נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » דלקת חיידקית של קרום המוח

דלקת חיידקית של קרום המוח

זכויות לסובלים בדלקת חיידקית של קרום המוח
לחצו לפרטים
תרופות לדלקת חיידקית של קרום המוח
לחצו לפרטים

דלקת חיידקית של קרום המוח (Bacterial Meningitis) הינה דלקת חריפה בשכבת הקרומים המגנה על המוח ועמוד השדרה שנגרמת בעקבות הדבקה חיידקית. יש להבדיל את הדלקת החיידקית מדלקת קרום המוח הנגרמת בעקבות הדבקה ויראלית, פטרייתית, טפילים שונים ולעיתים נדירות על ידי תרופות מסוימות, שכן דרך הטיפול בכל אחד מהמקרים הללו שונה.

דלקת קרום המוח הינה מחלה מסכנת חיים בשל הקרבה של התהליך הדלקתי למוח ולעמוד השדרה, ולכן היא נחשבת מקרה חירום רפואי. ללא טיפול ישנו סיכוי גבוה לתמותה בעקבות המחלה. עיכוב במתן טיפול עשוי גם הוא להעלות את הסיכון לסיבוכים ולכן ישנה חשיבות גדולה להתחלה של מתן טיפול מיד ברגע שיש חשש ממשי למחלה, תוך כדי ביצוע הבדיקות המאשרות סופית את הימצאותה.

תסמינים של דלקת חיידקית בקרום המוח

הסימפטומים של דלקת חיידקים של קרום המוח הם כאבי ראש ב-90% מהמקרים, ולאחר מכן, ב-70% מהמקרים- הופעה של תחושת נוקשות בצוואר בעקבות כיווץ מוגזם של השרירים באזור. תסמינים נוספים הם חום, בלבול ושינויים במצב ההכרה. תסמינים אלו המופיעים יחדיו מוחשידים מייד שמדובר בדלקת חיידקית של קרום המוח.

תסמינים נוספים המופיעים אצל חולים הם הקאות, חוסר יכולת לסבול אור (מצב המכונה פוטופוביה), וחוסר יכולת לסבול רעשים חזקים (מצב המכונה פונופוביה). בילדים התסמינים יכולים להיות פחות ספציפיים כגון עצבנות או ישנוניות. הופעה של פריחה עורית היא רמז ספציפי ביותר לכך שמדובר בדלקת קרום המוח שנובעת מהדבקה חיידקית ולא מסיבות אחרות.

הגורמים להדבקה בדלקת חיידקית של קרום המוח

אוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה להידבקות בדלקת חיידקית של קרום המוח:

  • אנשים שסבלו בזמן האחרון מטראומת בגולגולת, המאפשרת לחיידקים לחדור את הגולגולת אל קרומי המוח.
  • אנשים הסובלים מדלקות אף ואוזן לעיתים קרובות.
  • אנשים שהושתלו להם רכיבים שונים במוח, כמו נקז להקלה על הצטברות נוזלים במוח.
  • מושתלי מכשיר שמיעה.
  • בעלי מערכת חיסונית מוחלשת.
  • צרכני אלכוהול בכמות מוגזמת.

אבחון של דלקת חיידקית של קרום המוח

במקרים בהם מופיעים התסמינים הנ"ל, מתחילים בבדיקת דם פשוטה כדי לבדוק האם ישנם סימנים לדלקת בגוף. במידה ותוצאת הבדיקה חיובית לדלקת, יש לבצע בדיקה הנקראת ניקור מותני (Lumbar Puncture) כדי לבדוק האם אכן מדובר בדלקת חיידקית של קרום המוח.

בבדיקת ניקור מותני, הנבדק שוכב על צידו, ומחט מוחדרת דרך גבו אל עמוד השדרה שלו במטרה לאסוף דגימה של הנוזל המוחי- שדרתי (Cerebro-spinal fluid, CSF) שהוא הנוזל המקיף את עמוד השדרה והמוח. ביצוע בדיקת הניקור המותני עשויה להיות מסוכנת, ולכן במקרים מסוימים יש לבצע לפני בדיקה זו בדיקת CT בכדי לאשר שאין נפיחות במוח המטופל. דגימת הנוזל נבחנת במעבדה רפואית.

באדם בריא הנוזל המוחי- שדרתי הינו סטרילי לחלוטין מוחיידקים. במידה ובדיקת מעבדה מראה כי ישנם חיידקים בנוזל המוחי- שדרתי, הרי שמדובר בדלקת חיידקית של קרום המוח.

דרכי הטיפול והמניעה של דלקת חיידקית של קרום המוח

במידה וקיים חשד ממשי להידבקות בדלקת חיידקית של קרום המוח, ניתנת אנטיביוטיקה כללית (Antibiotics) באופן מיידי במטרה להרוג את אוכלוסיית החיידקים הגורמת לדלקת, ובנוסף ניתנת התרופה פרדניזון (Prednisone) כדי להוריד את מידת התגובה הדלקתית של המערכת החיסונית. טיפול זה ניתן עוד לפני הזיהוי של החיידק הספציפי הגרם לדלקת, שכן טיפול מיידי חשוב בכדי לאפשר סיכויים גבוהים יותר של הצלחת הטיפול.

לאחר שזוהה סוג החיידק שגרם למחלה בעזרת בדיקת הניקור המותני, תינתן אנטיביוטיקה ספציפית לאותו חיידק.

דלקת חיידקית של קרום המוח הינה מדבקת. היא עשויה להדביק דרך האוויר ע"י חיידקים שעוברים בהתעטשות או במגע קרוב, אך לא דרך נשימה בסביבת האדם המודבק. לפיכך, במידה ואדם מודבק יש לנקוט באמצעי זהירות בכדי למנוע הדבקה של הקרובים אליו.

הסובלים מדלקת חיידקית של קרום המוח לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!