נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » היפרליפידמיה

היפרליפידמיה

אם פרופיל השומנים בדם גבוה מהרצוי, כמו למשל בגלל אכילת כמויות גדולות של פחמימות ושומנים או על רקע גורמי תורשה כאלה ואחרים, המצב הרפואי עלול להתדרדר ולגרום טרשת עורקים, התקף לב או אירוע מוחי. עם זאת, אפשר בכל גיל לבצע התאמות מסוימות באורח החיים על מנת לצמצם את הסיכון ובעיקר חשוב לדעת איך לזהות את התסמינים כדי להתחיל טיפול מקצועי מוקדם ובאופן יעיל ואפקטיבי.

מה החשיבות של תזונה נכונה למניעת חוסר איזון בפרופיל השומנים בדם

את פרופיל השומנים בדם שנמצא בגוף האדם בודקים באמצעות ערכים של טריגליצרדים וכולסטרול. ערכים אלו יכולים לתת אינדיקציה לפרופיל השומנים ולאפשר אבחון של טרום מחלות רפואיות שונות. אם לדוגמא מסתכלים על הערכים האלה ומזהים חוסר איזון, מסיקים מכך שפרופיל השומנים בדם גבוה מהרצוי. זהו אבחון קריטי, כי הוא נותן את האות לשורה ארוכה של שינויים גם באורח החיים, גם בתפריט התזונתי וגם בטיפול התרופתי.

המצב הרפואי שבו מופיע פרופיל שומנים בדם שגבוה מהרצוי, מה שמכונה בעגה המקצועית היפרליפידמיה על ידי הרופאים, עלול להיות תוצאה של סיבות שונות.
בין היתר, מדובר על סיבות שכיחות כגון:

  • אכילת תפריט שממילא עשיר בפחמימות
  • סוכרים
  • מזון מעובד

לשם השוואה, גורמי סיכון אחרים הם תורשתיים ויש נטייה למחלות מן הסוג הזה לעבור מדור לדור. אבל עוד קודם לכן, צריך להבין מהי בכלל רמת שומנים בדם ולמה זה מסוכן אם היא גבוהה מדי.

מהי רמת שומנים גבוהה בדם ולמה היא מסוכנת?

הנתונים על טריגליצרידים גבוהים מסוכנים מכמה סיבות. קודם כל, אם לא מטפלים באבחון שמראה טריגליצרידים גבוה עלולים לסבול מטרשת עורקים. בהמשך, טריגליצריד גבוה גם יעיד על סיכון להופעת התקף לב או אירוע מוחי. כל אלו הם לא רק תופעות לא רצויות של hyperlipidemia ומחלות דם, אלא סיבה מספיק טובה להגיע לייעוץ רפואי ומעקב אצל רופא המשפחה.

במילים אחרות, מי ששואלים את עצמם hyperlipidemia מה זה רק בגלל שהם רוצים לרדת במשקל מפספסים את התמונה המלאה: ללא תרופה לשומנים בדם המצב יחמיר מהר ובצורה דרמטית. לכן חשוב להשוות בין סוגים שונים של תרופות לשומנים בדם ובעיקר לדעת איך מורידים טריגליצרידים בצורה עצמאית עם תזונה, שינוי באורח החיים, פעילות גופנית וכן הלאה. לאחר מכן, ניתן לשקול נטילת תרופה להורדת טריגליצרידים ושיטות טיפול אלטרנטיביות.

הבדלים בין סוגים שונים של כולסטרול

הדרך לבחור בין הורדת טריגליצרידים בדם ללא טיפול תרופתי או בשיטה קונבנציונאלית יותר עוברת בהיכרות עם סוגים שונים של כולסטרול ומונחים מקצועיים אחרים. כך ניתן לדעת האם טריגליצרידים גבוהים בדם אכן מעידים על בעיה, או שמא צריך להתמודד עם סימפטומים של שומן בדם. רק אם מביאים בחשבון את ההשלכות של הורדת טריגליצרידים ביחס לתופעה הבריאותית שאיתה מתמודדים, ניתן להשיג את התוצאות הרצויות. 

אבחון שמצביע על hyperlipidemia unspecified למשל מצביע כאמור על כך שרמות שומני הדם גבוהות מהנורמות הרצויות. מכאן, יש לשקול לגבי טריגליצרידים גבוהים טיפול ביחס לשאר הנתונים: כמות הכולסטרול שמשמש לבניית הדפנות של התאים, היחס בין הכולסטרול הטוב לבין הכולסטרול הרע וכן הלאה. אם רוצים לבצע מעקב, צריך לעשות בדיקת ליפידים בדם אחת לשנה אם סובלים ממילא מיתר שומנים בדם ואחת ל-5 שנים מקסימום למבוגרים בריאים.

תסמינים של המחלה

אצל אנשים שסובלים מנתונים של כולסטרול גבוה תסמינים הם עניין מעט חמקמק. מצד אחד, כל מי ששואלים את עצמם hypertriglyceridemia מה זה כנראה כבר קיבלו אינדיקציה מסוימת מרופא המשפחה לכך שהם נמצאים בסיכון. מצד שני, רמה גבוהה של כולסטרול בדם לא בהכרח מופיעה עם תסמינים מיוחדים – עד שאכן מתעוררת מחלה חמורה כגון טרשת עורקים.

אבחון וקבוצת סיכון 

החדשות הטובות הן שאפשר לעקוב אחר מצב שבו רמות שומני הדם גבוהות מהנורמה, או בקצרה מה שמכונה HLP והיפרליפידמיה, כי לרוב היא נגרמת משילוב של גנטיקה ואורח חיים. אז עוד לפני שמבינים שמבחינה אנטומית רמות גבוהות של כולסטרול רע נובעות מייצור עודף שלו בגוף, כל אחד ואחת מאיתנו חייבים לשנות את אורח החיים או לכל הפחות להתייחס לגנטיקה במשפחה.

בעזרת מניעה וטיפול טריגליצרידים גבוהים לא יגרמו נזקים בלתי הפיכים. אמנם עם כולסטרול גבוה תופעות לוואי כן פוגות באיכות החיים, אבל יש מה לעשות בכל גיל. בין היתר, צריך למשל לבקש מרופא המשפחה נתונים על ליפופרוטאינים וכך להבין האם הכולסטרול הרע והכולסטרול הטוב מתפקדים בגוף בצורה נכונה. 

לאחר מכן, מתאמים בדיקת גליצרידים ומשתמשים בנתונים האלה כדי לקשור בין כולסטרול גבוה עייפות או תשישות. אם אכן התפקוד של תרכובות ליפופרוטאין נפגע והן לא מעבירות חלקיקי כולסטרול בין הכבד לבין רקמות הגוף, צריך לשקול התערבות רפואית מהירה יותר. 

רמה מומלצת של כולסטרול בדם

מצב מאובחן של יתר שומנים בדם, שנגרם כאמור גם בגלל גורמים גנטיים וגם בגלל גורמים נוספים, נמשך כל עוד לא מטפלים בו. זהו לא מצב שעליו הגוף יכול להתגבר לבד אלא אם עוברים טיפול תרופתי, מבצעים דיאטה או מתחילים פעילות גופנית. לכן עם כולסטרול גבוה סימפטומים שמופיעים הם ממש לא סוף הטיפול, אלא רק ההתחלה.

בנוסף, מעקב אחר טריגליצרידים גבוהים מאוד יכול לסייע לנו להבין מהי הרמה המומלצת של כולסטרול רע ומתי אנחנו חורגים ממנה. תוצאות בדיקת מעבדה אמנם לא יראו לנו אם אנחנו בטווח הנורמה, מעליה או מתחתיה, אבל כאן אפשר לפרש או לשמוע על נתוני MILD לעומת EXTREME בהתייעצות עם הרופא ולפי הפרמטרים הבאים:

  • רמת הכולסטרול הרע עשויה להשתנות בין מטופל למטופל
  • בודקים את רמת הכולסטרול לפי פרמטרים אובייקטיביים כגון גיל ומין
  • מתייחסים לרמת הכולסטרול ביחס למחלות רקע כגון סוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות כליות 
  • בודקים סטטוס עישון ואורח חיים סובייקטיבי

טיפול במצבים של היפרליפידמיה

הבדיקה של רמות השומן מומלצת לגברים מעל גיל 35, לנשים מעל גיל 45 ולמי שהפסיקו לקבל ווסת. חוץ מזה, יש מאפיינים של היפרכולסטרולמיה משפחתית שבגללם כדאי גם לגברים ונשים בגילאים נמוכים יותר להגיע לבדיקה – כמו למשל אם יש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שסובלים ממחלת לב או עברו אירוע מוחי. 

הטיפול עצמו יכול להתחיל בניסיון לשנות את אורח החיים בלבד. זה בדרך כלל השלב שבו ממליצים לנו להקפיד על דיאטה מתאימה, שמירה על משקל תקין ופעילות גופנית סדירה. הדגשים בהקשר הזה הם להקפיד על כך שהשומנים בתפריט יהיו רק 25%-35% מסך הצריכה היומית של הקלוריות, או לשים לב לכך שהשומן שאותו צורכים יהיה בלתי רווי.

שאלות ותשובות

מה כדאי לאכול כדי להפחית רמות טריגליצרידים בדם?

להפחית פחמימות וסוכרים. 

איזה פעילות גופנית מומלצת לסובלים משומן בדם?

פעילות אירובית כגון הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה או ריקוד. 

מהו טיפול תרופתי בכולסטרול רע?

תרופות ממשפחת סטטינים, שתפקידן להפחית את רמת הכולסטרול בדם ולשפר את תפקוד הגוף.

האם יש לתרופות תופעות לוואי?

תופעות הלוואי סובייקטיביות וניתן למנוע אותן על ידי החלפת מינון.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!