התקף לב חמור
התקף לב (Heart Attack) נקרא בשפה המקצועית–רפואית אוטם שריר הלב או אוטם לבבי (Myocardial Infraction). התקף לב הוא אירוע שבו ישנה בעיה בזרימה של דם אל שריר הלב, ובעקבות כך הוא נפגע שכן הוא אינו מקבל אספקת חמצן נאותה. הבעיה בזרימה לרוב נובעת מחסימה של העורקים המספקים דם לשריר הלב, ששמם העורקים הכליליים (Coronary Arteries). החסימה נובעת בד"כ מהצטברות לא יציבה של תאי דם לבנים, כולסטרול או שומן.
אירוע התקף הלב ייקרא חריף או אקוטי במידה והחסימה של העורקים הכליליים הינה פתאומית וחמורה.
תסמינים של התקף לב
אדם החווה התקף לב עשוי לחוש כאבים באזור החזה מאחורי עצם הבריח (העצם המצויה במרכז החזה). לעיתים קרובות כאב כזה יקרין גם אל הזרוע השמאלית וצד שמאל של הצוואר. סימפטומים נוספים יהיו קוצר נשימה, הזעה מוגברת, בחילה, הקאות, דפיקות לב שאינן סדירות ותחושת חרדה. התסמינים שחוות נשים יהיו חלשים יותר מאשר גברים, ולעיתים נשים יחושו גם עייפות וחולשה בנוסף לסימפטומים שצוינו.
עם זאת, במקרים רבים האדם החווה התקף לב לא יחוש אף אחד מהתסמינים. מקרה זה נקרא התקף לב שקט. התקף לב שקט הוא מסוכן במיוחד, שכן אדם שאינו חש בתסמינים לא פונה לקבלת סיוע רפואי, ולכן עולה הסיכון שההתקף יהיה קטלני.
אוכלוסיות בסיכון לחלות בהתקף לב
בכל הגילאים, גברים נמצאים בסיכוי גבוה יותר ללקות בהתקף לב מנשים. בנוסף, בגילאים מבוגרים יותר הסיכון ללקות בהתקף לב עולה.
גורמי סיכון נוספים המעלים את הסיכוי ללקות בהתקף לב:
- עישון.
- סכרת.
- היסטוריה של מחלות לב.
- רמות גבוהות של שומנים מסוימים בדם – למשל רמות גבוהות של טריגליצרידים או של "הכולסטרול הרע" (הנקרא בשפה המקצועית LDL).
- רמות נמוכות של "הכולסטרול הטוב" בדם (הנקרא בשפה המקצועית HDL) – המסייע בסילוק שומנים מהגוף.
- לחץ דם גבוה.
- השמנה וחוסר בפעילות גופנית.
- מחלות כליות.
- צריכת אלכוהול מופרזת.
- שימוש בסמים כמו קוקאין ואמפטמין.
שינוי אורח חיים עשוי להפחית משמעותית את הסיכוי ללקות בהתקף לב.
אבחון של התקף לב
בכדי לבדוק האם אדם לקה בהתקף לב יש צורך בביצוע של בדיקת א.ק.ג. (אלקטרוקרדיוגרפיה Electrocardiograph- ECG). בדיקת הא.ק.ג. היא בדיקה שאינה פולשנית, הבודקת את התקדמות האותות החשמליים בלב. בעיה בתנועת האותות החשמליים בלב מעידה על פגיעה בשריר הלב. בדיקת הא.ק.ג יכולה גם להעיד על סוג הנזק וחשובה בכדי לקבוע את דרך הטיפול בהמשך.
בכדי לאבחן התקף לב נעשות גם בדיקות דם, אשר בוחנות המצאות חומרים המקושרים לנזק בשריר הלב – כמו החומרים טרופונין וקריאטין קינאז (CK-MB).
דרכי טיפול בהתקף לב
חולים אשר נחשד לגביהם כי הם לוקים בהתקף לב יקבלו באופן מיידי טיפול באספירין, אשר מונע יצירת קרישי דם העלולים לחסום אף יותר את העורקים הכליליים המספקים דם לשריר הלב. בנוסף תינתן התרופה ניטרוגליצרין (Nitroglycerin) בכדי להפחית את הכאבים בחזה. חמצן יינתן לפי הצורך בכדי לעזור לחולים הסובלים גם מקוצר נשימה.
לאחר מתן הטיפול הראשוני, יינתנו תרופות נוספות בכדי למנוע את החמרת הנזק לשריר הלב. טיפול ממושך באספירין או בתרופה Plavix (Clopidogrel), נועד למנוע יצירת קרישי דם אשר עלולים לחסום את העורקים הכליליים. התרופות טריטס (Tritace, Ramipril) וקרדילוק (Cardiloc, Bisoprolol) יינתנו בכדי להפחית את לחץ הדם – במטרה להוריד את הסיכוי לחסימה נוספת של העורקים הכליליים.
אנשים שלקו בהתקף לב חמור עשויים להיות זכאים לזכויות מהמדינה, לקריאה נוספת אודות זכויותכים לחצו כאן
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?