קרע במיניסקוס
קרעבמיניסקוס (Tear of meniscus) הוא פציעת ברכיים שכיחה בעיקר בספורטאים מקצוענים וחובבנים. המניסקוס (בעברית סהרון) הוא רקמה סחוסית שתפקידה לבלום זעזועים במפרק הברך כאשר בכל ברך ישנם שני מיניסקוסים. טראומה או בלאי מצטבר עלולים להביא לתהליכים ניווניים במניסקוס ואף לקריעתו.
הגורמים לקרע במניסקוס
כל פעולה המביאה לסיבוב חזק מדי של המפרק עלולה להביא לקרע במניסקוס: סיבוב חזק על הציר, עצירה פתאומית וסיבוב, הרמת משא כבד, כריעה וכו'. עם הגיל מתקיימים גם תהליכים ניווניים המשנים את הברך, כתוצאה מכך המניסקוס עלול להיות יותר פגיע.
אבחון קרע במניסקוס
בדרך כלל ניתן לאבחן קרע במניסקוס בבדיקה פיזית בה הרופא יניע את הרגל למצבים שונים על מנת להבין את הגורם לתסמינים של המטופל.
בדיקות דימות (אולטרסאונד, MRI, צילום רנטגן) יכולות לעזור באבחון על ידי שלילת מצבים רפואיים אחרים בעלי תסמינים דומים או כאשר לא ניתן להסיק על פי המצב הפיזי של המטופל בלבד.
במקרים מסוימים הרופא יבצע פרוצדורת ארטרוסקופיה (Arthroscopy) בה מבוצע חתך קטן בברך לצורך הכנסת מצלמה או לצורך ביצוע חיתוך, איחוי או פעולה אחרת.
סימפטומים של קרע במניסקוס
מטופל עם קרע במניסקוס עלול לחוות את התסמינים הבאים:
- נפיחות או נוקשות של מפרק הברך.
- כאב בעיקר בעת סיבוב המפרק, עמידה על הרגל הפגועה או כריעה.
- חוסר יכולת ליישר את הברך עד הסוף.
- תחושת נעילה של הברך.
דרכי טיפול בקרע במניסקוס
הטיפול הראשוני במניסקוס קרוע הוא מנוחה של מפרק הברך. ניתן להיעזר בקביים על מנת להפחית את העומס על המפרק ולהתאפשר לו להתאושש . נוסף על כך, קרח יכול להפחית כאב ונפיחות בברך.
ניתן להיעזר גם בטיפול תרופתי לטיפול בכאב הנובע מקריעת המניסקוס:
- תרופות לשיכוך הכאב מסוג נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) שניתן לקבל ללא מרשם רופא כגון איבופן (Ibufen) ואיבופרופן (Advil).
- תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים הניתנות עם מרשם רופא ביניהן: דיקלופנאק (Voltaren) וארקוקסיה (Etoricoxib).
טיפול פיזיותרפייכול לעזור בחיזוק השרירים מסביב לברך ושרירי הרגליים ועל ידי כך לשפר את התמיכה במפרק הברך. מדרסים או אביזרים אחרים עשויים להפחית לחץ על אזורים מסוימים בברך על ידי חלוקה שווה יותר של הלחץ מסביבה.
במידה והטיפולים הנ"ל לא נמצאו יעילים והברך עדיין כואבת נוקשה או נעולה ניתן לשקול אופציה ניתוחית. כיום הניתוח בקרע במניסקוס אינו ניתוח פתוחבדרך כלל אלא ניתוח ארטרוסקופי. אם המטופל צעיר וקיימת אספקת הדם טובה למקום הפגיעה ניתן לתפור את הקרע במניסקוס או להחזיר את המניסקוס למנח הרגיל שלו.
לאחר הניתוח המטופל יעבור תהליך החלמה של מספר שבועות ויחזור לתפקודו הרגיל. מקרים אחרים במטופלים מבוגרים יותר או כאשר יש פגיעה באזור בעל אספקת דם לקויה יכולים להביא לצורך בהסרת חלק מהמיניסקוס או המניסקוס כולו.
החולים בקרע במניסקוס לרוב זכאים לזכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה