מיאסטניה גראביס
מיאסטניה גראביס (Myasthenia gravis) היא מחלה אוטואימונית הפוגעת בתקשורת שבין מערכת העצבים למערכת השרירים בגוף, וכתוצאה מכך גורמת לעייפות ולחולשת שרירים.
ניתן לסווג את המחלה לחמישה סוגים על פי התסמינים המופיעים:
- Class I – מאופיין על ידי חולשה של שרירי העין בלבד ולעיתים גם על ידי צניחת העפעף (Ptosis) כתוצאה מכך.
- Class II – מאופיין על ידי חולשה של שרירי העין ורגישות או חולשה קלה בשרירים באזורים אחרים בגוף.
- – Class IIIמאופיין על ידי חולשה של שרירי העין ורגישות או חולשה בינונית בשרירים באזורים אחרים בגוף.
- – Class IV מאופיין על ידי חולשה של שרירי העין ורגישות או חולשה חמורה בשרירים באזורים אחרים בגוף.
- Class V – מצב מתקדם מאוד של חולשת שרירים בהם החולה נזקק להנשמה.
הגורמים למיאסטניה גראביס
מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית בה הגוף מייצר נוגדנים כנגד רכיבים עצמיים, ובמקרה זה- כנגד תעלות האחראיות לתקשורות שבין עצב לשריר. לא ידוע על גורם מזהם שיכול לגרום למיאסטניה גראביס אך קיימת נטייה גנטית מסוימת שיכולה לגרום להתפתחות המחלה.
מיאסטניה גראביס יכולה להופיע יחד עם מחלות אוטואימוניות נוספות כמו מחלות של בלוטת המגן, סכרת מסוג 1, לופוס (זאבת) ודלקת מפרקים שיגרונית.
אבחון מיאסטניה גראביס
האבחון של מיאסטניה גראביס עלול להיות קשה מכיוון שהתסמינים המאפיינים את המחלה יכולים להיות מאוד עדינים וקשים לזיהוי ולעיתים יכולים גם להיות מקושרים לבעיות נוירולוגיות אחרות. בבדיקה גופנית מעמיקה ניתן לזהות מאפיינים של חולשת שרירים המתפתחת במהירות ומשתפרת לאחר מנוחה, ובבדיקת דם סרולוגית ניתן לעיתים לזהות נוכחות נוגדנים המאפיינים את המחלה.
סימפטומים של מיאסטניה גראביס
התסמינים העיקריים המאפיינים את מיאסטניה גראביס הם חולשת שרירים ועייפות, ברוב המקרים התסמין הראשון שהחולה מבחין בו הוא חולשת שרירי העין. תסמיני המחלה יכולים להופיע בפתאומיות ולעיתים התסמינים יכולים להופיע לסירוגין. במחלה השרירים הולכים ונחלשים במהלך פעילות גופנית והתחושה משתפרת במנוחה.
שרירים המעורבים בפעולות כמו: הבעות פנים, לעיסה, דיבור ובליעה מושפעים במיוחד במיאסטניה גראביס. בנוסף, שרירים האחראים על פעולות כמו נשימה ותנועות הצוואר והגפיים יכולים להיות מעורבים גם כן.
סימפטומים נוספים שיכולים להופיע במיאסטניה גראביס הם: צניחת העפעף, כפל ראייה, הליכה לא יציבה, חולשת גפיים, הפרעות בבליעה, קוצר נשימה ובעיות בדיבור.
דרכי הטיפול במיאסטניה גראביס
הטיפול במיאסטניה גראביס הוא טיפול תרופתי או ניתוחי. הטיפול התרופתי מתמקד בעיקר בתרופות הגורמות לשיפור יכולת תפקוד השרירים הפגועים במחלה כמו Neostigmine ו – Pyridostigmine ובתרופות לדיכוי מערכת החיסון המפחיתות את התהליך האוטו – אימוני. קיימים גם טיפולים מידיים להפחתת כמות הנוגדנים העצמיים בדם כמו Plasmapheresis ו-IVIG.
החולים במיאסטניה גראביס לרוב זכאים לזכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה