נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס תרופות » סטרואידים

סטרואידים

מה הם סטרואידים?

תרופות אנטי- דלקתיות יעילות במיוחד הניתנות במגוון דרכים וצורות כמו: תרסיס אף, משאף, כדורים, זריקה ומשחה. הסטרואידים הם כימיקלים המדמים במבנם את ההורמונים הטבעיים שגופנו מייצר כמו קורטיזול המופרש מבלוטת יותרת הכליה. סטרואידים פועלים בצורה רב מערכתית מורכבת נגד דלקות והתלקחויות של דלקות, מדכאים את פעילות מערכת החיסון ומורידים את יצירת הקורטיזון בגוף.

שימוש בסטרואידים עלול להיות מלווה בתופעות לוואי שעלולות להחריף ולגרום לנזק רב בשימוש ממושך לכן רופאים רושמים סטרואידים רק לתקופות קצרות בצורה ממוקדת במינונים נמוכים מאוד. 

ההבדל בין סוגי הסטרואידים

משפחת הסטרואידים מתחלקת לקורטיקוסטרואידים שהם סטרואידים הורמונליים המדכאים את מערכת החיסון (עבור טיפול במחלות אוטואימוניות), מבקרים ומווסתים את מערכת הדם וסטרואידים אנאבוליים מאיצי גדילה של שרירים ועצמות, אלו משומשים לרעה ע"י ספורטאים (בניגוד לכללים). באופן כללי מומלץ שלא להשתמש בסטרואידים אלא אם מדובר בטיפול רפואי וגם אז לפי המלצות הרוקח ובתשומת לב מלאה לשינויים בגוף.

המלצות לנוטלי סטרואידים:

  • את השימוש בסטרואידים יש להפסיק בהדרגה, הפסקה חדה תוביל לרמת קורטיזול נמוכה מדי בגוף.
  • מומלץ להימנע משימוש בלילה, עלול להוביל לבעיות שינה.
  • בעת הפסקת השימוש מומלץ לשמור על עירנות לחזרת הדלקת או זיהום ולהודיע לרופא במידה והדלקת חוזרת, שימוש נוסף בסטרואידים לדלקת חוזרת עלול להוביל לתלות של הגוף.
  • מעל גיל 40 מומלץ בעת הטיפול לעקוב אחר לחץ דם וסוכר.
  • במידה ושכחתם ליטול מנה יש להתייעץ עם רופא משפחה ובשום פנים ואופן אין ליטול מנה כפולה.
  • כאשר מדובר בטיפול ממושך מומלץ לעבור למינון הנמוך ביותר (בהתייעצות רופא כמובן).

תופעות לוואי:

תופעות לוואי עשויות לכלול:

  • השמנת יתר: עלולה להיגרם מהתעוררת רעב אצל מטופלים. במידה ומזוהה עליה במשקל חשוב לדעת שהיא תדעך בסיום הטיפול.
  • דיכוי מערכת החיסון עלול להוביל למחלות וזיהומים: במיוחד בטיפולים משולבים כאשר מדובר בטיפולים אורכי טווח או במינון גבוה. במידה והבחנתם באדימות, חום, כאבים או החלמה איטית של פצעים ידעו את הרופא בהקדם. עבור הפצעים טיפול בחבישה ושמירה על היגיינה גבוהה.
  • סוכר גבוה בדם ולחץ דם גבוה: התופעה מתרחשת בטיפולים במינון גבוה לכן הטיפולים מלווים בבדיקות דם ושתן.
  • כיב קיבה ודלקת בקיבה: טיפול בסטרואידים עלול להוביל לייצור מוגבר של חומצות קיבה ולהפחתת הייצור של רירית מגוננת. במידה ומופיעים כיבי קיבה יש להודיע לרופא המטפל. מומלץ ליטול את התרופה בזמן ארוחה.
  • כאבי שרירים: כתוצאה מדלדול שרירים וחולשה כתגובה לטיפול. לאחר הטיפול יתכנו התכווצויות שרירים.
  • לחץ תוך עיני מוגבר עלול להחמיר לגלאוקומה: אם שמתם לב לטשטוש בראייה, כאבי עיניים או אדימיות יש להודיע לרופא המטפל.
  • היפראקטיביות ובעיות שינה: הפרעות בשינה, הפרעות התנהגותיות ומצבי רוחי משתנים עלולים להופיע בטיפולים ארוכים בליווי חוסר מנוחה וחרדה. במקרים כאלה יש ליידע את הרופא המטפל ולקחת את התרופה בבוקר או בצהרי היום.
  • הפרעות בגדילה: עלולות להופיע בטיפולים ארוכים אצל ילדים ובני נוער, לאחר תום הטיפול הגוף מפצה על כך בגדילה מואצת.

חשוב להגיד שרוב תופעות הלוואי הפיכות וניתנות לטיפול לאחר תום הטיפול בסטרואידים ובמהלך הטיפול מתבצע מעקב אחר תופעות הלוואי. רוב המשתמשים בסטרואידים לא חווים תופעות לוואי. הסבירות לתופעות לוואי עולה בהתאם למינון התרופה, חוזקה וזמן השימוש לכן נהוג לרשום טיפולים במינונים נמוכים לתקופה שלרוב לא תעלה על שלושה שבועות.

לסיכום:

סטרואידים יכולים לשמש כתרופה יעילה במיוחד לטווח רחב מאוד של בעיות ומחלות שאילולה היו מטופלים בסטרואידים יכלו לגרור מחלות ובעיות חמורות הרבה יותר. אם התרופה מכילה 5 מ"ג חומר פעיל, פוטנציאל הנזק נמוך מאוד עד אפסי, רוב תופעות הלוואי מתייחסות למינונים גבוהים יותר וטיפולים ארוכים (3 שבועות ויותר) ואז מומלץ להיות קשובים במיוחד לגוף ולשינויים שעלולי להופיע ולהתריע לרופא המטפל בסמיכות להופעת תופעות הלוואי.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!