שוויון תעסוקתי בין המינים
פוטרתן מהעבודה עקב הריון? תנאי ההעסקה שלכן אינם זהים לתנאים של גברים בתפקיד זהה? חוק שוויון בעבודה אוסר אפליה מכל סוג שהוא. זה הזמן לבדוק ולהבין את הזכויות המגיעות לכן, על שוויון בעבודה ומה ניתן לעשות במקרה ואין כזה.
זכויות נשים בעבודה
המאה העשרים ואחת מפגישה אותנו עם מספר הולך ועולה של נשים המצטרפות לשוק העבודה. יחד עם זאת, ולמרות הנתונים המרשימים, עדיין, גם בעידן המודרני, קיימים בישראל פערים מהותיים בין גברים לנשים בכל הנוגע לתעסוקה.
פערים אלו מתחילים כבר בקבלה לעבודה, שם, במקרים רבים ישנה העדפה לקלוט עובדים חדשים גברים, על פני נשים, ובהמשך בולטים פערים אלו בתנאי ההעסקה של הנשים, אפשרויות הקידום שלהן, שכרן, בהשוואה לגברים נושאי תפקידים זהים ועוד.
החוק לשוויון הזדמנויות בעבודה
חוק זה משנת 1988 קובע כי קליטת עובדים חדשים לא תהיה מושפעת מפרמטרים שונים, ביניהם, גיל המועמד, מינו, דתו, העדפותיו המיניות וכדומה. החוק נחקק במטרה למנוע אפליה בקבלה לעבודה ובעבודה עצמה.
- מצבים דוגמת אשה הניגשת לראיון עבודה עם רקע אקדמי ומקצועי הזהה לגבר שניגש לאותו הראיון ולא מתקבלת לעבודה משום העדפה של הגבר על פניה, הם מצבים שיש בהם עילה לתביעה משפטית.
- אי קבלה לעבודה על רקע גיל המועמדת, או פיטורין על רקע זה הם אסורים על פי חוק.
זכויות נשים בהריון
- על פי חוק אין למנוע קבלת אשה הרה לעבודה בשל הריונה.
- אין לפטר אשה בהריון, ואין להרע את תנאי העסקתה בשל הריונה.
- אשה בהריון אינה מחויבת ליידע בעת ראיון עבודה בדבר הריונה עד לחודש החמישי.
חוק שוויון זכויות בעבודה נשען על חוק עבודת נשים משנת 1954. חוק זה מגביל עבודות מסוימות לנשים במטרה למנוע סכנה לבריאותן. כמו כן, אשה יכולה לסרב לעבוד בלילה מבלי שנתון זה ימנע את קבלתה לעבודה ולמעט עבודות מסוימות בהן נדרשת עבודת לילה בלבד. תחומי העיסוק המלאים בהם נדרשת עבודת לילה מפורטים בחוק. הרחבה על שוויון זכויות בעבודה תוכלו למצוא בקישור הבא. https://www.nevo.co.il/law_html/law01/p214m1_001.htm
מלאו פרטיכן בטופס המקוון ותוכלו לקבל מידע נוסף, מקיף ומפורט על זכויותיכן בעבודה וכיצד לפעול במצבים בהם אתן חשות או סבורות כי נגרם לכן עוול.
שוויון בשכר
בשנת 1964 נחקק חוק "שכר שווה לעובד ולעובדת". חוק זה קבע כי נשים וגברים יקבלו שכר שווה על אותה העבודה או עבודה שהיא שוות ערך. משמעות עבודה שוות ערך היאעבודה בה עוסקת אשה עם אותו הוותק למקבילה הגברי, באותו התפקיד, או תפקיד שהוא שווה ערך מהאספקט של המיומנות הנדרשת, המאמץ, ההשכלה הרלוונטית וכדומה. החקיקה מ-64' נועדה להבטיח כי לא תהיה אפליה בין המינים בנושא השכר.
שוויון תעסוקתי, למרבה הצער, בא לידי ביטוי גם בתחומי העיסוק. מקצועות רבים בשוק העבודה עדיין נחשבים למקצועות "גבריים", למשל תחומים טכנולוגיים, הנדסיים וכדומה, בעוד שמקצועות כגון עבודה סוציאלית, חינוך או פקידות מזוהים כמקצועות "נשיים" יותר. לא די בכך, הפער בין המקצעות הללו מתבטא גם בשכר שהא גבוה יותר במקצועות הנחשבים והנחשקים יותר.
פערים נוספים שעדיין קיימים בשוק העבודה הם בקידום בעבודה. על אף חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, פחות משליש ממשרות הניהול הבכיר במשק מאויש על ידי נשים, על אף נסיונן והשכלתן האקדמית או השכלה רלוונטית אחרת.
נתקלתן באפליה מגדרית בעבודה? מבקשות לקבל מידע נוסף על זכויותיכן במהלך חופשת לידה, זכויות לנשים מיניקות, על הבדלי השכר ומה ניתן לעשות עם זה? פורטל בשבילך מעמיד לרשותכן מידע חשוב ומועיל, כולל סיוע מקצועי של עורכי דין המתמחים בדיני עבודה.
מילוי פרטיכן בטופס המקוון בפורטל יבטיח לכן חסכון משמעותי בזמן ובכסף וקבלת מידע מרוכז ללא כל התחייבות מצידכן.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה