נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

גלוקוז

גלוקוז הוא חד סוכר, אשר נחשב לפחמימה הנפוצה והחשובה ביותר, ואף לתרכובת האורגנית הנפוצה ביותר בכדור הארץ. במקרים מסוימים אנו נדרשים לעשות בדיקת גלוקוז כדי לאבחן את הסוכר בדם. אז מתי כדאי לבצע את בדיקת גלוקוז?  ואיך מאזנים את רמות הסוכר בדם? כל המידע בהמשך!

מהו גלוקוז?

גלוקוז הוא חד סוכר הנקרא גם גלוקוזה וסוכר ענבים, בגלל הימצאותו בסוכר ענבים. הממוצע לצריכת גלוקוז ביום לאדם עומד על 160 גרם, כאשר מתוכו 120 גרם מנוצלים עבור המוח בלבד, והיתר מתחלקים בין שאר הרקמות. כמות הסוכר בדם שמצוי בנוזלי הגוף עומד על כ-20 גרם, כאשר החלק הזמין לשימוש מסתכם בכ-190 גרם. 

מתי עושים בדיקת גלוקוז?

בדיקת גלוקוז מבצעים על מנת לאבחן סוכרת, כמעקב אחרי יעילות הטיפול בסוכרת, ולשם מעקב אחרי רמות הסוכר בדם. בין היתר, הבדיקה מיועדת גם עבור אנשים שנוטלים תרופות שמעלות את רמות הסוכר בדם. 

בדיקת גלוקוז מומלצת כבדיקה שגרתית עבור אלו שמשתייכים לאוכלוסייה בסיכון בריאותי, כמו אנשים עם מחלות לב, השמנת יתר ומעשנים. 

לפני הבדיקה צריך לצום 8 שעות, אך בבדיקת מעקב רנדומלית אין צורך לצום, עם זאת, חשוב לציין שהבדיקה לא נלקחה בעת צום. בדיקת גלוקוז בודקת ערכי נורמה, שנעים בין 70 עד 100 מיליגרם לדציליטר, שעתיים לאחר האוכל או בבדיקה אקראית ללא צום עד 200 מיליגרם לדציליטר. 

אם קיבלתם בבדיקה ערכים נמוכים מהנורמה יכולים להצביע על חוסר סוכר בדם, מה שיכול לנבוע מצום ממושך או בעקבות נטילת תרופות לסוכרת. 

אם תוצאות הבדיקה הראו על ערכים גבוהים, הרי שהבדיקה איתרה שיש לכם הפרעות ברמות הסוכר בצום, כלומר אתם במצב שנקרא "טרום סוכרת".

אבחון מחלת הסוכרת באמצעות בדיקת גלוקוז

כאמור, אחת המטרות של בדיקת גלוקוז היא אבחון של סוכרת. אבל איך נדע בכלל אם אנחנו בסיכון? ובכן, הסוכרת מגיעה עם מגוון תסמינים מקדימים, כגון: עלייה במתן השתן, הקשורה לכך שהדם הרווי בסוכר סופח יותר נוזלים, צמא ויובש בפה, ירידה במשקל שנגרמת בעקבות ניצול של שכבות שומן על ידי הגוף לצרכי אנרגיה, עקצוצים ותחושת חום, קור או אובדן תחושה בגפיים, הנגרמים מהנזק של רמות הסוכר גבוהות למערכת העצבים, ומכונים "נוירופתיה סוכרתית", חולשה תשישות ורעב. 

תסמינים אלו לרוב יאפיינו סוכרת סוג א', שמכונה גם "סוכרת נעורים". לעומת זאת, סוכרת סוג 2 לרוב איזה מגיעה עם תסמינים – פרט לכך שהחולים בה מאופיינים עם השמנת יתר או משקל עודף, בסוכרת סוג 2 המחלה תאובחן לרוב בבדיקת דם אקראית. 

מהי רעילות הגלוקוז?

רעילות סוכרים היא רמה גבוהה של גלוקוז בדם, שפוגעת ביכולת תאי הבטא בלבלב להפריש אינסולין,  ובנוסף ביכולת של השריר והכבד להגיב לאינסולין. בגוף שלנו קיים תהליך של גליקציית חלבונית, ריאקציה במהלכה מולקולת גלוקוז נקשרת לחלבון. ניתן להסביר תהליך זה גם באמצעות איזון הדוק של הסוכר בדם שמביא לירידות בתנגודת האינסולין ולשיפור ביכולת בטא להפריש אינסולין. 

איך לאזן את הגלוקוז (רמות הסוכר בדם)?

ניתן לאזן את רמת הסוכר בדם באופן טבעי, באמצעות תזונה נכונה ובריאה. כמו למשל פחמימות בשילוב של כמות גדולה של שומן וחלבונים. בצורה הזו, הגלוקוז חודר באופן איטי לדם וגורם ללב להפריש מנה מדודה יחסית של אינסולין. עדיף לא להגיע למצב של רמת סוכר גבוהה מדי או נמוכה מידי.

בנוסף לתזונה, גם פעילות גופנית מאזנת את הסוכר בדם – אך אין צורך לרוץ מרתון, פעילות גופנית מתונה של הליכה יכולה בהחלט לאזן את הסוכר בדם. סוגי פעילות גופנית המומלצים בסוכרת הם: אירובי, הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה ועוד. 

כמו כן, כדי להימנע ממצב שלל היפוגליקמיה חשוב להימנע מפעילות הכוללת רכיבה על סוסים, טיפוס הרים, צניחה חופשית ועוד מיני פעילויות אקסטרים שיכולות להכניס את הגוף לסטרס.

פעילות גופנית חשובה לאנשים עם סוכרת מפני שהיא מייעלת את כניסת הסוכר לתאים והופכת אותו לאנרגיה. ויתרה מכך, היא עלולה למנוע הופעת סוכרת מסוג 2 אצל אנשים המאובחנים עם טרום סוכרת.  

בנוסף, אם אתם לא עוסקים כלל בפעילות גופנית והחלטתם להתחיל, כדאי שתיוועצו עם הרופא שלכם לפני. ייתכן שתתבקשו לעבור בדיקת מאמץ, כדי לשלול בעיות הקשורות בלב בזמן מאמץ.  

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!