נפחת
נפחת, הקרויה באנגלית אמפיזמה (Emphysema), היא מצב בו ישנה התנפחות כרונית בלתי תקינה של בית החזה. נפחת היא סוג של מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD – Chronic obstructive pulmonary disease).
שאיפה של חומרים מזיקים גורמים לדלקת מקומית ופגיעה במבנה הריאות. בעקבות הפגיעה במבנה הריאות, נפגעת יכולתן להוציא את האוויר מהריאות במהלך נשיפה. כלומר, אוויר אשר נכנס אל הריאות בשאיפה לא עוזב את הריאות במלואו במהלך הנשיפה, מצטבר בריאות וגורם להתנפחותן.
הגורמים לנפחת
הגורם העיקרי לנפחת הוא עישון. הרוב המוחלט של הסובלים מנפחת הם אנשים הנוהגים לעשן לעיתים תכופות. עם זאת, נפחת יכולה להיגרם גם בעקבות חשיפה ממושכת לזיהום אוויר ושאיפה של חומרים מסוכנים במקום העבודה. לעיתים רחוקות נפחת יכולה להיגרם בעקבות מחלה גנטית.
תסמיני נפחת
נפחת היא תוצאה של תהליך ארוך שנים, בו נגרם נזק מתמשך לרקמת הריאה. ייתכן כי בשנים הראשונות לתהליך לא יופיעו כלל תסמינים אך כאשר תהליך ההרס מתקדם יחלו להופיע הסימפטומים.
הסימפטום העיקרי של נפחת הוא קוצר נשימה, אשר מתפתח באופן הדרגתי. בתחילה, קוצר הנשימה מופיע רק בעקבות ביצוע פעילות גופנית מאומצת, כגון ריצה ארוכה. בשלב מאוחר יותר, עם התקדמות ההרס לריאות, אדם אשר סובל מנפחת יחוש קוצר נשימה גם בעת פעילות גופנית שאינה מאומצת במיוחד, כמו טיפוס במדרגות. מאוחר יותר, קוצר נשימה יופיע גם בעת מנוחה.
קוצר הנשימה מצריך מהסובלים ממנו להשקיע מאמץ רב ואנרגיה רבה בכדי לנשום, ולכן הסובלים מנפחת יהיו לעיתים רזים מאוד בנוסף לבית החזה הנפוח. בנוסף, הסובלים מנפחת אמנם יתקשו לנשוף אוויר אל מחוץ לריאות, אך לרב לא יסבלו מליחה מרובה, שיעול או בצקות. רב הסובלים מנפחת הינם מעל גיל 50.
סיבוכים של נפחת
כאשר הנזק לריאות מתמשך עשויים להופיע סיבוכים נוספים. מחלות לב עשויות להתפתח כתוצאה מנפחת, שכן הפגיעה במבנה הריאה גורם לעלייה בלחץ הדם באזור. בנוסף, ייתכן כי הנזק לריאות יוביל למצב הקרוי חזה אוויר (Pneumothorax) – חדירה של אוויר לאזור המקיף את הריאה באופן הפוגע ביכולת הריאות להתרחב.
במקרים נדירים נפחת עשויה להוביל לתמט של הריאה, אירוע חמור אשר מהווה סכנת חיים מיידית.
אבחון נפחת
אבחון של נפחת נעשה בעקבות תלונות על קוצר נשימה. בכדי לבדוק האם הסובל מקוצר נשימה הוא חולה נפחת, יהיה צורך בבדיקות דימות – כמו צילום רנטגן או צילום CT, בשילוב עם בדיקות דם ובדיקת תפקודי ריאה.
בדיקת הדם נעשית בכדי לבחון את רמת החמצן בדם – אשר מעידה על יכולת הריאות להעביר חמצן אל הדם בתהליך הנשימה. בדיקת תפקודי ריאה היא בדיקה שאינה פולשנית, אשר בוחנת את היכולת של הנבדק לשאוף ולנשוף אוויר בנפח וקצב תקינים.
דרכי הטיפול בנפחת
הרס אשר נגרם לריאות הוא בלתי הפיך, ולכן הטיפול בנפחת נועד לעכב את התקדמות תהליך ההרס ולהקל על התסמינים, אך אינו מסוגל לרפא אותה.
במידה וידועה הסיבה לנפחת, הטיפול הראשוני יהיה הפחתת החשיפה לגורם, ובפרט הימנעות מעישון. גמילה מעישון ומתן חמצן לנשימה הם שני הטיפולים שהוכחו כיעילים ביותר בהפחתת הסיכון לתמותה.
תרופות אשר ניתנות בכדי להקל על קוצר הנשימה הן תרופות אשר מונעות היצרות של דרכי הנשימה ומסייעות בהקלה על זרימת האוויר אל הריאות, כגון ונטולין (Ventolin, Salbutamol) או ארובנט (Aerovent,Ipratropium bromide). בכדי לעכב את תהליך הנזק לריאות, ניתנות תרופות כמו פרדניזון (Prednisone), אשר מדכאות את המערכת החיסונית ומפחיתות את התגובה הדלקתית בריאות אשר גורמת לנזק.
אם אתם סובלים מנפחת אתם עשוים להיות זכאים לזכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה