אתרוסקלרוזיס
אבחנה מוקדמת של מחלת עורקים שחוסמת את זרימת הדם לא רק עוזרת להתחיל מוקדם את הטיפול הרפואי, אלא גם משפרת משמעותית את סיכויי ההצלחה בהתמודדות. בנוסף, חשוב להכיר את מאפייני המחלה ואת הסימפטומים שלה כדי להקדים להיערך לתהליך של מיצוי זכויות רפואיות מול המוסד לביטוח לאומי ורשויות רלוונטיות אחרות.
מאפיינים של אתרוסקלרוזיס
טרשת עורקים, או בעגה המקצועית אתרוסקלרוזיס ובשם נוסף הסתיידות עורקים, היא מחלה שחוסמת את זרימת הדם. למרות שזה שם כולל למספר מחלות, כולן מתאפיינות בעיבוי דופן העורק והתקשחותו. תהליך העיבוי וההתקשחות מתרחש אנטומית בגלל פלאק שכולל משקעים שומניים וכדוריות דם לבנות וזה גורם לעורקים להיחסם בהדרגה.
במילים אחרות, הצטברות חומר שומני מתחת לרפידה הפנימית של דופן העורק גורמת למחלה קשה שעלולה להסתיים במוות. בנוסף, התהליך יוצר תגובה דלקתית שבה הפלאק שוקע בדפנות העורק ולכן ישנה הפרעה בזרימת הדם.
סימנים של מחלת עורקים
יש כמה סימפטומים שחוזרים על עצמם ועשויים להעיד על טרשת עורקים. אם העורק דבוק או צר עד כדי כך שהוא לא מסוגל להזרים כמות מספקת של דם אל האיברים והרקמות, סביר להניח שנרגיש תופעות כגון:
- כאבים בחזה אם מדובר בטרשת עורקים בעורקי הלב
- חוסר תחושה או חולשה פתאומית בזרועות וברגליים אם מדובר על טרשת עורקים בעורקים המובילים אל המוח, לרבות קשיים בדיבור וצניחה של שרירים בפנים
- כאב ברגליים בזמן הליכה במהלך טרשת עורקים בעורקי הזרועות והרגליים
- במקרים נדירים יחסית – בעיות בתפקוד המיני אצל גברים
בשלבים מוקדמים יחסית גורמת אתרוסקלרוזיס להופעת כאבים בחזה. לשם השוואה, במקרים חמורים יותר היא עלולה לגרום לעלייה בשכיחות ובסיכון להופעת התקפי לב, אירועים מוחיים ונמק. את התופעות השונות מרגישים בעיקר על בסיס תעוקה, סטרס ולחץ ולעיתים המחלה גם דורשת אשפוז. תוך כדי האשפוז מקבלים תרופות לייצוב עורקים ושוקלים ביצוע של צנתור או ניתוח מעקפים.
גורמי סיכון של טרשת עורקים
טרשת עורקים עלולה להתפתח מגיל צעיר יחסית. הסיבה עדיין לא ידועה במלואה, אבל ההשערה הרווחת היא שקיים קשר בין טרשת עורקים לבין פגיעה או פציעה בשכבה הפנימית של העורק.
כמו כן, גורמי הסיכון העיקריים הם :
- לחץ דם גבוה
- כולסטרול גבוה
- עישון סיגריות
- חומרים מעוררי גירוי אחרים
- מחלות ממשפחת הסוכרת.
התקשות עורקים גם מתרחשת באופן טבעי במהלך השנים. אז מלבד הזדקנות, צריך להיות ערניים לשילוב גורמי סיכון ובעיקר למצבים של השמנת יתר עם עישון, היסטוריה משפחתית של מפרצת או מחלות לב בגיל צעיר וכולסטרול או לחץ דם גבוהים מהרגיל.
אבחנה וטיפול במחלת עורקים
בעלי המקצוע הרפואיים שיכולים לגלות טרשת עורקים הם קרדיולוגים. התפקיד שלהם הוא לזהות סימנים המעידים על הצרה, הרחבה או הקשחה של העורקים במהלך בדיקה גופנית וניתן גם להתייעץ איתם לגבי בדיקות דם או אולטרסאונד דופלר למדידת לחץ הדם במקומות שונים לאורך הזרוע או הרגל.
