מה היא מזותליומה?
גידול סרטני המופיע בקרום המרפד את האיברים באזור החזה והבטן. 90% ממקרי המזותליומה נחשפו לאסבסט לאורך חייהם והוא ידוע כגורם הנפוץ ביותר לפרוץ המחלה. No
איך אסבסט גורם למזותליומה?
אסבסט מורכב מסיבים חזקים וזעירים החודרים לרקמת הריאה ולעבור לרקמה המקיפה את הבטן, הגוף מזהה את סיבי האסבסט ויוצר דלקת סביבם המובילה להתפתחות גידולים סרטניים.
סוגי מזותליומה:
צדרית | צפקית |
צדר הוא קרום המורכב משתי שכבות: האחת קרובה לריאות והשניה מצפה את דפנות החזה. שתי שכבות הצדר מפרישות נוזלים ומחליקות אחת על השניה. כאשר מתפתחת מזותליומה צדרית גידולים מתעבים בתוך שכבות הצדר ומפעילים לחץ על הריאות. | הצפק גם הוא קרום המורכב משתי שכבות: האחת מצפה את איברי הבטן והשניה את דופן הבטן. כאשר מתפתחת מזותליומה צפקית, גידולים מתעבים בתוך השכבות והמרחב ביניהן מתמלא בנוזלים (מיימת) מה שגורם להתנפחות הבטן. |
- בשני הסוגים עלולים להצטבר נוזלים בין השכבות.
- לעיתים נדירות מזותליומה עשויה להתפתח מסביב ללב או לאשכים.
תסמינים:
מזותליומה צדרית:
- כאבי חזה.
- שיעול,
- קוצר נשימה.
- תשישות.
- חום.
- אובדן תיאבון וירידה במשקל.
- הזעה בלילות.
מזותליומה צפקית:
- שלשול או עצירות.
- בחילות וכאבי בטן.
- אובדן תיאבון וירידה במשקל.
מי בדרך כלל חשופים לאסבסט?
אנשים שעבדו או גרו במבנים בהם היה אסבסט וכמובן אנשים שעבדו במפעלי אסבסט או גרו בסביבה. בנוסף:
- עובדי בנייה.
- חשמלאים.
- בוני ספינות.
- מתקיני דודים.
- שרברבים.
- קבלני הריסה.
דרכי אבחון המחלה:
רוב התסמינים יכולים להעיד על מחלות אחרות לכן חלק מהבדיקות שיערכו לא רלוונטיות למקרה אך נדרשות. הבדיקות הרלוונטיות לאבחון המחלה כוללות:
- צילום חזה דרכו ניתן לראות את התעבות שכבות הקרומים ואת הצטברות נוזל בין השכבות.
- סריקת CT או בדיקת MRI לאיתור גידולים.
- סריקת PET-CT.
- שאיבת הנוזל בין הקרומים בעזרת מחט והרדמה מקומית.
- ביופסיה מהצפק או מהצדר.
הטיפול במחלה:
הטיפול במחלת הסרטן באופן כללי איננו אחיד ומשתנה ממטופל למטופל על פי צרכיו. לעיתים הטיפול עלול להגיע לצמתים בהן יש לקבל החלטה בין מספר דרכי טיפול ואז הרופא משקף למטופל את היתרונות והחסרונות של כל דרך וזכות המטופל לקבל חוות דעת נוספת. בכל אופן שום טיפול לא יתבצע ללא חתימה המטופל על טופס הסכמה.
ניתוח כריתה
במקרים של גילוי מוקדם ניתן לבצע ניתוח לכריתת הגידול יחד עם הרקמה העוטפת והחלק הפגוע מהאיברים סמוכים. דרושה תקופה להחלים מהניתוח, תופעות הלוואי והטיפולים המשלימים משתנים לפי מצבו של המטופל והאזור הפגוע.
כימותרפיה
טיפול תרופתי לעיכוב המחלה הניתן באמצעות עירוי לווריד.
הטיפול גורר תופעות לוואי שרוב המטופלים חווים במהלך הטיפול ולרוב מסתיימות בסיום הטיפול. תופעות הלוואי ניתנות לטיפול בעצמן וכוללות: תשישות, בחילות, הקאות, דימומים, חבלות, זיהומים, אנמיה, בעיות בשמיעה, בעיות בעיניים, שלשול או עצירות, נשירת שיער (עבור חלק מהטיפולים הכימיים, השיער יכול לצמוח שוב בעתיד).
במהלך הטיפולים הצוות הרפואי עושה כל שביכולתו לצמצם או למנוע את תופעות הלוואי.
טיפול ביולוגי
טיפול תרופתי המזהה ותוקף את הגידולים באמצעות שימוש במערכת החיסון של הגוף בצורה יעילה. שלא כמו כימותרפיה הפועלת על תא שמתחלק באופן מהיר, הטיפול הביולוגי (קרוי גם אימונותרפיה) עובד על מולקולות ספציפיות.
טיפול בתסמינים:
- החדרת נקז לשאיבת נוזלים הנצברים בצדר.
- שאיבת הנוזלים שהצטברו בצפק (מיימת).
- החדרת אבקה למניעת הצטברות נוספת.
- טיפול תרופתי להקלת הכאבים ולסיוע בנשימה.
זכויות החולים במזותליומה
חולי סרטן (בהתאם לשלב המחלה) יכולים להיות זכאים לקצבת נכות, פטור ממס הכנסה וזכויות מביטוח לאומי אותן ניתן לקבל ללא התייצבות לוועדה רפואית. בנוסף ביטוח הפנסיה יכול להקנות יציאה מוקדמת לפנסיית נכות כתוצאה מאובדן כושר עבודה.
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה