נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » דיסארטריה

דיסארטריה

אירוע מוחי, מחלות שונות, זיהומים וגידולים במוח עלולים לגרום להופעת הפרעה בדיבור. אחרי שמבינים מה המאפיינים של ההפרעה, ניתן לבדוק מה רמת החומרה של קשיי הדיבור כדי להסיק לגבי המקור שלהם בגוף. בהמשך, מתאימים את הטיפול למטרות שאותן מנסים להשיג תוך דגש על חיזוק ושיפור התחושה באברי ההיגוי או במתן אסטרטגיות לשיפור מובנות הדיבור כאשר עומדים מול קהל.

מאפיינים של דיסארטריה

הפרעת דיבור מוטורית, שמכונה בעגה המקצועית דיסארטריה, נובעת מפגיעה נוירולוגית. בגלל הפגיעה העצבית, ההיגוי הופך להיות בעייתי. לעיתים ההפרעה גם באה לידי ביטוי בחיתוך דיבור לא מובן. בנוסף, יש קשר בין הפגיעה הנוירולוגית שגורמת להפרעת דיבור מוטורית לבין השפעה על מערכת הדיבור המורחבת: החל מכלי הנשימה, דרך תיבת התהודה ועד פונטיקה או תנועות לסת ולשון. אמנם ההפרעה מטופלת על ידי קלינאי תקשורת, אך הופעתה עלולה לפגוע בתפקוד היום יומי, בתחושת הביטחון האישי ובסיכויים להתקדם בקריירה או בלימודים.

את ההפרעה ניתן לזהות כאשר מופיע חוסר דיוק בהיגוי. חוסר הדיוק גורם לפגם במובנות הדיבור, מה שעלול להישמע כמו דיבור מרוח, מילים כבדות ומאומצות או שיבושי היגוי. לשם השוואה, תופעות אחרות של ההפרעה באות לידי ביטוי בקול צרוד – מה שמוכיח את ההשפעה שלה על כל מערכות הדיבור המורחבות.

סיבות להופעת הפרעות בדיבור

יש כמה גורמים שבגללם אנשים שואלים את עצמם לגבי dysarthria מה זה ואיך זה משפיע עליהם:

  • אירוע מוחי – אירוע מוחי הוא הגורם המרכזי והשכיח ביותר להופעת דיסרטציה והפרעות בדיבור. ההפרעות עשויות להופיע לתקופה קצרה וזמנית בלבד, אך במקרים מסוימים הן נשארות לצמיתות.
  • מחלות נוירולוגיות – בתוך משפחת המחלות הנוירולוגית, מחלה נוירו דגנרטיבית עלולה לגרום להפרעת דיבור מוטורית. כאן ההפרעה היא בדרך כלל חלק מתוך רשימת הפרעות רחבה יותר, לכן חשוב להתייעץ עם נוירולוג ולבחון כל מקרה לגופו.
  • זיהומים וגידולים במוח – הופעת הפרעת דיבור מוטורית על רקע זיהומים וגידולים במוח מאפיינת את כל הגילאים. לעומת זאת, אירוע מוחי וגם מחלות נוירולוגיות נחשבים אירועים שכיחים יותר בגילאים מאוחרים מאשר צעירים.

רמת החומרה והמקור של ההפרעה בגוף

היתרון של התשובה לשאלה דיסארטריה מה זה מבחינה רפואית הוא שניתן לנסות לזהות את רמות החומרה ואת המקור שלהם. ברוב המקרים, המקור הוא פגיעה באזורים המוחיים ששולטים באברי ההיגוי הרלוונטיים כגון:

  • שפתיים
  • לחיים
  • לשון
  • חך
  • לסת

המטרה של זיהוי המקור לבעיה היא לטפל בשורה שלה ולא רק בסימפטומים המופיעים על פני השטח. אמנם תופעות של הפרעות בדיבור בהחלט פוגעות באיכות החיים, אבל בסופו של דבר הן רק סימפטום של בעיה חמורה יותר. אם רוצים להתמודד עם שורש הבעיה, צריך לבדוק מה המקור שלה. את זה עושה נוירולוג מומחה ולאחר מכן גם ניתן לבחור את שיטת הטיפול הרלוונטית לכל הפרעה ולמטרות שאותן מנסים להשיג.

הטיפול בהפרעה ומטרות שאותן מנסים להשיג

אימוץ טכניקות ארטיקולציה מאפשר לחזק ולשפר את התחושה באברי ההיגוי. אם מגיעים למסקנה שהפגיעה העיקרית היא באברים שבהם אנו אמורים להשתמש על מנת להגות נכון יותר את המילים, כמו למשל בשפתיים או בלשון, צריך לאמץ את הטכניקות הללו ולרוב גם ניתן לראות את התוצאות הטובות יחסית מהר.

מלבד חיזוק ושיפור התחושה באברי ההיגוי, שהן פעולות שמבוססות על תרגול אנטומי, יש גם אפשרות לבסס את הטיפול על אסטרטגיות לשיפור מובנות הדיבור. כאן יש אלמנט מובהק של ביטחון עצמי או שיטות פרקטיות שאפשר לשלב בדיבור היום יומי. אמנם את התוצאות של אסטרטגיות לשיפור הדיבור לוקח לפעמים זמן לראות, אבל הן עמידות ומלוות את המטופלים לתקופה ארוכה.

שיטה שבה מתמקדים באיכות הקול

אפשרות אחרת היא לאמץ שיטה שבה מתמקדים באיכות הקול. בשביל לשפר את איכות הקול ניתן להתייעץ עם קלינאי תקשורת, תוך כדי שמבצעים את המעקב יחד עם נוירולוג או הרופא המלווה. ברוב המקרים, השיפור באיכות הקול יכול ללוות את המטופלים גם אחרי ששאר הסימפטומים של המחלה חולפים.
באופן כללי, אימוץ טכניקות שונות שהמטרה שלהן היא לשפר את איכות הקול יכולה להיות פעולה מומלצת לשיפור מובנות הדיבור עבור גברים ונשים בכל הגילאים – גם בלי קשר להפרעות נוירולוגיות כאלה ואחרות.

דיסארטריה – שאלות ותשובות

האם אפשר לקבל פיצוי כספי בגלל הפרעות בדיבור?

במידה והפרעות בדיבור פוגעת ביכולת ההשתכרות או העבודה, ניתן לשקול הגשת תביעה לביטוח לאומי כדי לקבל פיצוי כספי.

איך מונעים הפרעות בדיבור?

הפרעות בדיבור שנגרמות על רקע אירוע מוחי, מחלות נוירולוגיות, זיהומים או גידולים במוח מאוד קשה למנוע. עם זאת, ניתן להתמודד עם ההפרעות אחרי שהן מופיעות באמצעות קלינאי תקשורת.

מי הרופא המקצועי המטפל בהפרעות בדיבור?

אפשר לפנות לרופא המשפחה ולקבל הפניה לרופא אף אוזן גרון. לרוב גם יהיה צורך בטיפול משלים של קלינאי תקשורת.

מה גורם פיזיולוגית להופעת הפרעת דיבור מוטורית?

שיתוק או חולשה של שרירי הדיבור.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!