טרשת נפוצה
טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis – MS) הינה מחלה דלקתית שבה הרקמות המקיפות את תאי העצב במוח ובעמוד השדרה נפגעות.
תאי עצב באדם בריא מוקפים בחומר ששמו מיאלין (Myelin) אשר מיוצר בתאים המצויים בסמוך לתאי העצב. המיאלין הינו חומר מבודד חשמלית, ומעטפת המיאלין מאפשרת מעבר יעיל של אותות עצביים לאורך תאי עצב. כשל של התאים המייצרים מיאלין או הרס שלהם על ידי המערכת החיסונית בתגובה אוטואימונית (תגובה בה מערכת החיסון פועלת כנגד גורמים עצמיים) יובילו לחוסר במיאלין, ובעקבות כך לבעיה בהולכה עצבית.
טרשת נפוצה היא מחלה כרונית, היכולה להתבטא במגוון רחב של תסמינים עצביים. התסמינים יכולים להיות תסמינים של פגיעה במוטוריקה, פגיעה ביכולות מנטאליות כגון זיכרון או ריכוז, וייתכן אף נזק פסיכיאטרי.
הגורמים לטרשת נפוצה
הסיבה להתפתחות של טרשת נפוצה נחקרת עד היום ואינה ברורה. ככל הנראה מדובר במחלה אוטואימונית, כלומר מחלה שבה המערכת החיסונית תוקפת את התאים המייצרים מיאלין מסיבה שאינה ברורה. תקיפה של תאים אלו פוגעת בהולכה של אותות עצביים בתאי העצב.
הסיכון להופעת המחלה גבוה מעט יותר באדם שלו קרוב משפחה אשר סבל מהמחלה מאשר באוכלוסיה הכללית, ולכן נראה שגנטיקה עשויה להיות קשורה לסיכוי להופעת המחלה. עם זאת, טרשת נפוצה אינה נחשבת מחלה תורשתית, שכן ישנם גורמים רבים נוספים המשפיעים על הופעת המחלה.
מחקרים רבים ניסו לבדוק האם גורמים סביבתיים כגון חשיפה לחיידקים או לחץ נפשי עשויים להעלות את הסיכוי להופעת המחלה, אך עדין לא נמצאו תוצאות המצביעות באופן חד משמעי על קשר בין אחד הגורמים לבין המחלה.
תסמינים של טרשת נפוצה
הסימפטומים של טרשת נפוצה הם כולם תסמינים נוירולוגיים, שכן מדובר במחלה בה ישנה פגיעה בהולכה עצבית.
אחד מתסמיניה של טרשת נפוצה הוא פגיעה בתחושה – כלומר אובדן של תחושה או תחושה של עקצוץ באיברים שונים של הגוף. סימפטום נוירולוגי נוסף הוא פגיעה בתנועתיות – כלומר תחושה של חולשה בשרירים, התכווצות חזקה בלתי נשלטת של השרירים, רפלקסים מוגברים יתר על המידה, קושי בשמירה על קואורדינציה ושיווי משקל ועוד.
סימפטומים נוספים הם קשיי דיבור וראייה, כאבים כרוניים או התקפי כאב, בעיות בשמירה על סוגרים (מתן שתן או צואה) ועוד. תופעות כגון שינויים במצבי רוח, דיכאון ובעיות זיכרון עשויים גם הן להיות חלק מתסמיני המחלה.
התסמינים של המחלה עשויים להופיע לסירוגין – כלומר תסמינים המופיעים כהתקפים ואז נעלמים, או באופן בו התסמינים נבנים לאורך זמן. התסמינים עשויים להיעלם לחלוטין בין ההתקפים, אך ככל שהמחלה מתקדמת יופיעו יותר תסמינים קבועים, הנשארים לאורך זמן.
אבחון טרשת נפוצה
טרשת נפוצה לרב מאובחנת בעקבות הופעת הסימפטומים, בשילוב עם תוצאותיהן של בדיקות דימות – בעיקר MRI. הסימפטומים של טרשת נפוצה עשויים להיות דומים לאלה של מחלות רבות אחרות, ולכן נדרשות בדיקות הדימות בכדי לאשרר את האבחנה. ההרס של שכבת המיאלין המקיפה את תאי העצב יכול להיות מזוהה בבדיקות דימות הנעשות בהפרשי זמנים, ולפיו יכולה להיעשות אבחנה ברמת ביטחון גבוהה.
לעיתים האבחנה מצריכה גם בדיקה הנקראת ניקור מותני (Lumbar Puncture). בבדיקת ניקור מותני, הנבדק שוכב על צידו, ומחט מוחדרת דרך גבו אל עמוד השדרה שלו במטרה לאסוף דגימה של הנוזל המקיף את עמוד השדרה והמח, ששמו הנוזל המוחי- שדרתי (Cerebro-spinal fluid, CSF). בחינה של נוזל זה מסייעת לאבחן כי אכן מדובר במחלת הטרשת הנפוצה.
דרכי הטיפול בטרשת נפוצה
אין טיפול המסוגל לרפא טרשת נפוצה. הטיפולים ניתנים בניסיון לשפר תפקוד לאחר התקף או למנוע התקפים נוספים. התרופות הניתנות לטיפול בטרשת נפוצה הינן בעלת תועלת נמוכה ויכולות להיות בעלות תופעות לוואי.
עם הופעת התקף של המחלה, הטיפול המיידי הוא של קורטיקוסטירואידים (Corticosteroids), אשר נראה כי עוזרים להפחתת הסימפטומים לטווח הקצר בזמן ההתקף. עם זאת, נראה כי קורטיקוסטירואידים אינם מסייעים לטווח הארוך להפחתת הסימפטומים או לירידה בתדירות הופעת ההתקפים.
חולים בטרשת נפוצה אשר סבלו בזמן האחרון מהתקף של המחלה יטופלו בתרופה אינטרפרון ביתא (Interferon Beta), אשר מפחיתה את תדירות הופעת ההתקפים לאחר מכן. תרופה נוספת המסייעת ואף נחשבת יעילה יותר בהפחתת תדירות ההתקפים היא נטליזומאב (Natalizumab), אך היא עשויה להוביל לתופעות לוואי חמורות, ולכן היא נמצאת בשימוש בעיקר בחולים אשר לא הגיבו לטיפולים אחרים או בחולים אשר מחלתם חמורה במיוחד.
במקרים רבים הסובלים מטרשת נפוצה למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה