מהי בדיקת קולונוסקופיה ולמה היא כל כך חשובה?
השמירה על הבריאות כרוכה בביצוע בדיקות רפואיות תקופתיות, זאת על מנת שיהיה ניתן לוודא שאין חלילה מחלה או בעיה רפואית אחרת שמתפתחת בגופנו.
אחת הבדיקות היותר חשובות מהבחינה הזאת היא בדיקת קולונוסקופיה. מדובר בבדיקה של המעי הגס, אשר נועדה לזהות סימנים בעייתיים המעידים על קיומה של מחלה, או לחלופין קיומה של אפשרות סבירה להתפרצות שלה. מהי בדיקת קולונוסקופיה? איך היא מתבצעת בפועל? מתי חשוב לבצע אותה ולמי היא מיועדת? כל התשובות בהמשך!
מהי בדיקת קולונוסקופיה?
קולונוסקופיה ("שקיפת המעי הגס" על פי האקדמיה ללשון העברית) היא בדיקה רפואית פולשנית. משמעות המושג היא שהבדיקה מתבצעת באמצעות החדרה של אנדוסקופ לתוך המעי הגס.
האנדוסקופ כולל מצלמה, המצלמת למעשה את החלק הפנימי של המעיים. במקרים מסוימים, הרופא המבצע את הבדיקה מסוגל לבצע באמצעות האנדוסקופ פעולות שעשויות לסייע לו לאשש או להפריך קיומה של בעיה רפואית.
מדובר בנטילת דגימות או הסרה של ציסטות. לכאורה, היה אפשר לצפות באזורים באמצעות בדיקות הדמיה וצילומים חיצוניים למיניהם, שגם הם עומדים לרשות הרפואה המודרנית. למעשה, כשמדובר במקומות שאליהם מוחדר האנדוסקופ, האפשרות הזו פחות רלוונטית.
באמצעות האנדוסקופ ניתן, כפי שכבר נאמר לעיל, לבצע פעולות נוספות מעבר לבדיקת קולונוסקופיה גרידא. מומלץ מאוד לאנשים שנמצאים בעשור החמישי לחייהם ואילך, לבצע את הבדיקה החשובה הזאת.
איך הבדיקה מתבצעת בפועל?
בפועל, בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת באמצעות החדרה של האנדוסקופ דרך פי הטבעת לתוך המעי הגס וצינור המעיים בכלל. את הבדיקה מבצע רופא מומחה במחלות של דרכי העיכול.
האנדוסקופ מוחדר למעי הגס מצויד במצלמה, המאפשרת לרופא לבחון באופן בלתי אמצעי את המתרחש בתוך המעי הגס. בנוסף, הרופא המומחה יכול לבצע באמצעות אותו אנדוסקופ כמה פעולות פשוטות, שחלקן עשויות להיות מצילות חיים. הבדיקה מבוצעת באמצעות טשטוש של המטופל.
טשטוש הוא לא הרדמה מלאה, אבל הוא עדיין משפיע על התפקוד של המטופל. לכן חשוב שכל מי שמגיע לבדיקת קולונוסקופיה יגיע בליווי של אדם אחר. במקרים רבים, הנוכחות של מלווה מאפשרת לנבדק להגיע בבטחה הביתה, אחרת הוא יצטרך להישאר בהשגחה עד שתפוג השפעת הטשטוש.
למה נועדה בדיקת קולונוסקופיה?
בדיקת קולונוסקופיה נועדה לאבחון רפואי של מחלות, והרופא עשוי להפנות את המטופל לבדיקה במצבים הבאים:
- חשד למחלות במערכת העיכול התחתונה – חשד כזה עלול להתעורר בעקבות כאבי בטן מתמשכים, דימום מפי הטבעת, עצירות כרונית, שלשול מתמשך, ירידה במשקל או אנמיה.
- בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס – סרטן מעי הגס הוא אחד הסוגים האלימים של סרטן. מצד שני, גילוי מוקדם שלו עוד בטרם התפזרו הגרורות לחלקים אחרים בגוף, מאפשר להסיר את הגידול הקיים ולהציל למעשה את החיים של המטופל. כיוון שהסיכון לסוג כזה של סרטן מתגבר אחרי גיל 40, מומלץ לכל מי שעבר את הגיל הזה לבצע בדיקת קולונוסקופיה אחת לכמה שנים.
- תוצאות חיוביות בבדיקת דם סמוי בצואה – בדיקת צואה שמתגלה בה נוכחות של דם סמוי, עלולה להצביע חלילה על העובדה שהמטופל לקה בסרטן, או בבעיה אחרת. במקרה כזה, קולונוסקופיה איננה בגדר המלצה אלא בגדר חובה.
למי מיועדת בדיקת קולונוסקופיה ומתי חשוב לבצע אותה?
בדיקת קולונוסקופיה מיועדת לכולם, וההמלצה הגורפת היא לבצע אותה אחת לכמה שנים. כעניין שבשגרה. קחו בחשבון, שככל שהגיל עולה, כך עולה רמת הסיכון ללקות במחלות קשות ואף קטלניות.
לפיכך, הבדיקה מומלצת, כאמור, לכל מי שעבר את גיל 40. מדובר אמנם בבדיקה פולשנית, אבל לא ניתן להמעיט בערכה, כשמדובר בגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס ומניעת ההתפשטות שלו.
בנוסף, הרופא יכול לטפל במהלך הבדיקה בכמה בעיות רפואיות אחרות, שמעיקות על המטופל. החשיבות של קולונוסקופיה עולה, כאשר מבינים שאי גילוי סרטן המעי הגס והתפשטות שלו לחלקים נוספים בגוף, עלולה לחרוץ את דינו של המטופל. כאשר הגידול הסרטני בתוך המעי, ניתן לעצור אותו. אחרי שהגרורות התפשטו בכל הגוף, סיכויי ההצלחה קטנים יחסית.
אם גם אתם מעוניינים בבדיקת קולונוסקופיה לבירור המצב הרפואי במעי הגס, תיצרו קשר בהקדם האפשרי לקביעת תור ותעשו צעד חשוב בשמירה על בריאותכם וחייכם.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה