לופוס
לופוס (זאבת, (SLE \ Lupus היא מחלה אוטו – אימוניתורב מערכתית היכולה להשפיע על כל מערכת בגוף. המנגנון למחלה הוא תקיפה של רקמות ותאי הגוף על ידי תאי מערכת החיסון של החולה, תהליך שגורם בסופו של דבר לדלקת ולנזק רקמתי. לופוס פוגעת בעיקר בלב, במפרקים, בעור, בריאות, בכלי הדם, בכבד, בכליה ובמערכת העצבים. קיימת צורה נוספת של לופוס שבה קיימים מאפיינים עוריים בלבד והיא אינה רב מערכתית (DLE).
מהלך המחלה אינו צפוי ומאופיין בתקופות של התפרצות המחלה ושל הפוגות לסירוגין. לופוס שכיחה פי 9 יותר בנשים מאשר בגברים ופוגעת בעיקר בנשים בגיל הפריון.
הגורמים ללופוס
לא ידוע על גורם אחד ספציפי שגורם להופעת המחלה אך קיימים מספר גורמים סביבתיים וגנטיים העשויים להיות קשורים להתפתחות של לופוס. מבחינה גנטית, ידוע כי קיימת הופעה של מחלת הלופוס במשפחות וכי קיים קשר לגנים ספציפיים. בנוסף, קיים סוג של לופוס שיכול להיגרם כתוצאה מטיפול תרופתי ממושך בתרופות מסוימות והוא הפיך לחלוטין ונעלם עם הפסקת הטיפול.
אבחון לופוס
האבחנה של לופוס מתבצעת בעזרת בדיקות סרולוגיה בהן בודקים נוכחות של נוגדנים ספציפיים של מחלת לופוס בדם כמו ANA, Anti – Sm. קיימים מספר נוגדנים המאפיינים את המחלה וחלקם אינו ספציפי ויכול להופיע במחלות אחרות וגם באנשים בריאים לחלוטין. כלומר באחוזים מעטים, למרות שהנוגדן יהיה קיים בבדיקות האדם יהיה בריא ולא יציג סימני מחלה.
בנוסף, קיימים קריטריוני אבחנה המשלבים סימפטומים של המחלה ובדיקות מעבדה ובעזרתם מתבצעת האבחנה הסופית.
סימפטומים של לופוס
הסימפטומים של לופוס יכולים להיות מגוונים מאוד בין חולה לחולה ומתאפיינים בהתקפים שמופיעים ונעלמים ללא התראה, מאפיינים אלו יכולים להקשות על האבחנה.
התלונות הראשונית כוללות: חום, עייפות, כאבי מפרקים, כאבי שרירים ואובדן זמני של יכולות קוגניטיביות. מכיוון שתלונות אלו הן כלליות מאוד, הן אינן נכללות בקריטריוני האבחנה של לופוס.
תסמיני המחלה מערבים מערכות רבות בגוף:
- מערכת העור – המאפיין העיקרי הוא פריחה בצורת פרפר (Malar rash) באזור גשר האף. מאפיינים נוספים הם פריחה אדמומית וקשקשית שמופיעה בצורת נגעים על העור, התקרחות, כיבים בפה ובריריות.
- מערכת שריר ושלד – הפגיעה מתאפיינת בעיקר בכאבי פרקים במפרקי כף היד ושורש כף היד, אם כי כל מפרק בגוף יכול להיפגע.
- מערכת המטולוגית – המאפיין העיקרי הוא אנמיה.
- מערכת הלב – דלקת בחלקים שונים בלב: פריקרדיטיס, מיוקרדיטיס ואנדוקרדיטיס.
- מערכת הנשימה -דלקת של קרומי הריאה.
- מערכת הכליה – פרוטאינוריה (הופעה של חלבון בשתן) או המטוריה (הופעה של דם בשתן), בנוסף יכולה להיות פגיעה כלייתי מסוג Lupus nephritis.
- מערכת העצבים – מעורבות של מערכת העצבים יכולה לגרום להופעת תסמינים נוירו – פסיכיאטרים כמו: כאב ראש, פגיעה קוגניטיבית, פגיעה במצב הרוח, פרכוסים ופסיכוזה.
- מערכת הרבייה – לופוס יכולה להגביר סיכון להפלות ולמוות תוך רחמי.
דרכי טיפול בלופוס
לופוס היא מחלה כרונית שלא קיים לה ריפוי, אך קיימים טיפולים שיכולים להפחית את תדירות הופעת ההתקפים והפחתת עוצמתם ומשכם.
שינוי אורח חיים שיכול לסייע בהפחתה של הופעת התלקחויות הוא הימנעות מחשיפה לאור השמש שידוע כגורם להחמרת המחלה.
הטיפול התרופתי כולל טיפול במשככי כאבים, טיפול בתרופות נוגדות דלקת, טיפול בסטרואידים, טיפול בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון וטיפול בתרופות שמשנות את מהלך המחלה.(DMARD) חלק מהתרופות שנמצאות בשימוש לטיפול בלופוס הן: Prednisone, Plaquenil, Methotrexate, Cyclophosphamide.
הסובלים מלופוס לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה