אבעבועות הקוף
המחלה הויראלית שמתפרצת כיום בישראל מתאפיינת בהופעת תסמינים ובהם חום, פריחה שלפוחיתית והגדלת בלוטות לימפה. עם זאת, יש עוד תסמינים שעלולים להופיע עוד לפני הפריחה וכדאי להכיר אותם. בנוסף, כל אחד ואחת מאיתנו צריך לדעת איך נדבקים במחלה הוויראלית ובעיקר מה אפשר לעשות על מנת למנוע אותה. לאחר מכן, ניתן לשקול טיפול רלוונטי ולפנות לעזרה במידה וקיים חשד להדבקה
מהו וירוס Monkeypox?
וירוס Monkeypox שגורם למחלת אבעבועות הקוף הופיע לראשונה באמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת במדינת קונגו שבאפריקה, אך לאחרונה החלו התפרצויות גם בשאר רחבי העולם. כפועל יוצא מכך, יותר ויותר אנשים שואלים את עצמם איך נדבקים באבעבועות הקוף ובעיקר מה הם יכולים לעשות כדי למנוע את זה. אז על מנת לקבל תשובה מסודרת לשאלה מה זה אבעבועות הקוף חייבים לחזור אחורה למאפיינים המקוריים של המחלה הויראלית.
ראשית, יש לציין כי אבעבועות קוף היא עדיין מחלה ויראלית נדירה. לראייה, עד ההתפרצות האחרונה הופיעה המחלה שנגרמת בגלל וירוס Monkeypox רק במרכז ובמערב אפריקה. שנית, הווירוס Monkeypox הוא אמנם ממשפחת הווירוסים שגורמת לאבעבועות שחורות – אך לרוב הוא אינו מסוכן והמחלה אינה מסכנת חיים. מנגד, עדיין כדאי להכיר את התסמינים שלה כדי להתחיל טיפול מוקדם.
תסמינים של המחלה
יש כמה תסמינים שאותם כדאי להכיר על מנת לזהות את המחלה הוויראלית שנגרמת בגלל וירוס Monkeypox. כך למשל, המחלה באה לידי ביטוי בהופעת חום יחד עם פריחה שלפוחיתית והגדלת בלוטות הלימפה.
צריך להתמקד במראה הפריחה ובמיקום שלה. בהתפרצות הנוכחית של המחלה רואים את השלפוחיות בעיקר באזור אברי המין, אך הן יכולות להתפשט לעוד אזורים בגוף.
במקביל, יכולים להופיע עוד תסמינים כמו בכל מחלה ויראלית אחרת ובהם:
- עייפות
- כאבי ראש
- כאבי שרירים
- כאבי גב
- צמרמורת
- תשישות
מבחינת קצב הופעת הסימפטומים, צריך לזכור שתקופת הדגירה של המחלה עומדת על 6-13 ימים בממוצע ושלרוב היא גם חולפת תוך שבועיים עד חודש. המחלה לרוב עוברת ללא טיפול מיוחד, אולם קיימים סיבוכים אפשריים למרות שהם נדירים. בין היתר, הסיבוכים הרלוונטיים הנדירים הם זיהום משני בעור, דלקת ריאות או אפילו זיהום של הקרנית שעלול להוביל לעיוורון.
סיבות להדבקה במחלה
כל מי ששואלים איך אומרים אבעבועות הקוף באנגלית לרוב עושים את זה כי הם רוצים לדעת האם הם נמצאים בקבוצת הסיכון. אז קודם כל, אכן קיים קשר בין אצבעות הקוף לבין המחלה: ניתן להידבק בה בגלל מגע הדוק עם בעל חיים נגוע, בעיקר מכרסמים אבל גם פרימטים. זו סיבה מספיק טובה לוותר על מגע עם אצבעות קוף כאשר נמצאים בטיול ובכל מקרה מדובר על משהו שעדיף להימנע ממנו.
מעבר לכך, ניתן להידבק במחלה באמצעות מגע עם חפצים שיש עליהם שאריות של הווירוס כמו למשל מצעים או מגבות. חוץ מזה, קיים תיעוד למקרים שבהם המחלה הועברה מהאם לעובר עוד במהלך ההריון. לשם השוואה, הדבקה מאדם לאדם היא הרבה פחות שכיחה כי היא מחייבת מגע פיזי הדוק – או בפריחה השלפוחיתית, או עם קילופי הפריחה או עם נוזלי הגוף של אדם שיש לו סימפטומים של המחלה.
איך נמנעים להדבקות במחלה?
כמו כל פעם עם מגפה חדשה ויראלית, צריך לנקוט באמצעי זהירות על מנת למנוע הדבקה. כאן יש כמה דגשים שחשוב לשים לב אליהם:
- מטופלים חיוביים צריכים להישאר בבידוד כדי למנוע הדבקה משנית
- יש להשתמש בציוד מגן אישי במהלך בדיקות או טיפול באנשים שסובלים מהמחלה
- צריך להימנע מכל סוג של מגע עם חפצים שהיו בשימוש מטופל
- חשוב להרחיק מיידית בעלי חיים שחשודים כנגועים במחלה
קיימים מקרים רפואיים מיוחדים שבהם ממליצים על חיסון אבעבועות שחורות גם אחרי חשיפה. בשביל להחליט על זה, צריך להתייעץ עם הגורמים הרפואיים המטפלים והרלוונטיים.
טיפול לאחר חשד להדבקה במחלה
החשד להדבקה מאפשר מעקב ובמידת הצורך בידוד. הבידוד תמיד מומלץ כי הוא מצמצם משמעותית ומיידית את הסיכון להדבקה משנית, לכן נדרשת אחריות אישית מסוימת. כמו כן, במקרים שבהם התסמינים חמורים יותר ניתן לשקול תרופות או חיסונים. בכל מקרה, האנשים שנחשבים לכאלה שנמצאים בסיכון להופעת מחלה תסמינית קשה הם בעיקר גברים או נשים עם מערכת חיסון מדוכאת, ילדים ונשים בהריון.
כל גבר או אישה שחוששים שהם נדבקו מתבקשים על ידי משרד הבריאות לפנות לבדיקה אצל הרופא המטפל. בתוך כך, יש לשים לב להנחיה מיוחדת שקובעת שהחשד להדבקה גובר בעיקר אם הסימפטומים מופיעים יחד עם הקשר אפידמיולוגי מתאים.
במילים אחרות, החשד עולה לא רק אם מרגישים מאפיינים כאלה ואחרים של מחלה ויראלית – אלא אם יודעים לקשר אותם למועד שבו היינו במגע פיזי קרוב עם אדם שגם הוא חווה תסמינים. בסיטואציה כזו, יש לפנות אל הגורם המטפל ולעשות את זה כמה שיותר מוקדם.
אבעבועות הקוף – שאלות ותשובות
כמה אנשים חולים יש כיום ברחבי העולם?
עד אוגוסט 2022 אובחנו כ-200 מטופלים ברחבי ישראל ועוד כ-35 אלף מקרים במספר רב של מדינות. הנתונים אמנם נמוכים, אך המחלה עלולה להתפשט בקצב מהיר כי היא ויראלית.
מי נמצאים בסיכון להדבקה?
גורם הסיכון הוא אינו נטייה מינית אלא מגע קרוב והדוק מכל סוג שהוא. המשמעות היא שמי שנמצאים בסיכון, מלבד אוכלוסיות מובחנות כגון מדוכאי מערכת חיסון או נשים בהריון, הם גברים ונשים כאחד.
איך מאבחנים את המחלה?
ניתן לאמת אבחנה ראשונית באמצעות בדיקת PCR של הנגעים. את תוצאות הבדיקה מפרשים יחד עם ממצאים קליניים.
עד מתי חולים צריכים להישאר בבידוד?
עד החלמה מלאה.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה