אי ספיקה מיטרלית (Mitral valve regurgitation) מתרחשת כאשר המסתם המיטרלי של הלב לא נסגר עד הסוף ומאפשר לדם לזרום דרכו בכיוון ההפוך, כתוצאה מכך דם לא מוזרם ביעילות מהלב לגוף.
המסתם המיטרלי (דו-צניפי) ממוקם בין החדר השמאלי והעלייה השמאלית של הלב. המסתם עצמו בנוי משני עלים בצורת חרמשים אשר מאפשרים לדם לזרום מהעלייה השמאלית לחדר השמאלי אך לא בכיוון ההפוך.
אי ספיקה של המסתם המיטרלי נחלקת לשני סוגים: אי ספיקה ראשונית ואי ספיקה שניונית. אי ספיקה מיטרלית ראשונית נגרמת בעקבות בעיה במסתם המיטרלי עצמו, אי ספיקה מיטרלית שניונית נגרמת בשל בעיה בחדר השמאלי של הלב.
גורמים אפשריים לאי ספיקת מסתם מיטרלי הם:
הרופא יברר תחילה היסטוריה רפואית ומשפחתית, בעיקר של מחלות לב. בהמשך הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה ויאזין לקולות הלב של המטופל באמצעות סטטוסקופ. אי ספיקה מיטרלית מתאפיינת באיוושה הנשמעת בעת חזרת הדם דרך המסתם. המשך האבחון כולל בדיקה של קרדיולוג והפניה לבדיקות נוספות:
תסמיני מחלה של אי ספיקה מיטרלית תלויים בחומרה ובקצב התפתחות המחלה. תסמינים אפשריים הם:
אי ספיקה מיטרלית בדרך כלל מתפתחת באיטיות, ייתכן כי מטופל לא חווה סימפטומים כלל במשך עשרות שנים ולא היה מודע להתפתחות המחלה. לעומת זאת, קיימים מקרים בהם תסמיני המחלה מופיעים בבת אחת.
אופן הטיפול בחולה עם אי ספיקה מיטרלית תלוי בחומרת המצב ובהתפתחותו. במטופלים עם אי ספיקה קלה ניתן להסתפק בניטור בלבד. נוסף על כך קיימים טיפולים ניתוחיים ותרופתיים.
טיפול ניתוחי הוא תיקון או החלפת המסתם המיטרלי. במידה ותיקון המסתם מספיק מבצעים אותו בניתוח לב פתוח או באמצעות צנתור. במידה ויש צורך בהחלפת המסתם ניתן לבחור בין השתלת מסתם ביולוגי להשתלת מסתם מכני. מסתם מכני מחזיק לאורך זמן רב אך דורש נטילת תרופות מדללות דם לכל החיים. לעומת זאת, מסתם ביולוגי אינו דורש נטילת מדללי דם אך תוחלת החיים שלו מוגבלת וייתכן כי יהיה צורך להחליפו בהמשך.
אין באפשרותו של טיפול תרופתי לתקן את המסתם המיטרלי אך הוא מאפשר הקלה על תסמיני המטופל הסובל מאי ספיקה:
במידה והנך סובל מאי ספיקה מיטרלית הנך עשוי להיות זכאי לזכויות מהמדינה, לפרטים נוספים בקר בעמוד