גזזת
גזזת (Tinea capitis) היא זיהום פטרייתי שטחי המופיע על גבי הקרקפת. המחלה מופיעה בדרך כלל כאזור בודד או כמספר אזורים של אובדן שיער בקרקפת המאופיינים במראה של נקודות שחורות שמופיע כתוצאה משבירת זקיקי השיער.
תהליך החדירה לזקיק השערה מתחיל מחדירה לשכבה הקרנית בעור הקרקפת ומשם לקרטין. הפטריות הגורמות לגזזת ניחנות בתכונה מיוחדת שמאפשרת להם לפרק את הקרטין (חלבון קשה שמרכיב רקמות כמו עור ושיער וציפורניים) ולהשתמש בו כמקור אנרגיה לגדילה ולהתרבות. השיער אליו חדרה הפטרייה הופך לשברירי ועדין ולאחר שלושה שבועות ניתן לראות הופעה של זקיקי שיער שבורים.
גזזת אינה שכיחה במבוגרים ולרוב מופיעה בילדים לפני גיל ההתבגרות, לרוב בשכיחות גבוהה יותר בבנים מאשר בבנות.
הגורמים לגזזת
גזזת היא מחלה הנגרמת על ידי פטריות ממשפחת הדרמטופיטים ((Dermatophyte, פטריות אלו יכולות לחדור לתוך השערה ולגרום להופעת המחלה. קיימים לפחות שמונה סוגים של פטריות הגורמות להופעת הגזזת. המחלה מדבקת ויכולה לעבור בין בני אדם, בעלי חיים או באמצעות שימוש בחפצים הנושאים את נבגי הפטרייה כמו מברשת שיער למשל וכדו'. הפטרייה יכולה להימצא באדם במצב של נשאות, כלומר גם ללא הופעת סימפטומים.
אבחון הגזזת
גזזת יכולה להיות קשה לאבחון מכיוון שיש לה סימפטומים משותפים עם מחלות נוספות הגורמות לקילוף העור כמו פסוריאזיס או סבוריאה דרמטיטיס. הבסיס לאבחנה של גזזת הוא בדיקה מיקרוסקופית וגידול תרבית משערות הנבדק. בנוסף, בבדיקה בעזרת מנורת ווד (כלי שמשמש לאבחנה ברפואת עור) ניתן לזהות שערות המזוהמות בפטרייה.
סימפטומים של מחלת הגזזת
מחללת הגזזת יכולה להופיע כנפיחות המלווה בקשקשים ובעיבוי של העור או כהופעת נגעים אדומים ומורמים דמויי טבעת על גבי עור הקרקפת.
תסמינים אופייניים של מחלת הגזזת הם: גירוד חריף של הקרקפת, הופעת קשקשים על גבי השיער והופעת אזורים עם כתמים של אובדן שיער בקרקפת, כתמים אלו מייצגים את האזורים בהם הפטרייה חדרה לעומק השכבה הקרנית.
מחלת הגזזת בישראל
מחלת הגזזת הייתה בין המחלות הזיהומיות הנפוצות ביותר בישראל בתחילת שנות ה – 20 ולאחר הכרזה על מבצע לביעור המחלה הוחלט על טיפול בילדים בעזרת קרני רנטגןX-ray radiation) (.
בשנות ה-40 וה-50 של המאה העשרים התפרצה שוב מחלת הגזזת בעקבות תנאי צפיפות ותנאי תברואה ירודים במחנות העולים החדשים מארצות המזרח ובשנות ה-50 החל מבצע ביעור נוסף שנערך על ידי משרד הבריאות. במסגרת מבצע זה קיבלו ילדי העולים טיפולים בקרינת רנטגן כנגד הגזזת.
הטיפול בקרינה ידוע כבעל תופעות לוואי כמו התפתחות גידולים ממאירים או שפירים באזורים שנחשפו לקרינה, כמו בלוטת התריס וקרומי המוח. בשנת 1994 חוקק חוק פיצוי לנפגעי הגזזת הקובע כי חולים שטופלו כנגד מחלת הגזזת באמצעות קרינת רנטגן וחלו במחלות מסוימות כפי שמצוין בחוק זכאים לפיצויים מהמדינה.
דרכי הטיפול בגזזת
הטיפול המקובל בקרב רופאי עור לגזזת הוא באמצעות התרופה ,Griseofulvin בניגוד לרוב התרופות לזיהומיים פטרייתיים עוריים תרופה זו נלקחת בצורה פומית (דרך הפה) ולא בצורת מריחה על העור מכיוון שהתרופה צריכה לחדור לשורש השערה על מנת שתוכל לפגוע בפטרייה.
טיפול באמצעות קרינת רנטגן X-ray) radiation) כפי שהיה נפוץ בישראל בשנות ה-40 וה-50 אינו ניתן עוד מכיוון שתופעות הלוואי שלו חמורות וקשות.
הסובלים מגזזת לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה