ניתוח לב פתוח
במסגרת ניתוח לב פתוח (Open Heart Surgery) מתקיימת פתיחה של בית החזה וטיפול במבנים שונים של הלב (שריר הלב, מסתמים, עורקים וכד'). במהלך הניתוחהמטופל מחובר למכונת לב ריאה ופעילות הלב העצמאית מופסקת. הניתוח הינו טיפול התערבותי מורכב המבוצע לצורך החלפת מסתם, תיקון מומים מולדים, ניתוח מעקפים ואף השתלת לב חדש.
כיום ההגדרה של הניתוח עלולה להיות מבלבלת. במקרים מסויימים אין הכירורגים משתמשים במכונת לב ריאהעל מנת למזער את סיכוני הניתוח. נוסף על כך, קיימים ניתוחים לא פולשניים בשיטות מתקדמות בהם מתבצעים מספר חתכים מזעריים בלבד. אופן ביצוע הניתוח תלוי בגורמים רבים, ביניהם: מצבו הרפואי של המטופל, הצוות והציוד בבית החולים וסוג הניתוח המבוקש.
סיכוני ניתוח לב פתוח
ניתוח לב פתוח כולל סיכונים וסיבוכים שונים התלויים במצב ובהיסטוריה הרפואית של המטופל. אחד הסיכונים המוכרים הינו היווצרות הפרעת קצב לב מסכנת חיים במהלך הניתוח. סיכון נוסף הינו דימום בעקבות פגיעה בכלי דם במהלך הניתוח. זיהום במהלך הניתוח הינו סיכון קיים אך פחות שכיח עקב הקפדה על אמצעי זהירות בבתי החולים.
הכנה לניתוח
יש לציין בפני הצוות הרפואי את כל התרופות שהמטופל נוטל: תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם, ויטמינים ותכשירים הומיאופתיים. כמו כן, על המטופל ליידע בנוגע למצבו הרפואי הנוכחי בפירוט: צינון, שפעת, התפרצות הרפס, חום וכד'.
בשבועיים שלפני הניתוח ייתכן כי הצוות יבקש מהמטופל להפסיק לעשן או לקחת תרופות מסויימות כמו אספירין. יום לפני הניתוח ייתכן כי המטופל יתבקש להשתמש בסבון גוף מיוחד. סבון זה ישמיד את החיידקים שעל פני העור ועל ידי כך יקטין את הסיכון לזיהום במהלך הניתוח.
מהלך ניתוח לב פתוח
משך הניתוח הינו בדרך כלל בין ארבע לשש שעות. במהלך הניתוח המטופל נמצא בהרדמה כללית ואינו חש בכאב כלל. כאשר הלב נחשף הוא מחובר למכונת לב ריאה (Heart-Lung Machine) המחליפה את פעולתו ומאפשרת למנתחים לבצע את הניתוח הרצוי ביעילות. המכונה אוספת דם מהורידים, מחמצנת אותו ומזרימה אותו חזרה לגוף דרך העורקים.
התאוששות לאחר הניתוח
המטופל יאושפז ביחידה לטיפול נמרץ בדרך כלל בין שלושה ימים לשבוע. האשפוז ביחידה מאפשר מעקב צמוד אחר מצב המטופל בכלל ופעולת הלב בפרט.
ייתכן כי לאחר הניתוח המטופל יהיה מחובר למספר מכשירים. צינורות מתוך בית החזה אחראים לניקוז הנוזלים שהצטברו באיזור בעקבות הניתוח. חיבורים נוספים למוניטור יאפשרו את ניטור פעולת הלב עד לשחרור מהיחידה. בנוסף, ייתכן כי המטופל יהיה מחובר לקטטר ולהזנה תוך ורידית (אינפוזיה).
לאחר השחרור מהיחידה לטיפול נמרץ המטופל יועבר לאישפוז במחלקה. בשלב זה חשוב שהמטופל יהיה כמה שיותר בתנועה תוך שיפור הדרגתי במצבו. בשלב זה מטופלים רבים סובלים מבצקות, בעיקר ברגליים. בצקות אלו נובעות מהצטברות נוזלים בגוף ומביאות לעלייה במשקל. הרמת הרגליים בזמן שכיבה וישיבה וגרביים אלסטיות מיוחדות עשויות להקל על הבצקות.
תוצאות הניתוח
אין לצפות להטבה מיידית במצב המטופל לאחר הניתוח אלא להתאוששות הדרגתית. הטבה חלקית עשוייה להתרחש עד כשישה שבועות לאחר הניתוח, בעוד שהשיפור המשמעותי יורגש לאחר כחצי שנה. זמני ההתאוששות שונים אצל כל אדם ותלויים בגורמים שונים, ולכן ההתאוששות יכולה להיות מהירה או איטית יותר.
על מנת לשמור על בריאות המטופל ולמנוע חזרה של בעיה לבבית, מומלץ לשמור על אורח חיים בריא:
- דיאטה נכונה ובריאה
- הפסקת עישון
- אורח חיים פעיל יותר
- ניטור יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה
אנשים שעברו ניתוח לב פתוח לרוב זכאים למספר זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד זכויות למנותחי לב פתוח
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה