אפנדיציט
את התוספתן (אפנדיציט), צינור באורך 5־10 ס"מ, המחובר למעי הגס ותפקידו בגוף לא לחלוטין ידוע, לא מרגישים בימים כתיקונם. כאשר מתפתחת בו דלקת, מתוודעים לקיומו. מה זה אפנדיציטיס? איך ניתן לטפל בו? והאם אפשר לחיות בלי התוספתן?
לולא הדלקת הנוטה לתקוף את התוספתן (אצל 1 מתוך 15 איש באוכלוסייה, מרביתם ילדים), לא רבים היו מכירים את הכיס החלול הקטן המחובר לקצה המעי הגס. תפקידו של התוספתן (אפנדיציט) במערכת העיכול, לא לגמרי ברור וייתכן שמדובר באיבר שהתנוון עם האבולוציה וכיום אין לו שימוש.
באפנדיציט, כמו לאורך כל מערכת העיכול, יש ריכוז גבוה של חיידקים. כאשר פתחו התחתון נחסם, אם בעקבות התעבות דופן המעי, זיהומים שונים או גוש צואה שהתנחל, נוצרת דלקת התוספתן, או אפנדיציטיס.
מי עלול לסבול מאפנדיציטיס ומהם התסמינים?
דלקת התוספתן מופיעה לרוב בילדים ומתבגרים נפוצה יותר בעונות המעבר, בשל שכיחות הזיהומים הנגיפיים בעונות אלה. היא באה לביטוי בכאבים בתחתית הימנית של הבטן ולעיתים נוספים לכאב גם חוסר תיאבון, הקאות, שלשולים, כאבים במתן שתן וחום גבוה.
מאחר שחלק מהתסמינים דומים לאלה של מחלות מערכת עיכול אחרות, חשוב לנסות לבדל את תסמיני דלקת התוספתן. הללו כוללים, לצד כאב עז, גם רגישות וקשיות באזור הבטן התחתונה, התגברות של הכאב בזמן שיעול או בעקבות לחץ ידני דופק מהיר ותחושת לחץ נפשי.
מה קורה כאשר לא מטפלים באפנדיציטיס?
כאשר מופיעים תסמינים שיכולים להעיד על דלקת באפנדיציט, חשוב לפנות לאבחון ולטיפול בהקדם האפשרי. דלקת תוספתן שאינה מטופלת בזמן, עלולה להידרדר לדלקת בצפק (הקרום העוטף את חלל הבטן הפנימי וחלק מהאיברים הפנימיים).
במקרים החמורים ביותר, מביאה הדלקת הלא מטופלת אף לניקוב של קרום התוספתן ושחרור של הזיהום והמוגלה לתוך חלל הבטן, מצב מסכן חיים, הדורש ניתוח חירום.
איך מאבחנים דלקת אפנדיציט ומהו הטיפול?
אבחון דלקת בתוספתן, נעשה תחילה באמצעות בדיקה גופנית אצל הרופא, לגילוי רגישות לכאב באזור בו נמצא לרוב האפנדיציט, בבטן התחתונה מימין. במקביל, ייערכו למטופל בדיקות דם לגילוי מדדי דלקת, לצד בדיקות הדמיה שונות כמו אולטרסאונד או CT.
כאשר דלקת אפנדיציט מאובחנת בשלב מוקדם או שהיא אינה חריפה, ניתן לעיתים לטפל בה באנטיביוטיקה ולהימנע מטיפול פולשני, כלומר ניתוח להסרת התוספתן.
מאידך, יש גישות הממליצות על ניתוח להסרת התוספתן גם כאשר הדלקת התחלתית או קלה, מאחר שהיעדרו של התוספתן אינו משפיע על תפקוד מערכת העיכול ואינו פוגע באיכות החיים, אך מבטיח שהדלקת לא תחזור.
ניתוח אפנדיציט
הבחירה באפשרות הניתוחית לטיפול בדלקת בתוספתן, נעשית כיום בעיקר כשמדובר במטופלים מבוגרים. כאשר הדלקת מופיעה בילדים או בני נוער, יש כיום העדפה להסתפק בטיפול אנטיביוטי.
לצד זאת, יש גם מקרים שבהם אין מנוס מניתוח ובמקרים כאלה מדובר לרוב בהליך דחוף. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ונמשך עד כשעה.
ניתוח אפנדיציט יכול להתבצע בשיטה ה"מסורתית", הפתוחה, באמצעות חתך בבטן לצורך גישה לתוספתן וכריתתו, או בשיטה לפרוסקופית, בעזרת צינוריות המוחדרות מחתכים קטנים בדופן הבטן, ובקצותיהן מכשור המבצע את הכריתה.
כאשר הדלקת גרמה כבר לניקוב התוספתן והתפשטה בחלל הבטן, נדרשת פתיחה של הבטן לאורכה, לכריתת התוספתן וגם לטיפול בדלקת באמצעות שטיפות.
מהו זמן החלמה מהניתוח?
כמו לאחר כל הליך כירורגי, גם אחרי ניתוח תוספתן יש תקופת החלמה, בה יכולים להופיע גם כאבים באזור המנותח. כמה שעות לאחר הניתוח, יוכל המנותח לשתות נוזלים ובהדרגה לחזור לתזונה רגילה. משך האשפוז לאחר ניתוח תוספתן, משתנה על פי גיל המטופל וחומרת המחלה, לרוב מדובר בין יממה אחת לשלוש.
בשבועיים שלאחר הניתוח, יש להימנע ממאמץ גופני מכל סוג, לרבות פעילות ספורט, אך עדיין לרדת מהמיטה ככל הניתן ולהיות בתנועה.
אם חום הגוף של המנותח עולה או מופיע זיהום במקום המנותח, יש לפנות מיד לטיפול רפואי ובכל מקרה, כשבוע לאחר הניתוח יש להגיע לביקורת רפואית, הכוללת בדיקה והוצאה של התפרים או הסיכות.
לסיכום
בקרב בעלי חיים יש אמנם תפקיד חשוב לתוספתן בעיכול מזון, אבל בבני אדם, תפקידו לא לחלוטין ברור. הסרתו של התוספתן, כך נראה, אינה מזיקה ואינה פוגעת בפעילות מערכת העיכול ולאחר ההחלמה מהניתוח, ניתן לחזור לשגרת חיים רגילה לחלוטין.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה