משרד הבטחון יכול להגיש רק מי שבעת פגיעתו שירת בשירות צבאי כחייל סדיר, כחיל בקבע או בשירות מילואים, או בשירותי בטחון נוספים, ביניהם משטרה, שירות בית הסוהר, שב"כ והמוסד.
נפגעתם ואתם מבקשים לקבל הכרה בנכותכם? נקבעה לכם דרגת נכות נמוכה? פורטל בשבילך מסייע באמצעות אנשי מקצוע מובילים בתחומם ובקיאים בתביעות נגד משרד הבטחון. באמצעות הפורטל ייחסך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש.
ועדה רפואית משרד הבטחון- הליך התביעה
כאמור, איש כוחות הבטחון יהיה זכאי לקבלת קצבה ותגמולים רק אם יוכח כי הפגיעה אירעה במהלך שירותו.כמו כן יהיה עליו להוכיח את הקשר הסיבתי בין השירות לפגיעה, או החמרה במצבו בעקבותיה. את הבקשה יש להגיש לקצין התגמולים באמצעות טופס מיוחד המצוי במשרדי אגף השיקום.
ועדה רפואית משרד הבטחון לא תתקיים אם לא ניתנה קודם לכן הכרה בנכותו של הנפגע על ידי קצין התגמולים. בוועדה יושב רופא מומחה מטעם משרד הבטחון לאחר בדיקת הממצאים והמלצת קצין התגמולים, נקבעת דרגת הנכות לתובע. התובע זכאי להגיש ערעור, במידה והוא לא מסכים עם החלטות הוועדה.
– קביעת דרגת הנכות בודקת הפחתה של יכולת תפקודית באחוזים, מתוך מאה אחוזי יכולת תפקודית טרם הפגיעה.
– נכות בגובה נמוך מעשרה אחוזים לא מזכה את הנפגע בכל תשלום.
– נכות צמיתה בשיעור של עשרה עד תשעה עשר אחוזים מזכה את הנפגע במענק חד פעמי, בסכום של כ- 35-135 ₪.
– נכות צמיתה של עשרים אחוזים ויותר זכה את הנפגע בקצבה חודשית קבועה, שמחושבת לפי נוסחה מוגדרת מראש.
הוועדה הרפואית יכולה לקבוע נכות לצמיתות או זמנית. במקרים שנקבעה נכות זמנית, של לפחות עשרה אחוזים, יקבל הנפגע קצבה חודשית קבועה עד לזימונו מחדש כדי לקבוע נכות צמיתה.
הועדה הרפואית של משרד הבטחון היא חלק מהיחידה הארצית לוועדות רפואיות ועם סניפים בפריסה ארצית. כאמור, זכאים להיבדק בה תובעים אשר קצין התגמולים הכיר בתביעתם. עוד זכאים להיבדק בוועדה הרפואית:
– נפגעים שחלה החמרה במצבם ומבקשים שתיקבע להם דרגת נכות חדשה עקב ההחמרה.
– זכאים שנקבעה להם דרגת נכות זמנית שהסתיימה.
– זכאים שהתפתחה אצלם נכות נוספת, בעקבות נכות קיימת, מצב הקרוי "נכות מוסבת".
– נכים שמבקשים לערער על החלטת הוועדה הרפואית המחוזית.
– זכאים שערערו ובית המשפט הורה להשיבם לבדיקה בוועדה הרפאית.
אם נפגעתם במהלך שירותכם הצבאי או בשירות אחר במערכת הבטחון, חשוב שתהיו מוכנים היטב לתביעה. אם תבעתם והוכרה לכם נכות בשיעור שאינכם חשים שהוא משקף נאמנה את נכותכם, גם אז, יש מה לעשות.
פורטל בשבילך מעמיד בפניכם את מיטב אנשי המקצוע, בקיאים בתביעות למשרד הבטחון ואשר ביכולתם לסייע בתהליך המורכב עד לקבלת דרגת הנכות המגיעה לכם. מלאו את פרטיכם בטופס שבאתר וקבלו סיוע לקידום התהליך.
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?