אנדוקרינולוגיה היא ענף רפואי שעוסק במערכת האנדוקרינית ובבלוטות האנדוקריניות שמפרישות את ההורמונים בגופנו. אז מהן מחלות אנדוקריניות נפוצות? וכיצד ניתן לטפל בהן? כל הפרטים בכתבה הבאה!
אנדוקרינולוגיה מתעסקת בחקר ההורמונים, היווצרותם ואופן פעולתם. המחקר בתחום מתרכז בחקר מערכת הבלוטות ההורמונליות בגוף האדם, ובאופן בו ההורמונים מופרשים על ידה.
יש מספר רב של מחלות אנדוקריניות, ליקטנו עבורכם את הנפוצות מביניהן:
שני סוגי הסוכרת מתפתחים בעקבות בגלל הפרעה בייצור אינסולין, או באופן פעולתו בגוף. בסוכרת מסוג 1 תאי בטא בלבלב לא מייצרים אינסולין ברמה מספקת, ואילו בסוכרת מספר 2 קיימת תנגודת אינסולין. בישראל 90% סובלים מסוגרת סוג 2, וכ-90% סובלים מסוכרת סוג 1, והיא סיבת המוות השלישית בשכיחותה.
אופן הטיפול – הטיפול בסוכרת הוא מורכב מאוד. הטיפול בסוכרת סוג 1 מחייב שימוש באינסולין ממקור חיצוני ( באמצעות זריקות או משאבת אינסולין). הטיפול בסוכרת סוג 2 יכול לכלול תזונה מסוימת, שמתבטאת בדיאטה דלת פחמימות, פעילות גופנית, תרופות ולעיתים טיפול באינסולין. חלק מהותי בטיפול הוא מעקב אחרי רמות הגלוקוז בדם, המעקב נעשה על ידי בדיקת דם עצמית באמצעות מד סוכר.
ישנם שלושה סוגים של תת פעילות, ונהוג לסווג את תת הפעילות לפי האיבר אשר שגורם לה לתת פעילות. הסוג הראשון הוא "בתת פעילות ראשונית", והגורם לה הוא בלוטת התריס עצמה. הסוג השני הוא "בתת פעילות שניונית", בלוטת יותרת המוח הקדמית אינה מפרישה כמות מספקת של הורמון TSH, והסוג השלישי הוא "בתת פעילות שלישונית", במסגרתה ההיפותלמוס לא מייצר כמות מספקת של הורמון שחרור תירוטרופין.
אופן הטיפול – הטיפול ברפואה הקונבנציונלית מתבטא במתן הורמון תירוקסין, שמטרתו להחליף את ההורמון הטבעי שמיוצר בשגרה על ידי הבלוטה.
אופן הטיפול – הטיפול ניתן באמצעות טבליות של סטרואידים, כאשר מדובר באי ספיקה אדרנלית ראשונית, לעיתים יש צורך בכדור נוסף לוויסות המליחות בדם.
אופן הטיפול – החולים באוסטאופורוזיס נוטלים טיפול תרופתי. הטיפול צריך להינתן כאשר צפיפות העצם נמוכה מ-2.5 סטיות תקן, או כשצפיפות העצם איננה ברמה של 2.5. הטיפול התרופתי מתחלק למספר סוגי תרופות – תרופות מפחיתות פירוק עצם, תרופות המעודדות בניית עצם, תרופות שמגנון פעולתן לא ברור.
דרכים לטיפול – במידה ומתפתחים גידולים, ניתן להסיר אותם בניתוח – למרות שרובם יהיו שפירים ולא ממאירים. היפופיזה יכולה לגרום גם למגוון תסמינים, ביניהם עייפות, לחץ דם נמוך, עצירות, חולשה, סיבות לקור, נשירת שיער ועוד – בכל אחד מהתסמינים ניתן לטפל באופן נקודתי, באמצעות טיפול תרופתי או טיפול טבעי – תלוי בבחירתו של המטופל.
בשורה התחתונה, מחלות אנדוקריניות הן מחלות מורכבות, וחלקן אף עלולות לסכן חיים – לכן חשוב לטפל בהן בצורה מתמדת ולא להתעלם מקיומן.