ברונכיטיס
ברונכיטיס (Bronchitis), הקרויה גם דלקת סימפונות, היא דלקת בקרום הרירי המצפה את הסימפונות – דרכי הנשימה המובילים מקנה הנשימה אל פנים הריאות.ברונכיטיס עשויה להיות חריפה או כרונית. ברונכיטיס כרונית היא סוג של מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic obstructive pulmonary disease – COPD).
תסמינים של ברונכיטיס
הסימפטום העיקרי של ברונכיטיס הוא שיעול.
המופע החריף של ברונכיטיס נמשך כשלושה שבועות. בתחילה מופיעים שיעול וגירוי בגרון אשר עשויים להופיע עם או ללא כיח (ריר אשר יוצא מדרכי הנשימה בשיעול). סימפטומים אלו יופיעו עם לפחות אחד מהתסמינים של דרכי הנשימה התחתונות: צפצופים בנשימה, יצירת כיח וכאבים בחזה. בנוסף עשויים להופיע גם כאב גרון, קוצר נשימה, עייפות, חום נמוך, נזלת וגודש באף.
המופע הכרוני של ברונכיטיס עשוי להימשך שנים, כאשר התסמינים יופיעו לרב במשך כמה חודשים כל שנה. בנוסף לשיעול, הסימפטומים העיקריים של המופע הכרוני יהיו בעיקר צפצופים וקוצר נשימה. השיעול לרב מחריף לאחר התעוררות משינה. הכיח הנוצר עשוי להיות ירוק או צהוב, ואף עשוי להכיל כתמי דם קטנים.
הגורמים לברונכיטיס
ברונכיטיס חריפה מתרחשת בדרך כלל במהלך הצטננות או שפעת הנובעת מהדבקה ויראלית, ולעיתים רחוקות יותר מהדבקה חיידקית.
ברונכיטיס כרונית מתפתחת לרב בעקבות פגיעה חוזרת ונשנית בדרכי הנשימה על ידי חומרים מזיקים, במרבית המקרים עקב חשיפה מתמשכת לעשן סיגריות. גם חשיפה ארוכת טווח לזיהום אוויר או לאוויר המכיל חומרים מסוכנים במקום העבודה עשויה להוביל להתפתחות ברונכיטיס כרוני.
אבחון ברונכיטיס
בימים הראשונים למחלת הברונכיטיס, לעיתים קשה להבדיל בינה לבין שפעת או צינון, שכן התסמינים של שניהם דומים מאוד.
בכדי לאבחן ברונכיטיס, רופא צריך להאזין לקולות הנשימה על מנת לבחון האם ישנם צפצופים במהלך הנשימה. בנוסף לעיתים יתבצעו בדיקות נוספות, כגון צילום חזה, בדיקת כיח (ריר הנפלט מדרכי הנשימה בזמן שיעול) ובדיקת תפקודי ריאה. בדיקת תפקודי ריאה הינה בדיקה לא פולשנית, אשר בה נבדקים נפח וקצב השאיפה והנשיפה.
דרכי הטיפול בברונכיטיס
הטיפול בברונכיטיס תלוי בגורם למחלה. בכל המקרים של ברונכיטיס, הימנעות מעישון עשויה לסייע מאוד בהחלמה מהירה יותר ומניעה של הישנות המחלה. הטיפול בברונכיטיס ניתן בעיקר בכדי להקל על התסמינים.
תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (NSAIDS), כמו אספירין (Aspirin), ניתנות בכדי להקל על כאב הגרון ובכדי לסייע בהורדת החום. במידה וישנו קוצר נשימה חמור, יינתן חמצן בכדי להעלות את ריווי החמצן בדם, או תרופות המונעות את היצרות דרכי הנשימה, כמו ונטולין (Ventoline, Salbutamol) או אירובנט (Aerovent, Ipratropium bromide).
בכדי להפחית את התגובה הדלקתית והמשך הנזק לדרכי הנשימה, יינתנו תרופות ממשפחת הקורטיקוסטירואידים, כמו פרדניזון (Prednisone). במקרים של ברונכיטיס חריפה, לעיתים תינתן אנטיביוטיקה בכדי לטפל בהדבקה חיידקית, או בכדי למנוע הדבקה חיידקית כאשר ישנה הדבקה ויראלית.
אם אתם סובלים מברונכיטיס אתם עשוים להיות זכאים לזכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה