נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס תרופות » ציקלופוספמיד Cyclophosphamide

ציקלופוספמיד Cyclophosphamide

שם בעברית: ציקלופוספמיד

שם באנגלית: Cyclophosphamide

שם גנרי: אנדוקסן Endoxan, ציטוקסן Cytoxan

מידע כללי על ציקלופוספמיד

ציקלופוספמיד היא תרופה כימותרפית. התרופה משמשת לטיפול במחלות ממאירות רבות, כגון סרטן הדם (לוקמיה) וסרטן השד, ולעיתים אף לטיפול במחלות בהן ישנה פעילות לא תקינה של המערכת החיסונית, כגון לופוס (זאבת) או דלקת כלי הדם (וסקוליטיס Vasculitis).

ציקלופוספמיד היא אחת התרופות הראשונות שזוהו כבעלות תכונות כימותרפיות. הניסויים הקליניים הראשונים נעשו בה כבר בתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20, והיא אושרה לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לטיפול בסרטן בשנת 1959.

התרופה ציקלופוספמיד יכולה להינתן בעירוי או בכמוסות לבליעה. קביעת המינון נעשית בהתאם לסוג המחלה ולנתוני החולה. במידה והתרופה ניתנה בכמוסות, היא נספגת במהירות בקיבה ומגיעה אל הדם. מהדם, בין אם ניתנה בעירוי או בכמוסה, התרופה מגיעה אל הכבד, שם היא עוברת שינוי כימי, אשר משנה אותה לצורתה הפעילה.

מרגע מתן התרופה, ריכוז התרופה הפעילה בדם עולה לערך המקסימאלי לאחר כ-2-3 שעות. לתרופה ציקלופוספמיד ישנן תופעות לוואי רבות וקשות, אשר עשויות להיות אף מסכנות חיים. תופעות הלוואי עשויות להתרחש מספר שעות לאחר מתן התרופה, אך גם ימים או שבועות לאחר מכן.

התרופה הפעילה מופרשת בשתן, ולכן יש צורך בהתאמה של מינון התרופה במידה וישנה בעיה בתפקודי הכליות אשר מסננות את התרופה מהדם אל השתן.

דרך הפעולה של ציקלופוספמיד

לאחר שהתרופה ציקלופוספמיד עברה שינוי בכבד, צורתה הפעילה גורמת למוות של תאים הנמצאים בתהליך חלוקה, אך לא פוגעת בתאים אשר אינם מתחלקים. בצורה זו ציקלופוספמיד גורמת למותם של תאים ממאירים, שכן הם מתחלקים בתדירות גבוהה הרבה יותר מאשר תאים רגילים. כך ציקלופוספמיד מסייעת לטיפול במחלות ממאירות כמו סרטן השד וסרטן הדם (לוקמיה).

כאשר מערכת החיסון פעילה יתר על המידה, ישנה חלוקה מוגברת של תאי המערכת החיסונית. כלומר, צורתה הפעילה של ציקלופוספמיד מסייעת גם בדיכוי פעילות המערכת החיסונית. לכן, ציקלופוספמיד נמצאת בשימוש לטיפול גם במחלות בהן המערכת החיסונית פועלת באופן שאינו תקין – כמו לופוס ודלקת כלי הדם.

תופעות הלוואי של ציקלופוספמיד

תופעות הלוואי של ציקלופוספמיד הן רבות וקשות. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של ציקלופוספמיד הן:

  • בחילות, הקאות, כאבי בטן ושלשולים. לרב ציקלופוספמיד תינתן בליווי של תרופה נגד הבחילה.
  • אובדן שיער.
  • ריפוי פצעים איטי או לקוי.
  • שינוי בצבע העור והציפורניים.
  • בנשים, הפסקת מחזור ותופעות המקושרות לגיל הבלות כמו הבזקי חום, יובש בנרתיק.

בנוסף, השימוש בתרופה ציקלופוספמיד מעלה את הסיכון להופעה של ממאירות נוספת – בעיקר לימפומה, לוקמיה, סרטן העור וסרטן בשלפוחית השתן.

מקרים מיוחדים בהם כדאי לפנות לרופא לאחר שימוש בציקלופוספמיד

חשוב לפנות לטיפול רפואי במידה ומופיעות אחת או יותר מתופעות הלוואי החמורות הבאות:

  • הופעת דם בשתן או בצואה, או תחושת צריבה וכאב בעת מתן שתן.
  • תחושת סחרור המופיעה עם עור חיוור, קצב לב מואץ וחוסר יכולת להתרכז.
  • תחושת אי נוחות או כאב פתאומי באזור החזה, צפצופים בנשימה, שיעול יבש, קוצר נשימה לאחר מאמץ.
  • חום, צמרמורות המלוות בכאבים בכל הגוף, הופעת פצעים בפה ובגרון.
  • הופעה של שטפי דם או דימום חזק בלתי רגיל (מהאף, מהפה, מהנרתיק או מפי הטבעת), הופעת כתמים קטנים סגולים או אדומים מתחת לעור.
  • צמא מוגבר המלווה בחום, הקאות וחולשה.
  • הופעה של צהבת (עור או לובן העיניים צהבהבים).
  • תופעות שנראות כמו תגובה אלרגית – למשל חום, כאב גרון, התנפחות הגרון או הלשון ותחושת צריבה בעיניים, המלווים בפריחה עורית אדומה או סגולה אשר מתפשטת (בעיקר בפנים ופלג הגוף העליון) וגורמת להתקלפות העור או להופעת שלפוחיות.

תרופות תחליפיות לציקלופוספמיד

ישנם מחקרים המצביעים כי ניתן יהיה להשתמש בתרופות ריטוקסימאב (Rituximab), אזתיופרין Azathioprine או מתותרקסאטmethotrexate  כחלופה לציקלופוספמיד בטיפול בדלקת כלי הדם.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!