ציסטה בכליות
ציסטות בכליה (Renal cysts) הוא מצב בו יש הצטברות של נוזל מבנה קרומי, דמוי שק, באזור מסוים בכליה. רוב הציסטות הן שפירות, פשוטות ולא דורשות התערבות ניתוחית, אך במקרים מסוימים קיימות ציסטות ממאירות או ציסטות החשודות כממאירות אותן צריך להסיר ולבדוק. הופעה של ציסטות כליה שפירות שכיחה יותר בגיל מבוגר.
קיימות מחלות גנטיות בהן יש הופעה מרובה של ציסטות בכליות כמו מחלת כליה פוליציסטית (PKD- (Polycystic kidney disease בהן הציסטות תופסות נפח רב מהכליה, גורמות להגדלתה ולהפרעה בתפקוד הכלייתי הבסיסי שיכול להתקדם עד לכדי אי ספיקת כליות, צורך בדיאליזה ואף השתלת כליה.
הגורמים להופעת ציסטות בכליות
הגורם להופעת ציסטות בכליות אינו ברור לחלוטין. גורמים משוערים הם חסימה של צינורות ההובלה בכליה, מחסור באספקת דם לרקמת הכליה או התנתקות של חלק מצינור ההובלה שהופך לציסטה.
הגורם למחלת כליות פוליציסטית (PKD) הוא גנטי, קיימים שני סוגים הנבדלים אחד מהשני בצורת ההורשה. במחלת כליות פוליציסטית מופיעות ציסטות בדרך כלל בשתי הכליות, הציסטות מרובות ומלאות בנוזל וגורמות להגדלה של הכליות. המחלה יכולה לפגוע בכבד ובלבלב ובמקרים נדירים יותר גם בלב ובמוח.
אבחון של ציסטות בכליות
לרוב מזהים ציסטות בכליות באופן אקראי כחלק מבדיקות דימות שנעשות מסיבות אחרות. כאשר מזהים ציסטה בכליה יש להמשיך בבירור על מנת לזהות האם מדובר בציסטה פשוטה או במצב חמור יותר. הבדיקות שנעשות לבירור סוג הציסטה הן בדיקות הדימות אולטרה – סאונד, בדיקת CT ובדיקת – MRI שיכולות לזהות את הציסטות ולברר מהו תוכנן.
סימפטומים של ציסטות בכליות
ציסטות פשוטות לרוב אינן גורמות להופעת תסמינים ולא ידוע על פגיעה בתפקוד הכליה כתוצאה מנוכחותן. במידה והציסטה גדלה ולוחצת על איברים סמוכים היא יכולה לגרום לתחושת כאב באזור שבין הצלעות למותניים. לעיתים הציסטות יכולות להזדהם ולגרום לחום, לכאבים, להופעת דם בשתן, ליתר לחץ דם, לחסימה במעבר השתן ולרגישות במגע מעל הכליה.
סימפטומים המופיעים במחלת כליות פוליצסטית כוללים בין היתר: זיהומים בדרכי השתן, בעיה במסתמי הלב, לחץ דם גבוה, אבנים בכליה, דם בשתן ומפרצת מוחית במקרים נדירים.
דרכי טיפול בציסטות בכליה
בציסטות קטנות ושפירות שלא גורמות להופעת סימפטומים לא נדרש טיפול ומתבצע רק מעקב אחרי גודל הציסטה בעזרת ביקורות אולטרסאונד.
ציסטות הגורמות להופעת סימפטומים, לחסימה של זרימת הדם לכליה או להפרעה במעבר השתן בכליה דורשות התערבות כירורגית, התהליך נקרא Renal cyst aspiration ובו שואבים את הציסטה דרך ניקור של חלל הבטן.
הטיפול במחלת כליות פוליציסטית במצב מתקדם הוא דיאליזה ועם הידרדרות המחלה יכול להגיע גם להשתלת כליה.
הסובלים מציסטה בכליות לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה
- שלבקת חוגרת
- זכויות רפואיות קוצב לב – ביטוח לאומי
- נכות עקב בלט דיסק: כיצד נקבעים אחוזי הנכות?