זכויות קשישים
ככל שמתבגרים מקבל הביטוי "אל תשליכני לעת זקנה" משמעות רבה ועמוקה יותר. קשישים בישראל זכאים להקלות והטבות רבות, מבוססות חוקי מדינה ועל הפרק עומדות עוד הצעות חוק רבות שעוסקות באוכלוסייה זו. הקושי העיקרי במימוש זכויות קשישים הוא האוכלוסיה עצמה, שמתקשה לעמוד על שלה ולהבין את משמעות החוקים והזכויות הללו. פורטל בשבילך עושה לכם סדר בדברים.
זכויות הקשיש בישראל
בשנת 1989, התש"ן נחקק חוק האזרחים הותיקים. על פי חוק זה, אזרח ישראלי שהגיע לגיל פרישה יהיה זכאי למגוון רחב של הטבות, הנחות והקלות, ביניהם הנחה בתשלומי הארנונה, הנחה בדמי נסיעה בתחבורה ציבורית, הנחות והטבות בקבלת שירותים רפואיים, בדמי כניסה לאתרים ומופעים ועוד. משמעות ההנחה בשירותים הרפואיים היא, בין היתר, הנחה גבוהה במחר תרופות המצויות בסל הבריאות.
מימוש ההטבות מותנה בהצגת תעודת אזרח ותיק, הנשלחת לכל אזרח אוטומטית בעת הגיעו לגיל פרישה.
חוק ביטוח לאומי קשישים
זכויות קשישים בביטוח לאומי מתבססות על החוק הקובע כי קשישים שהגיעו לגיל פרישה, מתגוררים בביתם ועומדים במבחן הכנסות ומבחן תלות כפי שהוא מוגדר בביטוח הלאומי, יהיו זכאים לגמלת סיעוד.
גמלה זו יכולה להתבטא בסכום כספי או בשווה ערך לו, למשל תשלום למטפלים שיסייעו לקשיש בתפקודו היום היומי כמו רחצה, שתייה, הלבשה וכדומה. כמו כן זכאים הקשישים, על פי חוק ביטוח לאומי קשישים לקבלת שירותי מכבסה, השתתפות בעלות רכישה והתקנה של לחצן מצוקה, שהייה במרכז יום לקשיש, אספקת מוצרי ספיגה ועוד.
קשיש הזכאי לגמלת סיעוד ימשיך לקבל גמלת זקנה בנוסף לקצבת הסיעוד.
זכויות קשישים בביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מעמיד בפני קשישים שעמדו במבחן התלות ומבחן ההכנסה, ובנוסף לגמלת סיעוד לקשישים עוד שורה ארוכה של הטבות, ביניהן:
- מענק חימום
- סיוע מתנדבים
- קבוצות תמיכה
- הטבות לגמלאים ניצולי שואה
- קצבת נכות
- שירותי יעוץ לקשיש, ביניהם גם הדרכת הקשיש בנוגע לזכויותיו
חוק היידוע
אחת הבעיות הבולטות והכואבות בנוגע לקשישים הוא חוסר הבנתם את המגיע להם. בשל אי הידיעה הם לא תובעים את מימוש זכויותיהם וחווים תחושה של קיפוח ותסכול.
בשנת 2010 אושרה הצעת חוק בשם חוק היידוע. מטרת החוק הוא לחייב כל משרד ממשלתי או גוף ציבורי ליידע כל קשיש בנוגע לזכויותיו להן הוא זכאי על פי חוק. עד כה לא עברה ההצעה בקריאה ראשונה ושנייה בכנסת ולכן חשוב למצוא גורם מקצועי הבקיא בכל זכויות הקשישים בישראל ואשר וכל לספק מענה כולל לכל שאלה.
הגעתם לגיל פרישה ואינכם יודעים מה מגיע לכם? האם אחד מבני המשפחה הקשישים חלה וזקוק לטיפול סיעודי? יש מגוון רחב של זכויות, הקלות והטבות לקשישים וצריך רק לדעת מה הן וכיצד לתבוע אותן. פורטל בשבילך מעמיד בפניכם את טובי אנשי המקצוע, כמו עורכי דין ויועצים מומחים, שיסייעו לכם בתביעת כל הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.
זכויות קשישים במשרד הרווחה
על פי חוק האזרחים הותיקים משנת 1989, זכאים קשישים שהגיעו לגיל פרישה בהנחות שונות. משרד הרווחה מספק לקשישים סיוע בהסעות לצורך קבלת טיפולים רפואיים, השתתפות ברכישת מכשירים רפואיים, ליווי צמוד של עובדים סוציאליים, רישום וגישה לפעילויות חברתיות במועדוניות לקשישים, השתתפות כספית בלימודי תעודה, הנחות בתשלומי ארנונה, טלפון, חשמל ואגרת הטלויזיה.
הנחת הארנונה יכולה להגיע עד למאה אחוזי הנחה, אם הקשיש מקבל בנוסף לגמלת זקנה גם גמלת הבטחת הכנסה.
זכויות קשישים בקבלת שירותים רפואיים
קשישים זכאים למגוון רחב של זכויות והטבות בכל הנוגע לקבלת שירותים רפואיים בקופות החולים ובבתי החולים. בתי החולים מפעילים מחלקה גריאטרית לרווחת הקשישים. כמו כן מופעל עבורם מערך לשירותים מיוחדים כמו תמיכה , פיזית ונפשית אותה מספקים אשי מקצוע, ביניהם פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, פסיכו גריאטריים, עובדות סוציאליות ועוד.
בקופות החולים זכאים הקשישים לקבלת יעוץ מרופאים מומחים, הנחה ברכישת מכשיר שמיעה, שירות בדיקות מעבדה עד הבית, טיפול פסיכולוגי, אישי או משפחתי, התעמלות שיקומית, סדנאות והנחייה לשמירה על אורח חיים בריא ועוד.
בנוסף, זכאים הקשישים, במסגרת חוק אזרחים ותיקים, לקניית תקופות בהנחה של חמישים אחוזים ממחירם. גם האגף לבריאות השן של משרד הבריאות מפעיל מרכזים לטיפולי שיניים לקשישים במחירים מוזלים.
זכויות קשישים במשרד הבינוי והשיכון
קשישים שהגיע לגיל פרישה מבלי שתהיה להם דירה בבעלותם, עמד במבחן הכנסות ונמצא זכאי לקצבת זקנה והשלמת הכנסה מטעם המוסד לביטוח לאומי, עשוי לקבל זכאות למענק סיוע בשכר דירה.
זכויות קשישים בבנקים ובחברות הביטוח
קשישים זכאים למגוון הנחות והקלות הקשורות לניהול חשבון הבנק וסוגי הביטוח:
- ביטוח סיעודי
- ביטוח שארים
- משכנתא הפוכה
- הנחה בעמלות הבנק
- הנחה בדמי ניהול החשבון בבנק
זכויות קשישים במס הכנסה
קשישים החולים במחלות כרוניות זכאים להקלות מס בגובה של עד שלושים וחמישה אחוז. התנאי לקבלת הקלות אלו הוא הגשת מסמכים רלוונטיים מגורם רפואי מומחה.
זכויות קשישים נוספות
החוק למניעת אלימות במשפחה משנת 1991, קובע בין היתר כי קרוב משפחה הפוגע או מתעלל בקשיש יורחק ממנו. מאחר ומדובר באוכלוסיה חלשה, חסרת אונים ולעתים אף לא צללה, במקרים של אלימות קשה נגד הקשיש ניתן אפיל להוציא צו הרחקה לאדם המתעלל ושאינו בן משפחה של הקשיש.
חוק חשוב נוסף משנת 1962 הוא חוק האפוטרופסות אשר מטרתו להגן על קשישים מניצול כלכלי. קשישים שאין ביכולתם, הגופנית והנפשית להסדיר ולפקח על ענייניהם הכספיים והרפואיים מבחינה משפטית, זכאים למינוי אפוטרופוס שיסדיר עניינים אלו עבורם. את המינוי מבצעים עובדים סוציאליים שמטפלים בקשיש ועוקבים אחר התנהלותו.
עוד חוק משנת 1965הוא חוק הפיקוח על המעונות. החוק קובע כי על כל מסגרת דיור המיועדת לקשישים, למשל בתי אבות, לעמוד בתנאים שיגנו על הקשיש ויספקו לו תנאי מחיה מסודרם, מכובדים ונוחים. במסגרת החוק נקבע כי כל בית אבות חייב ברשיון מטעם משרד העבודה והרווחה ובפיקוחו הקפדני.
מרגישים שלא קיבלתם מידע מספק על זכויות קשישים? האם חוויתם מצב בו חשתם קיפוח או עוול שנעשה לכם כקשישים? אתם לא לבד! פורטל בשבילך מעמיד לרשותכם את טובי היועצים המומחים, עורכי דין המתמחים בדיני המוסד לביטוח לאומי, זכויות וחוקים לקשישים וישמחו לספק לכם מידע מקיף, סיוע מקצועי, ליווי ויעוץ.
מלאו את פרטיכם בטופס המקוון באתר וקבלו את כל הדרוש לכם כדי לתבוע את זכויותיכם וללמוד כיצד לממש אותן.
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה