הפרעת אישיות גבולית
מאז שהתפתח תחום הפסיכולוגיה, נגלו לעיני העולם תופעות התנהגויות רבות ומגוונות, אשר מקשות על אנשים בתפקוד היומיומי שלהם, ביכולת התגובתית וההתנהגותית "התקינה" לאוכלוסייה. ובעצם, העולם נחשף להפרעות פסיכולוגיות רבות שאנשים חווים, כאשר אחת מהן הינה הפרעת אישיות גבולית שגורמת לרבים מאיתנו לחוות שינויים קיצוניים במהלך חיינו היום יומיים, ניתן לטפל בהפרעה באמצעות תרופות נוגדי דיכאון.
מהי הפרעת אישיות גבולית?
אנחנו חיים בעולם אשר מלא באנשים שמגיבים לתופעות מסוימות במגוון דרכים שונות. ישנם אנשים רגישים יותר לסיטואציות מסוימות ויש כאלה שפחות, אבל דבר אחד הוא ודאי בעולם הזה, שאם אתם או האדם הקרוב לכם מתמודד באופן תכוף עם חוסר היכולת להגיב בצורה תקינה לסיטואציות שונות בחיים – הרי שיש לו בעיה.
ולא בהכרח שזה ישירות אומר שאתם או הקרובים לכם פסיכופטים וודאיים, וסביר להניח שאתם סך הכל מתמודדים עם הפרעה פסיכולוגית שיכול להיות שאם תקבלו את הטיפול המתאים עבורה, אז תוכלו להיות יציבים ולשלוט בעצמכם.
הפרעת אישיות גבולית היא מסוג ההפרעות הפסיכולוגיות שניתן לתאר אותן בשתי מילים פשוטות: "חוסר יציבות".
אם אתם מרגישים שאתם סובלים משינויים קיצוניים בהתנהגות שלכם, בהערכה העצמית שלכם כלפי עצמכם, ובקושי על שמירת קשרים ומערכות יחסים – יכול להיות שאתם סובלים מהפרעת אישיות גבולית, אבל אל דאגה – הבשורות הטובות שניתן לטפל בזה.
מהם התסמינים להפרעת אישיות גבולית?
הפרעת אישיות גבולית היא הרגשה פנימית של בן אדם עצמו אשר בסופו של דבר תתבטא בדפוס התנהגות לא יציב, בעוד שהרגשות וההתנהגויות ישתנו באופן מהיר וקיצוני וזה בהחלט ישפיע על הערך העצמי ועל ההרגשה הפנימית.
לרוב, הפרעת אישיות גבולית תחל כבר מגיל ההתבגרות, ולעומת הפרעות פסיכיאטריות שונות, עלולים ללוות את המטופל לאורך שנים רבות. חלק מתסמיני הפרעת אישיות גבולית כוללים בתוכם ניסיונות חוזרים להיצמד לאדם שממשיך לדחות אתכם, חוסר שליטה על מצבי התנהגות והתפרצויות זעם, חרדת נטישה והקושי להתמודד בשליטה על הרגשות והדחפים.
רגישות יתר לצד תחושות קיצוניות
לא אחת, אנשים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית יהיו רגישים יותר לביקורת אשר תגיע מצד החברה, שתעניק עבורם משמעות שבפועל לא מעוניינים בחברתם, דבר שעלול להוביל לתגובה לא רגילה ולפרצי זעם.
הפרעת אישיות גבולית יכולה גם להתבטא בכך שאתם עלולים להרגיש רגשות קיצוניים לאדם חדש שזה עתה הכרתם, זה מתבטא בתגובות מוגזמות וקיצוניות ביותר שפעמים רבות כלל אינן מתארות את הסיטואציה ומנותקות מהמציאות.
התגובה המוגזמת יכולה להגיע כהערצה מוחלטת ועד לתיעוב מלא של הבן אדם, בעוד שכל מצב בחיים יכול להשתנות באופן מהיר משחור ללבן, וזאת גם ההרגשה הפנימית אותה חווה האדם שמתמודד עם הפרעת אישיות גבולית – כאילו שהוא נזרק בכל פעם מקצה לקצה אחר והתחושות והרגשות נעים בצורה חדה מעלה ומטה.
הגורמים להתפתחות הפרעת אישיות גבולית והטיפול
לאנשי מקצוע ופסיכיאטרים מאוד קשה לומר באופן חד וודאי מהם המניעים והגורמים אשר בעקבותיהם מתפתחת הפרעת אישיות גבולית, אלו יכולים להיות מניעים שהגיעו מהילדות או שאפילו מצבי חרדה ודיכאון אשר מועברים לנו בצורה גנטית.
אבל דבר אחד בטוח במקרה המוזכר לעיל, וזה שכ-5% מהאוכלוסייה סובלת מהפרעת אישיות גבולית ולרוב מדובר בנשים שסובלות מהפרעה זו יותר מאשר הגברים, כאשר הנתונים הללו אינם מוסברים על פי המדע ומצביעים על כך שאכן המניע להתפתחות ההפרעה נובע עקב מצבים שונים שחווינו בילדותנו.
הטיפול בהפרעת אישיות גבולית מתחלק גם הוא לסוגים שונים ונובע מרמת ההשפעה של ההפרעה על האדם. חשוב לציין שאדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית לא חייב לחוות באופן תכוף את הסימנים לכך, וברוב הפעמים התסמינים יגיעו עקב טריגר מניע או מצב חרדתי שמתרחש בחיי האדם.
ברוב הפעמים, הטיפול בהפרעת אישיות גבולית יתבצע באמצעות ביקורים אצל פסיכיאטרים אך הרבה פעמים ישולבו הטיפולים באמצעים תרופתיים בכדי לווסת את הפן הרגשי שהבן אדם חווה.
מרבית התרופות הן מסדרת התרופות שנועדו לטיפול בדיכאון וחרדה
אם אתם או אנשים בסביבתכם חווים או מרגישים את תסמיני ההפרעה, הרי שמומלץ ואף כדאי לפנות לאבחון מדויק מול הפסיכיאטרים ולטפל בבעיה הקיימת בכדי למנוע את המשך הופעת התסמינים והתמודדותם.
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה