לחץ דם
מהו לחץ דם?
חמצן וחומרים נוספים הנחוצים לרקמות גופנו נישאים בדם. כשליבנו מתכווץ הוא יוצר לחץ אשר מזרים את הדם אל העורקים והוורידים הקרויים כלי הדם. לחץ הדם הוא בעצם הלחץ שיוצר הדם בעת זרימתו בוורידים ובעורקים על דפנותיהם. כשהלב מתכווץ לחץ הדם גדול יותר וכשהלב רפוי לחץ הדם נמוך יותר.
מהו לחץ דם תקין?
לחץ דם תקין נרשם בערכים של 120/80. ערכים אלה מציגים את יחידות המידה המקובלות למדידת לחץ דם תקין בעת התכווצות (לחץ דם סיסטולי 120) וכשהלב רפוי (לחץ דם דיאסטולי 80). באוכלוסיות ייחודיות דוגמת חולים הסובלים מגורמי סיכון מרובים, סוכרת או מחלת כליה, הערכים הקובעים לחץ דם תקין הם נמוכים יותר.
מהו לחץ דם גבוה ומה הסיכון שהוא טומן בחובו?
לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם) נחשב ככזה כשהערכים הנמדדים הינם גבוהים מ-140/90. במצב זה, כדי להזרים דם אל כלי הדם ולשאוב את הדם חזרה, על הלב לעבוד קשה יותר בהשוואה למצב בו לחץ הדם תקין. כשהלב פועל כך לאורך זמן, דפנות העורקים ואף שריר הלב עשויים להיחלש.
מחקרים רבים מצאו שהסיכון לפתח לחץ דם גבוה עולה עם הגיל, ושיש קשר ישיר בין לחץ דם גבוה למחלות שונות כגון: פגיעה כלייתית, פגיעה בראייה והתפתחות מחלות לב וכלי דם. סוכרת ומחלות כליה.
מהו לחץ דם נמוך?
בשונה מערכי לחץ דם תקין, לחץ דם נמוך מוגדר ככזה כשהערכים הנמדדים הם 90/60 ומטה. כשערכים נמוכים של לחץ דם נמדדים בקרב אנשים בריאים, לרוב מעיד הדבר על כך שללב אין צורך להתאמץ על מנת להזרים דם אל כלי הדם וגם לחץ נמוך יחסית "מספק את הסחורה".
אין כל בעיה במצב זה, כל עוד לא מופיעים תסמינים נוספים מלבד ערכים נמוכים במדידה. התסמינים שעשויים להעיד על לחץ דם נמוך הם כאבי ראש, דופק מהיר, עייפות, חולשה כללית, סחרחורת ואף עילפון במקרי קיצון. תסמינים חמורים יותר יבואו לידי ביטוי ככל שהירידה בלחץ הדם היא מהירה יותר.
כל כמה זמן חשוב למדוד לחץ דם?
גם ללא הופעת כל תסמין מחשיד ואף אם אנו בטוחים שלנו יש לחץ דם תקין, יש לבצע מדידת לחץ דם עבור כל מבוגר מעל גיל 18. כשנמדד לחץ דם תקין בבדיקה הראשונית, ניתן להמשיך מעקב בכל שנה עד 5 שנים. ככל שנמדד לחץ דם תקין יותר (ערכים נמוכים יותר) ניתן לרווח את פרק הזמן העובר בין בדיקה לבדיקה.
לחץ דם ניתן למדידה בבית (על ידי רכישת מד לחץ דם באחת מרשתות הפארם או בבית המרקחת) או במרפאה במדידה המתבצעת על ידי האחות או הרופא המטפל.
כאשר לאדם אין לחץ דם תקין, והוא אובחן כסובל מלחץ דם גבוה, עליו להקפיד הקפדה יתרה על מדידה שגרתית ותכופה יותר של לחץ הדם.
בקרב נשים בהריון, גם אם טרם הכניסה להריון נמדדו אצלן ערכי לחץ דם תקין עליהן להקפיד על מעקב סדיר אחר לחץ הדם, בכדי להפחית את הסיכון להתפתחות לחץ דם גבוה שעשוי להוביל לרעלת הריון. ככלל, בעלי גורמי סיכון למחלות לב מוטב שיבדקו מדי שנה ללא תלות בגילם. מעל גיל 40 מומלצת בדיקה מדי שנה או שנתיים בהתאמה לתוצאת הבדיקה.
טיפים למדידת לחץ דם
- בדקו את לחץ הדם שלכם במהלך שעות שונות לאורך היום – בוקר וערב לדוגמא.
- אנשים הנוטים לחרדה בעת ביצוע מדידת לחץ הדם בנוכחות גורם רפואי (אחות, רופאה) מוטב שיבדקו פעם נוספת כדקה או שתיים לאחר הבדיקה הראשונית. אם מתקבל ערך נמוך יותר בבדיקה המאוחרת, היא זו שתקבע כערך המייצג.
- בפעמים הראשונות למדידה, בדקו את לחץ הדם בשתי הידיים. במידה ונמצא הבדל, יש למדוד את לחץ הדם ביד בה נמדד הערך הגבוה יותר.
- יש לוודא ששרוול מד לחץ הדם מתאים במידתו למטופל. שרוול גדול ממידתו יציג ערכים נמוכים בעוד שרוול קטן ממידת המטופל יציג ערכים גבוהים יותר מערכי לחץ הדם האמיתיים.
- על מנת לקבל תמונה מקיפה יותר של לחץ הדם של המטופל, הולטר לחץ דם שמודד אוטומטית את לחץ הדם במהלך היממה ומורכב על זרוע המטופל מהווה כלי יעיל ביותר.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה