תשישות כרונית
תסמונת התשישות הכרונית (Chronic Fatigue Syndrome, CFS) מתאפיינת בתשישות ממושכת אשר אינה נובעת ממצב רפואי אחר ואינה מופגת לאחר מנוחה.
הגורמים לתסמונת התשישות הכרונית
הגורמים הספציפיים לתסמונת זו אינם ידועים עדייין. חוקרים משערים כי מדובר בשילוב של נטייה מולדת ואירועים מסויימים במהלך החיים של המטופל. כיום נחקר הקשר בין תסמונת התשישות הכרונית לבין גורמים כגון: הדבקות חיידקיות וויראליות (מחלת הנשיקה, הרפס וכד'), הפרעות במערכת החיסון וחוסר איזון הורמונלי. גם הפרעות פסיכיאטריות קודמות, בעיקר חרדה ודיכאון, עלולות להגדיל את הסיכון ללקות בתסמונת.
אבחון תסמונת התשישות הכרונית
אבחון התסמונת אינו פשוט מכמה סיבות. ראשית, לא קיימים סמנים ביולוגיים, למשל בדיקת דם, אשר יעידו על קיום התסמונת. בנוסף, תסמיני המחלה הינם נפוצים ביותר ומופיעים במגוון מצבים רפואיים. במקרים מסויימים יהיה קשה לרופא לזהות כי המטופל סובל מתסמונת זו, במיוחד עקב דפוסי ההפוגה והחזרה של תסמיניה. כמו כן, התסמינים משתנים מאוד ממטופל למטופל במאפיניהם ובחומרתם.
הרופא יחשוד בקיום התסמונת במידה והמטופל סובל מתשישות מעל שישה חודשים ללא הפוגה גם לאחר מנוחה מספיקה.בנוסף, המטופל צריך לבטא ארבעה מתוך שמונה תסמינים אופיניים (נפרט אותם בהמשך) במשך שישה חודשים או יותר. אדם הסובל מתשישית מעל שישה חודשים, אך אינו מבטא ארבעה תסמינים נוספים, מוגדר כסובל מתשישות אידיופטית.
סימפטומים של תסמונת התשישות הכרונית
תסמינים אופייניים נוסף על תשישות ממושכת הינם:
- תחושות של חוסר נוחות, בחילה ודיכאון בעקבות מאמץ, הנמשכות מעל 24 שעות.
- שינה שאינה מרעננת
- הפרעה משמעותית בריכוז או בזיכרון לטווח קצר.
- כאב שרירים
- כאב מפרקים ללא נפיחות או אדימות
- כאבי ראש מסוג, דפוס, או דרגת חומרה שטרם נחוו על ידי המטופל.
- רגישות קשריות לימפה צוואריות או אקסילריות (איזור בתי השחי)
- כאב גרון בתדירות גבוהה
ארבעה מתוך הסימפטומים הללו יאפשרו לאבחן את המטופל כסובל מתסמונת התשישות הכרונית.
דרכי טיפול בתסמונת התשישות הכרונית
לא קיים כיום פתרון רפואי המביא לריפוי של תסמונת התשישות הכרונית. הטיפול הקיים מתבסס על הקלת הסימפטומים הנלווים לתסמונת. יש לציין כי הסימפטומים משתנים מאדם לאדם, ולכן קיים גם מגוון רחב של טיפולים אפשריים:
שתי תרפיות מועילות בהתמודדות עם תסמונת התשישות הכרונית הן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, CBT) וטיפול באמצעות פעילות גופנית מדורגת (Graded Exercise Therapy, GET). מטרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי היא לעזור למטופל להתמודד עם מצבו הרפואי ולגבש דפוסי חשיבה בריאים. בטיפול באמצעות פעילות גופנית מדורגת המטפל מעריך את מצבו הרפואי של המטופל ומרכיב לו תכנית פעילות אישית בעלת קושי עולה בהדרגה.
לא קיימת תרופה אחת לכל הסימפטומים של התסמונת. מטופל בעל תסמונת תשישות כרונית עלול לפתח דיכאון שיטופל במגוון תרופות אנטי דיכאוניות. תרופות נוספות שיכוללות לעזור למטופל הן תרופות שינה ומשככי כאבים.
שינוי אורח חיים יכול לתרום בהפחתת הסימפטומים של התסמונת:
הימנעות או הגבלה של כמות הקפאין יכולה לעזור לישון טוב יותר ולהפחית נדודי שינה. כמו כן, יש המלצה להגביל את כמות האלכוהול והניקוטין ולהימנע משנת צהריים. המטרה היא ליצור שגרת שינה בה הולכים לישון וקמים בשעות קבועות.
נוסף על כך, מומלץ למטופל לא להתיש את עצמו בפעילות יתר אשר עלולה להחמיר את הסימפטומים שלו. על המטופל להשתדל להימנע מלחץ רגשי ופיזי ולמצוא זמן ביום להירגע ולעסוק בפעילות מהנה עבורו.
טכניקות רפואה משלימה כגון דיקור סיני, טאי צ'י, יוגה ועיסוי עשויים להקל על כאבים המקושרים לתסמונת. יש להיוועץ עם רופא לפני תחילת טיפול חדש.
הסובלים מתשישות כרונית, לרוב זכאים למספר זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה