סרטן השד
סרטן השד (Breast cancer) היא מחלה סרטנית המתפתחת מרקמת השד ומופיעה בעיקר בנשים אך יכולה להופיע גם בגברים. האבחנה של סרטן השד בגברים מתרחשת בדרך כלל בשלבים מתקדמים יותר ולכן סיכויי ההחלמה שלהם נמוכים יותר מאשר בנשים.
סוגי סרטן השד הנפוצים
קיימים יותר מ-18 תת סוגים לסרטן השד אך שני תתי הסוגים שמופיעים בשכיחות גבוהה יותר הם:
- Ductal carcinoma – הצורה השכיחה ביותר, מקור המחלה הוא בתאים שמצפים את החלל של צינורות החלב.
- – Lobular carcinomaהצורה השנייה בשכיחותה של סרטן השד, מקור המחלה הוא בתאים של האוניות (lobules) שמרכיבות את השד ומספקות את החלב לצינורות.
הגורמים שתורמים להתפתחות סרטן השד
גורמי סיכון להתפתחות סרטן השד הם: השמנת יתר, היעדר ביצוע פעילות גופנית, שתיית אלכוהול, טיפול הורמונאלי תחליפי (טיפול הניתן לנשים בגיל המעבר), טיפולי קרינה, הופעת מחזור ראשון בגיל צעיר, לידה בגיל מאוחר והיעדר לידות.
ב 5 – 10% מהמקרים קיימת מעורבות תורשתית של הגנים BRCA1 ו BRCA2 -. בחולות עם נטייה גנטית יש אחוז גבוה מאוד לפתח סרטן שד בשלב כלשהו בחייהן.
אבחון סרטן השד
בדיקות סקר (בדיקות שמטרתם לאתר חולים בשלב מוקדם של מחלה מתוך קבוצות בריאות של אוכלוסיה בסיכון מוגבר) נערכות לאוכלוסיה בסיכון גבוה, בישראל כל אישה מעל גיל 50 מבצעת בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. בדיקת הממוגרפיה בעלת רגישות גבוה לזיהוי גושים בשלב התפתחות מוקדם.
במקרים של הופעת גוש קיימות בדיקות נוספות שמסייעות בזיהוי: אולטרה-סאונד ו- MRI.
במקרה של זיהוי גוש, אבחון המחלה נעשה על ידי ביופסיות מחט (Core needle biopsy) ובדיקה מיקרוסקופית של הדגימה תיתן את האבחנה הסופית. לעיתים ניתן לשאוב דגימה של נוזל מהגוש ולשלוח אותו לבדיקה ציטולוגית (,FNA בדיקת התאים בנוזל תחת מיקרוסקופ(.
לעיתים, הבדיקות האלו לא מספיקות לאבחנה ובמקרים כאלו מבצעים ביופסיה פתוחה בתהליך ניתוחי בו מוציאים את כל הגוש ושולחים אותו לבדיקת מעבדה (Excisional biopsy).
סימפטומים לסרטן השד
תסמינים של סרטן השד יכולים לכלול בין היתר: גוש בשד במישוש – זהו לרוב הסימפטום הראשון בו החולה תבחין, שינוי בצורת השד או במיקום הפטמה, הופעת גומות על גבי עור השד, הפרשת נוזל מהפטמה, אודם בעור באזור השד, כאב קבוע בשד או בבית השחי (כאב אינו בהכרח סמן לסרטן השד, אלא יכול להעיד על בעיות אחרות בשד כמו תהליך דלקתי).
בחולות או חולים עם פיזור מרוחק של הסרטן יכולים להיות תסמינים של כאבים בעצמות, נפיחות של בלוטות לימפה, קוצר נשימה או גוון עור צהבהב.
דרכי מניעה של הופעת סרטן השד
ניתן להפחית סיכון לחלות בסרטן השד על ידי שמירה על משקל תקין, הפחתה בשתיית אלכוהול, הקפדה על ביצוע פעילות גופנית והנקה.
ביצוע בדיקה לנוכחות הגנים BRCA1 ו – BRCA2 בחולות עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד עוזר בגילוי חולות בסיכון גבוה להתפתחות סרטן השד, במצבים של מעורבות גנטית ניתן לשקול כריתה כפולה של השדיים בטרם הופעת הגידול.
דרכי הטיפול בסרטן השד
הטיפול בסרטן השד תלוי בגורמים שונים ובכללם דרגת הסרטן (עד כמה הגידול התקדם והתפשט בגוף). הטיפול יהיה אגרסיבי יותר ככל שהתחזית להתקדמות המחלה גבוהה והסיכוי להישנות של הסרטן עולה.
לרוב הטיפול הוא ניתוח לכריתת הגוש Lumpectomy)) או כריתת כל השד ((Mastectomy ולאחריו טיפול כימותרפי, טיפול קרינתי (radiotherapy)או שילוב של שניהם. במקרה של סרטן שמגיב להורמונים, ניתן לטפל גם בטיפול הורמונאלי.
התרופות הכימותרפיות שבשימוש לטיפול בסרטן השד הן: Doxorubicin, Cyclophosphamide, Docetaxel, Methotrexate.
אנשים שלקו בסרטן השד לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה