אובדן גפיים
אובדן גפיים יכול להתרחש בעקבות טראומה פיזית (תאונות דרכים וכדומה), או בעקבות מחלה המובילה בסופו של דבר לצורך בכריתה בכדי להציל את חיי החולה. מחלות אלו יכולות להיות מחלות הפוגעות באספקת דם אל קצה הגפה, כמו סכרת וטרשת עורקים, סרטן או מומים מולדים.
הגורמים לכריתת או אובדן גפיים
במקרים רבים, עולה צורך בניתוח כריתת גפיים בעקבות אספקת דם שאינה מספקת אל קצות הגפיים. ישנן מספר מחלות אשר גורמות לאספקת דם לקויה אל קצות הגפיים, הנפוצות ביותר הינן סכרת וטרשת עורקים (אתרוסקלרוזיס atherosclerosis). חוסר בדם באיברים אלה יכולים לגרום למוות הרקמות באזור, ובעקבות כך לנמק (Gangrene). בכדי למנוע את התפשטות הנמק לאיברים חיוניים באופן המאיים על חייו של החולה, יש צורך לכרות את האזור שבו הנמק קיים.
כריתת איברים עשויה להיות נחוצה גם במקרים של סרטן העצמות. סרטן שהחל להתפתח בעצם עשוי להמשיך לגדול ולהגיע אל כלי הדם המזינים את העצם. הסכנה במקרים כאלו היא ההתפשטות של הסרטן דרך הדם לאיברים אחרים. במקרים בהם רופא מאבחן שאכן ישנה סכנה שכזו, יש צורך לשקול כריתה של האיבר.
בחלק מהמקרים ניתן לעשות ניתוח המסיר רק חלק מהרקמה באזור ולהציל את האיבר, אך ניתוח זה יותר מורכב ויש בו סיכוי גדול יותר לסיבוכים לאחר הניתוח. בנוסף ניתוח כריתה מאפשר רמת ביטחון גבוהה יותר להסרה מלאה של הגידול, עם חשש נמוך יותר לחזרה של הסרטן.
בילדים, אובדן גפיים יכול להתרחש גם כתוצאה ממומים מולדים. הפרעות מסוגים שונים במהלך ההיריון עשויות להוביל להתפתחות לא תקינה של העובר ברחם, ולהיוולדו עם גפיים פגומות או ללא גפיים. התפתחות לא תקינה עשויה לנבוע מבעיות גנטיות, הפרעה פיזית להתפתחות העובר ברחם (למשך כריכת חבל הטבור סביב האיבר בזמן ההתפתחות), או בעקבות חשיפה של האם ההרה לגורמים ויראליים וחומרים מסוכנים.
תסמינים והתמודדות עם אובדן גפיים
אנשים העוברים ניתוח לכריתת הגפיים עשויים לסבול מכאבי רפאים (כאבי פאנטום) – תחושה של כאב באיבר למרות שהוא אינו חלק מהגוף יותר. התחושה באיבר החסר יכולה להיות של כאב, תחושה של מגע, טמפרטורה, ואפילו תנועה.
ניתוח כריתת איברים עשוי להוביל לסיבוכים שונים כגון בעיות לב, קרישי דם, זיהומים וכדומה. בנוסף, בעיות עור נפוצות אצל אנשים אשר משתמשים בתותב (פרוטזה) לאחר הכריתה. השימוש בתותב מלאכותי מצריך הסתגלות ולעיתים גם פיזיותרפיה.
התאוששות לאחר ניתוח כריתת איברים היא קשה, ורגשות כגון כעס, עצבות ותסכול נפוצות מאוד אצל מנותחים. ילדים אשר נולדו עם מום בגפיים או עברו ניתוח לכריתת הגפיים זקוקים גם הם לתקופת התאוששות והסתגלות. אובדן גפיים מכל סוג מצריך תמיכה רבה מהסביבה ולעיתים קרובות התייעצות מול גורם מקצועי בתחום בריאות הנפש.
אנשים שעברו ניתוח לכריתת גפיים לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר והקליקו כאן לקריאה נוספת בנושא
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה