פגיעה מוחית בעקבות טראומה
פגיעה מוחית בעקבות טראומה (Traumatic brain injury, TBI) היא סוג של פגיעת ראש אשר עלולה להוביל לירידה תפקודית. פגיעה זו מהווה גורם משמעותי לנכויות ומוות ברחבי העולם במיוחד בקרב צעירים וילדים. פגיעה מוחית מסוג זה נפוצה יותר בקרב גברים לעומת נשים.
הופעת פגיעה מוחית בעקבות טראומה
המוח הוא איבר פגיע מאוד על אף הגנת הגולגולת ועל כן טראומות שונות עלולות לפגוע בתפקודו. הגורמים העיקריים לפגיעה מוחית מסוג זה הינם: תאונות דרכים, נפילות ותאונות ספורט.
קיימים שני סוגים עיקריים של פגיעה מוחית בעקבות טראומה:
- סוג אחד הוא דימומים בקליפת המוח (קורטקס), לרוב באונות המצחיות והרקתיות. דימומים אלו עלולים להתרחש כתוצאה מהתנגשות של הראש עם חפץ קשה כלשהו.
- סוג שני הינו פגיעה אקסונלית דיפוזית (Diffuse Axonal Injury). פגיעה זו מתרחשת ללא חבלת ראש ישירה אלא על ידי מנגנונים כגון מנגנון האצה-האטה סיבובי. שכבות המוח עלולות להחליק אחת על השנייה ולהביא להיווצרות קרעים קטנים בכלי דם ובתאי העצב פנימיים יותר. בלימה חזקה בתאונת דרכים היא סיבה נפוצה לפגיעה מסוג זה.
סימפטומים של פגיעה מוחית
תסמינים של פגיעה מוחית בעקבות טראומה מגוונים מאוד ומשתנים כתלות בסוג הפגיעה, חומרת הפגיעה ובאיזור הפגוע.
ישנם תסמינים רבים של פגיעה קלה יחסית, ביניהם: כאב ראש, הקאות, בחילות, הפרעה בקואורדינציה ובשיווי משקל, סחרחורת, ראייה מטושטשת ועייפות. פגיעה קלה עלולה להוביל גם להפרעות בתפקודים קוגניטיביים ורגשיים: שינויים במצב רוח, בלבול, בעיות זיכרון, בעיות קשב וריכוז, הפרעות חשיבה וכו'.
פגיעה בינונית עד קשה עלולה להתבטא בתסמינים שונים: כאב ראש בלתי פוסק, פרכוסים, הרחבה של שני האישונים, הפרעות דיבור, חולשה בגפיים, בלבול, חוסר קוארדינציה וחוסר הכרה. בטווח ארוך, מטופלים בעלי פגיעה מוחית בינונית עד חמורה עלולים לסבול מקשיים התנהגותיים וחברתיים.
פגיעות קשות בעקבות טראומה עלולות להביא ללחץ תוך גולגלתי גבוה העלול להוביל למוות. סימפטומים של לחץ תוך גולגלתי גבוה הינם דופק איטי, לחץ דם גבוה ודיכוי נשימתי. תסמינים נוספים של פגיעה מוחית קשה בעקבות טראומה הם ירידה במצב ההכרה, אישונים לא שווים בגודלם, שיתוק או חולשה בצד אחד של הגוף.
אבחון פגיעה מוחית בעקבות טראומה
איבחון מוקדם ונכון של הפגיעה המוחית חשוב ביותר, שכן כך ניתן למנוע החמרה וסיבוכים במצב החולה. לא קיימים תסמינים ספציפיים המעידים על פגיעה מוחית בלתי הפיכה. אבחון פגיעה מוחית בעקבות טראומה מתבסס על נסיבות האירוע ועל התסמינים הקליניים שהמטופל מציג.
בדיקות נפוצות במקרים אלו היא בדיקה נוירולוגית ובדיקות דימות: טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ותהודה מגנטית (MRI). טומוגרפיה ממוחשבת היא בדיקה מהירה, מדוייקת וזמינה, ולכן היא יעילה באבחון דחוף. בדיקת התהודה המגנטית אינה יעילה לאבחון דחוף, אך יכולה לתת מידע מפורט יותר אשר תורם להערכת מצב המטופל בטווח הארוך.
טיפול בפגיעה מוחית בעקבות טראומה
הטיפול בפגיעות מוחיות משתנה בהתאם לסוג הפגיעה וכתלות בשלב ההחלמה של המטופל.
טיפול מיידי בפגיעות מסוג זה הינו קריטי. מטופלים עם פגיעות בינוניות עד חמורות יועברו ליחידה לטיפול נמרץ. מטרת הטיפול המיידי היא לייצב את מצב החולה ולמנוע נזק נוסף, שכן לרוב הנזק מהפגיעה עצמה הינו בלתי הפיך.
קיימות תרופות כמו מניטול, אשר תורמות להורדת הלחץ התוך גולגלתי הנוצר בעקבות פגיעה טראומתית.
כאשר מצב המטופל מתייצב ניתן להתמקד בשיקום שלו על ידי צוות רב מקצועי. מטרות השיקום הינן שיפור תפקוד עצמאי בשגרה ועזרה למטופל בהסתגלות למגבלותיו.
אנשים שסובלים מפגיעה מוחית- פגיעה בעקבות תאונה שהובילה לירידה תפקודית בלתי הפיכה ולא ניתנת לריפוי, לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד
- דמי ביטוח לאומי לעובד לחופשה ללא תשלום
- זכויות תלסמיה מינור
- זכויות תעלה קרפלית
- זכויות קרע במיניסקוס – ביטוח לאומי
- זכויות חולי דיאליזה
- גמלת החזקת כלב נחייה