האבחנה הסופית מתקבלת אם רואים למשל סימנים של היעדר דופק או דופק חלש באזור שנפגע, או במקרים שבהם יש אינדיקציה ללחץ דם נמוך באברים הרלוונטיים. כמו כן, קרדיולוג צריך לשים לב לסימנים ובהם החלמה איטית של פציעות באזור שבו זרימת הדם מוגבלת ואם קיימים גם סימנים המעידים על מפרצת באזור הבטן או מאחורי הירך.
החשיבות של טיפול מוקדם מיד אחרי האבחנה
אבחנה היא השלב הראשון בתהליך ארוך שמאפשר למנוע סיבוכים ולצמצם סיכון לנזקים בלתי הפיכים בגלל טרשת העורקים. הסיבוכים אמנם תלויים במיקום של חסימת העורקים, אבל הסיכון בכל מקרה גבוה: גם אם מדובר על מחלה בעורקים הכליליים שמצרה את העורקים הקרובים אל הלב, גם אם מדובר על מחלה בעורקים תרדמניים המשפיעים על העורקים הקרובים למוח וגם אם זו מחלה בעורקים ההיקפיים או כאמור מפרצת.
עם זאת, יש לציין כי הסיבה לאבחנה המוקדמת היא לא רק רפואית. כמובן שחשוב לאבחן מוקדם את המחלה על מנת להגדיל את אחוזי ההצלחה של ההתמודדות, אבל יש גם סיבות עקיפות ולא פחות חשובות – כמו למשל מיצוי זכויות רפואיות.
מיצוי זכויות רפואיות בגלל מחלת עורקים
הנושא של מיצוי זכויות רפואיות לא תמיד מקבל את תשומת הלב שמגיעה לו. רוב האנשים חושבים שהם צריכים להתחיל להיערך מול רשויות המדינה ולהגיש את הטפסים למיצוי זכויות רפואיות רק אחרי שמתגלה אצלם מחלה, אבל האמת היא שעדיף להתחיל כמה שיותר מוקדם.
אבחנה או אפילו רק חשד לטרשת העורקים הן הזדמנויות מעולות לשאול האם היא מפריעה לתפקוד בבית ובעבודה, האם היא פוגעת בכושר ההשתכרות והאם היא באופן כללי פוגעת באיכות החיים. יתרה על כך, ניתן לבדוק האם אחד מבני המשפחה חלה בטרשת עורקים ולכן נזקק להשגחה צמודה – כי גם זה עשוי להקים עילה להגשת תביעה ומיצוי זכויות רפואיות. על רקע העובדה שבאמצעות מיצוי זכויות רפואיות ניתן לחסוך אלפי שקלים בשנה, ניתן להבין מדוע התהליך הזה חשוב כל כך.
שאלות ותשובות
מה הטיפולים המומלצים בטרשת עורקים?
הטיפול התרופתי הנפוץ מבוסס על תרופות נגד כולסטרול, תרופות למניעת קרישת דם ותרופות לטיפול בלחץ דם. במקרים מסוימים ניתן להמליץ על תרופות לטיפול בגורמי סיכון ספציפיים, כמו למשל אלו המתמודדות עם סוכרת.
מתי מבצעים ניתוח מעקפים?
ניתוח מעקפים מומלץ במקרים שבהם דרוש טיפול אגרסיבי בטרשת העורקים. מלבד ניתוח מעקפים, ניתן לשקול כריתת פנים העורק ואנגיופלסטיקה.
איך מונעים את טרשת העורקים?
שינויים באורח החיים יכולים לצמצם משמעותית את הסיכון לטרשת עורקים. בין היתר, יש להפסיק לעשן, לאכול בריא, להקפיד לבצע פעילות גופנית ולהפחית צריכת אלכוהול.
למי פונים כדי לקבל פטור ממס?
למומחים במיצוי זכויות רפואיות.
- קריאטינין
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה