מחלות הסרטן
סרטן (Cancer) הוא שם כולל לקבוצת מחלות אונקולוגיות בהן קיימת חלוקת תאים לא מבוקרת בגוף.חלוקת תאים בגוף הינה תהליך מבוקר ומסודר המאפשר התחדשות של רקמות שונות בגוף. כאשר תהליך זה יוצא משליטה, קיימת חלוקה שלא לצורך אשר עלולה להוביל להיווצרות גוש תאים. גוש התאים, הקרוי גם גידול (Tumor), יכול להיות מסוג שפיר או מסוג ממאיר (סרטני).
מהו גידול סרטני?
בעוד שגידול שפיר מורכב מתאים אשר אינם מתפשטים לאיברים אחרים בגוף, גידול סרטני מורכב מתאים בעלי יכולת התפשטות. תאים אלה עלולים להתנתק מהגידול המקורי ולנדוד לרקמות אחרות בגוף דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה. כאשר תאים אלו מגיעים לאיזור חדש הם עלולים להמשיך ולהתחלק, עד ליצירת גידול חדש. הגידול החדש ייקרא גידול משני או גרורה (Metastasis).
סוגי מחלות הסרטן
ישנם סוגים רבים של מחלות סרטן, ניתן לחלק אותם למספר קטגוריות: קרצינומה, סארקומה, לוקמיה, לימפומה, מיאלומה וסרטן של מערכת העצבים המרכזית. כל אחד מסוגי הסרטן מתאפיין בסימפטומים, דרכי אבחון ודרכי טיפול ייחודיות.
הגורמים למחלות הסרטן
- חומרים מסרטנים: עשן סיגריות, עשן מכוניות, אסבסט וכו'.
- קרינה מייננת כגון קרינת שמש וקרינת רנטגן.
- וירוסים: וירוס הפפילומה (HPV), וירוס אפשטיין-בר, וירוס צהבת B, וירוס צהבת C ועוד.
- גורמים תורשתיים: מחלות סרטן מסויימות מקושרות לגורמים גנטיים ספציפיים, והנטייה לחלות בהן מועברת בתורשה.
אבחון מחלות הסרטן
השלב הראשון באבחון סרטן נעשה באמצעות בדיקה גופנית ובדיקות דם. לאחר מכן בדיקות הדמייה (צילומי רנטגן, סריקות סי-טי, MRI ואולטרסאונד) ובדיקות נוספות יכולות לעזור לגלות גידולים בגוף. השיטה הוודאית לאבחן סרטן היא ביופסיה. הביופסיה (דגימת רקמה) היא בדיקה רפואית הכוללת לקיחת כמות קטנה של רקמה החשודה כסרטנית באמצעות ניתוח או באמצעות שאיבה עם מחט, בדיקת הרקמה במעבדה קובעת האם מדובר בגידול ממאיר (סרטני) ובנוסף מסייעת לקבוע את סוג הסרטן ואת שלב המחלה.
סימפטומים של מחלות הסרטן
ישנם מספר תסמינים היכולים לשמש כסימני אזהרה למחלות הסרטן: שינויים ביציאות והטלת שתן, כאב גרון שלא עובר לאורך זמן, דימום או הפרשות, גוש או התקשות בחלק גוף כלשהו, קושי בבליעה ובעיות עיכול, נקודת חן אשר השתנתה במאפייניה, שיעול הנמשך מספר שבועות, ירידה במשקל או איבוד תאבון. ישנם תסמינים נוספים אשר הינם ספציפיים לסוג הסרטן ומיקומו.
דרכי טיפול במחלות סרטן
קיימים סוגים שונים של טיפולים במחלות הסרטן:
הליך כירורגי יכול להיות אמצעי לאבחון, טיפול ואף למנוע את הסרטן במקרים מסוימים. רוב המטופלים יזקקו בשלב כלשהו להתערבות כירורגית. במידה והסרטן לא התפשט לרקמות אחרות בגוף, הניתוח הוא הסיכוי הטוב ביותר של המטופל לריפוי מכיוון שבמהלכו מוסר חלקית או לגמרי הגידול.
כימותרפיה הינה התמודדות עם הסרטן באמצעות תרופות. מטרת התרופות הניתנות היא להרוג או לעכב התפתחות תאים סרטניים. לעיתים התרופות עלולות לפגוע גם בתאים בריאים, ולכן מופיעות תופעות לוואי שונות, ביניהן התופעה המוכרת של נשירת שיער.
טיפול בהקרנות הינו אחד הטיפולים הנפוצים בסרטן. הטיפול עשוי להינתן כטיפול בלעדי ולעיתים ניתן בשילוב עם סוג טיפול נוסף. מטרת הטיפול היא הריסה ובלימת הגדילה של גוש התאים הסרטני באמצעות קרני רנטגן.
טיפולים אפשריים נוספים כוללים אימונותרפיה (חיזוק מערכת החיסון של המטופל), טיפול בהיפרתרמיה (חום), השתלת תאי גזע, טיפול בלייזר ועוד.
חולי סרטן רבים בישראל זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם, ללא כל התחייבות מלאו את טופס צור הקשר באתר
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה