נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » תסמונת טורט

תסמונת טורט

תסמונת טורט מאופיינת בטיקים לא רצוניים, שבאים לידי ביטוי בתנועות חזותיות והשמעת קולות. כמו כן, טיקים יכולים להופיע במסגרת תסמונות שונות ולא בהכרח במסגרת של תסמונת טורט.

מהי תסמונת טורט?

תסמונת טורט היא תסמונת נוירו התפתחותית, המתפרצת ברוב המקרים בילדות ומתבטאת בטיקים לא רצוניים חוזרים ונשנים. חשוב לציין כי התסמונת לא משפיעה על אינטליגנציה או תוחלת החיים. כמו כן, התסמינים של התסמונות רחבים, והיא מתבטאת בצורות שונות – בנוסף, יש דרגות קלות וקשות יותר לתסמונת טורט, יש מקרים בהם התסמונת מאוד קלה, עד שכמעט בלתי אפשרי לאבחן אותה.

מהם התסמינים של תסמונת טורט?

התסמינים של תסמונת טורט מתבטאים בעיקר בטיקים – טיק מוגדר כפעילות מוטורית חוזרת ופתאומית, מהירה ולא ריתמית. טיקים יכולים להופיע בשרירים שונים בגוף, למשל ראש, צוואר עפעפיים, בטן, גפיים, והוא גם יכול להתבטא כקול, ואז הוא נקרא "טיק ווקאלי", ובמקרה זה הוא מערב את שרירי הנשימה, תיבת הקול, בליעה, פה או אף. 

כדי לאבחן טורט יש מספר קריטריונים פורמליים, ביניהם קיומם של טיקים מוטוריים מרובים, ולפחות טיק ווקאלי אחד (לא מחייב שבמקביל), קיומם של טיקים לפחות שנה, התחלת התסמינים לפני גיל 32 ועוד. ניתן לשלוט בטיקים באופן זמני, אך רבים מהלוקים בתסמונת טוענים שדחיית הטיק מובילה לטיקים רבים ובלתי נשלטים לאחר מכן.

הטיקים מתחלקים לארבעה סוגים עיקריים: 

  1. טיקים מוטוריים פשוטים – תנועות קצרות ופתאומיות שלרוב מערבות קבוצת שרירים אחת. למשל: הטיית הראש לאחור, מצמוץ ועוד.
  2. טיקים מוטוריים מורכבים – תנועות פתאומיות שמורכבות ממספר תיקים או תנועות, למשל נגיעה, הרחה, קפיצה ועוד.
  3. טיקים קוליים פשוטים – השמעת קולות כמו שיעול, אנחה ועוד.
  4. טיקים קוליים מורכבים – מדובר בשילוב מילים מורכב יותר, למשל משפטים שלמים חוזרים, חזרה על מילים של אחרים ועוד.

באילו מצבים הטיקים מתפרצים, ומתגברים?

ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום לטיקים להתפרץ, ואף להחמיר. ביניהם: חרדה, לחץ נפשי, התרגשות, עייפות, כעס, חום גבוה ועוד. 

מה הגורם לטיקים?

מחקרים רבים ניסו למצוא את התשובה לשאלה הזו, אך לא נמצאה תשובה חד משמעית. מחקרים העלו שהטיקים קשורים באינטראקציה בין גורמים סביבתיים לבין גורמים גנטיים. 

אחת ההשערות מציינת הפרעה במסילה שבין קליפת המוח, לגרעיני הבסיס, שפוגעת בעיכוב התנועה, ויוצרת טיקים ותנועתיות יתר. הנחה נוספת מתייחסת לחוסר איזון דופמין במוח, כגורם אפשרי הופעה של טיקים. 

הטיפול בתסמונת טורט

מטרת הטיפול היא הקלה על תסמיני הטיקים, וזאת למען הפחתה של ההפרעה התפקודית. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר רק בהקלה, מפני שלא קיימת תרופה לתסמונת טורט. יש מגוון רחב של תרופות וכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שמאפשרים הפחתה של העוצמה והתדירות של הטיקים. 

לתסמונת טורט יש פן פסיכולוגי ופסיכיאטרי, וההחלטה על טיפול לא קשורה רק בתסמינים, אלא באופן ההשפעה הכללית שלהם על האדם, וכן על תפקודו ואיכות חייו. מדובר בטיפול ממושך, שכולל אנשי צוות רבים ומתייחס לכל היבטיה של התסמונת. הצוות המטפל מחויב לבנות תוכנית טיפולים המותאמת אישית למטופל, וזאת לאחר אבחון מצבו. כאמור, הטיפול בטורט יכול לכלול טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי וכן הזרקת בוטולינום.

מה ההבדל בין טיקים בקרב לילדים, לעומת טיקים בקרב מבוגרים?

במקרים רבים טיקים בקרב ילדים חולפים, כאשר מדובר בהפרעת הטיקים החולפת. בהשוואה לכך, טיקים אשר מתחילים בגיל מבוגר ברוב המקרים לא חולפים – אך הם לא שכיחים. 

לרוב מדובר על טיקים משניים יחסית, שיכולים להצביע על בעיה מבנית במוח. לעומת זאת, טיקים שמופיעים בגיל צעיר ונשארים, לרוב מצביעים על התפרצות של תסמונת טורט, שכמובן נשארת עם הלוקים בה לכל חייהם. 

האם תסמונת טורט היא תופעה נפוצה?

תסמונת טורט מופיעה באחוז אחד בלבד מהילדים, לעומת זאת טיקים על כל סוגיהם הרבה יותר נפוצים מהתסמונת עצמה. וכאמור, הם עלולים להשתייך לקטגוריה של "הפרעת הטיקים החולפת" שמתפרצת בילדות ועוברת מעצמה. כמו כן, תסמונת טורט נפוצה יותר בבנים ביחס לבנות, ביחס של 1:4. 

בשורה התחתונה, תסמונת טורט מאופיינת בטיקים חוזרים ונשנים שיכולים להתבטא בתנועות או בהשמעת קולות. אין טיפול שמעלים את התסמונת בכללותה, אך ניתן לקבל טיפול שיקל משמעותית על תסמיני הטורט, וישפר את איכות חייהם של הלוקים בתסמונת. 

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!