חוק הגנת השכר
בשנת 1958 (התשי"ח) נחקק במדינת ישראל הצעירה חוק שמטרתו להסדיר את תשלומי השכר לעובדים ממעסיקיהם. הוא נועד כדי להגן על העובדים ועל זכויותיהם לקבל שכר הוגן ובמועד.
חוק זה נקרא אז וקרוי עד היום, חוק הגנת השכר.
תיקונים בחוק הגנת השכר
מדינת ישראל בשנותיה הראשונות אפשרה למעסיקים רבים לנצל את הביקוש העצום לעבודה באותם הזמנים, זאת בעקבות גלי העלייה העצומים מחד והיצע העבודות המצומצם מאידך. ברי המזל שמצאו עבודה, נאלצו לעבוד שעות ארוכות ורבות מבלי שיתוגמלו על השעות הנוספות, משכורתם לא שולמה בזמן לעתים קרובות והם נדרשו לעבוד גם בסופי שבוע ובחגים.
ניצול זה נבע מידיעת המעסיקים את החשש להפסיד מקום עבודה, חוסר ידע והבנה של העבדים את זכויותיהם ועוד פרצות רבות שנוצלו לרעה על ידי המעסיקים.
התמונה העגומה הזו השתנתה בשת 1958 עם חקיקת חוק הגנת השכר שנועד לייצב את המצב ולשמור על זכויותיהם הבסיסיות של העובדים, בראשם אי הלנת שכר ותגמול בגן שעות נוספות.
חוויתם הלנת שכר בעבודה? יש מה לעשות! לימדו עוד על זכויותיכם בעבודה ועל חוק הגנת השכר בפורטל בשבילך וקבלו מידע וייעוץ ממגוון אנשי מקצוע, ביניהם עורכי דין מובילים בתחום דיני עבודה.
במהלך השנים נוספו תיקונים לא מעטים לחוק זה, כאשר הבולטים שבהם הם:
- תלוש משכורת: בניגוד לשנים עברו בהן תלוש המשכורת היה עלום, בלתי ברור וללא פירוט קריא של הזיכויים והניכויים השונים, מחויב היום כל מעסיק לספק תלוש קריא, מובן ובשקיפות מלאה. על התלוש להימסר לעובד עד למועד הקבוע בחוק. כל איחור בהגשתו נחשב לעבירה פלילית.
- שעות נוספות: על המעסיק לשלם לעובד בגין שעות נוספות אותן הוא עובד ועם חישוב מיוחד לשעות עבודה בשעות הלילה, שבתות וחגים. במקרים בהם קיים חוזה עבודה המצוין בו שכר גלובלי, הוא כולל כבר את השעות הנוספות של העובד שלא יוכל לדרוש תגמול בגין שעות אלו. יחד עם זאת, אם יידרש לעבוד בזמנים שאינם מקובלים, למשל ביום שבת, יתוגמל בהתאם ולפי החוק.
- איסור הגבלות: אין למעסיק כל זכות להגביל את העובד להשתמש בשכרו בכל אפן העולה על רוחו, לרבות רכישת מוצרים ממתחרים.
- אופן התשלום: העובד יקבל את שכרו ישירות מהמעסיק, אלא כן נתן הוראה אחרת ומפורשת בכתב.
- מועד התשלום: על התשלום להינתן בתום חודש העבודה ובתאריך שנקבע והוסכם מראש. כל עיכוב בתשלום ייחשב להלנת שכר.
- פיצויי הלנת שכר: לפי התיקונים בחוק הגנת השכר, במקרה בו התקיימה הלנת שכר ישולמו פיצויים עבור השבוע הראשון של הלנת השכר בגובה 5 אחוזים מסכום השכר שהולן. אם עברה תקופה ממושכת יותר, ישולמו פיצויים בגבה 10 אחוזים מהשכר.
אם קיים בכם ולו ספק קל שבקלים כי זכויותיכם בעבודה אינן נשמרות או אם חוק הגנת השכר לא כובד במקום העבודה שלכם, זה הזמן ללמוד בפורטל בשבילך על החוק ותיקוניו, לקבל מידע מפרט על כל הזכויות והדרכים לממשן ולתבוע את המגיע לכם ולקבל יעוץ וסיוע של עורכי דין מומחים בדיני עבודה ובקיאים בחוק זה.
מלאו את פרטיכם בטופס המקוון המצוי בפורטל וללא כל התחייבת ותחסכו זמן חיפוש יקר אחר מידע חשוב ומועיל ובשורה התחתונה גם כסף רב.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה