גלאוקומה
גלאוקומה (Glaucoma) היא שם כולל לקבוצה של בעיות ראיה הנגרמות על ידי מספר רב של גורמים ומאופיינת בנזק לעצב הראיה שנגרם בעקבות לחץ תוך עיני מוגבר. נזק זה יכול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בראיה בעין הפגועה וללא טיפול אף יכול להתפתח לעיוורון.
בנוסף, קיימים מצבים בהם יש לחץ תוך עיני מוגבר שאינו גורם לפגיעה בעצב הראיה ומצבים בהם יש נזק לעצב הראיה ללא בסיס של לחץ תוך עייני גבוה.
ניתן לחלק את הגלאוקומה לשני סוגים:
- גלאוקומה רחבת זווית (Open angle glaucoma) – השכיחה ביותר, מהווה כ-90% מהמקרים. זוהי גלאוקומה כרונית שמתפתחת לאט יותר ולעיתים החולים יבחינו בנזק רק כאשר המחלה התקדמה מאוד.
- גלאוקומה צרת זווית (Closed angle glaucoma) – גלאוקומה חדה, כואבת מאוד, היכולה להופיע באופן פתאומי ואובדן ראייה שיכול להתפתח בצורה מהירה. מכיוון שסוג זה גורם לכאב החולים פונים מהר יותר לקבלת טיפול רפואי כך שלרוב נמנעת התפתחות של נזק קבוע.
הגורמים לגלאוקומה
הגורם השכיח ביותר לגלאוקומה הוא לחץ תוך עייני מוגבר. ידוע כי קפאין יכול להגביר את הלחץ התוך עייני באנשים עם אבחנה של לחץ תוך עייני מוגבר. גורמים נוספים לגלאוקומה: שימוש ממושך בסטרואידים, דלקות עיניים, מחלות שגורמות לפגיעה בזרימת הדם לעין כמו חסימת כלי דם עיינים ורטינטפתיה סוכרתית (פגיעה עיניית כתוצאה ממחלת הסוכרת).
בנוסף, לחולי גלאוקומה יש סיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם סיסטמי בהשוואה לאוכלוסיה בריאה.
אבחון גלאוקומה
בדיקות סקר לגלאוקומה נעשות כחלק מבדיקת עיניים שגרתית בביקור אצל רופא עיניים. הבדיקה לאבחנה של גלאוקומה כוללת מדידה של הלחץ התוך עייני ובדיקה של עצב הראייה לנוכחות של נזק. בנוסף, מבוצעת בדיקת שדה ראיה וניתן להעריך את הנזק שנגרם באמצעי הדמיה.
סימפטומים של גלאוקומה
- גלאוקומה רחבת זווית (Open angle glaucoma) – מאופיינת בחוסר תחושת כאב, אובדן ראיה פרוגרסיבי ושינויים בעצב הראייה שניתן לראות בבדיקת קרקעית העין (פונדוסקופיה).
- גלאוקומה צרת זווית (Closed angle glaucoma) – מאופיינת בהופעת כאב עייני חד, אדמומיות בעין, ראיה של הילה סביב מקורות אור, לחץ תוך עייני גבוה מאוד, בחילות, הקאות, ירידה חדה בראייה ואישונים קבועים ומעט מורחבים.
דרכי הטיפול בגלאוקומה
המטרה העיקרית של טיפול בגלאוקומה היא מניעת נזק עצבי, שימור של שדה הראייה ושיפור איכות החיים של המטופל תוך כדי הקפדה על תופעות לוואי מינימאליות. הפחתת הלחץ התוך עייני מושג בעזרת טיפול תרופתי שכולל בין היתר את התרופות הבאות: Xaltan, Lumigan, Alphagan, Ttrusopt, Azopt, Betatopic, Timotopic.
הסובלים מגלאוקומה לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?