נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » זכויות בעבודה » הבראה, מחלה וימי אבל

הבראה, מחלה וימי אבל

מה קורה במקום העבודה במקרים של היעדרות בשל מחלה או חלילה אבל? ומה לגבי דמי ההבראה להם זכאי כל עובד לפי חוק? האם אתם מקבלים את הימים הללו? יודעים לבדוק כיצד הם משתקפים בתלוש המשכורת שלכם? פורטל בשבילך עושה לכם סדר בדברים.

זכויות דמי הבראה לעובדים

דמי הבראה משולמים ברוב מקומות העבודה במהלך חודשי הקיץ. הסיבה לכך טמונה בראשיתו של חוק דמי הבראה שנוצר כדי לספק לעובדים סכום כספי מכובד שיאפשר להם לצאת לחופשה.

חובת המעביד היא לשלם דמי הבראה. כלל זה חל בעקבות צווי הרחבה שמחייבים את כל המעבידים, בכל מגזר במשך לשלם אותם. זוהי זכות קוגניטיבית, כלומר, עובד אינו יכול לוותר עליה וגם אם "הסכים", אין להסכמתו כל תוקף מחייב ועל המעביד לשלם אותם.

דמי הבראה משולמים לכל עובד לאחר שחלפה שנת עבודה אחת במקום העבודה. נכון לחודש יוני 2014, גובה דמי ההבראה עומד על 378 ₪ ליום במגזר הפרטי ועל 427 ₪ ליום במגזר הציבורי. סכום זה מחויב בדמי ביטוח לאומי ובמס הכנסה. הסכום מתעדכן מדי שנה, בהתאם למדד המחירים לצרכן, או בהתאם להסכם קיבוצי שיש בין המעסיקים לבין ההסתדרות. מספר ימי ההבראה מחושב לפי הוותק בעבודה והזכאות ניתנת רק לאחר שנת עבודה מלאה:

  • שנת עבודה ראשונה מקנה זכאות של חמישה ימי הבראה.
  • מהשנה השנייה ועד השנה השלישית יקבל העובד ששה ימי הבראה.
  • מהשנה הרביעית ועד העשירית יקבל העובד שבעה ימי הבראה.
  • מהשנה ה-11 ועד לשנה ה- 15 יקבל העובד שמונה ימי הבראה.
  • מהשנה ה- 16 ועד לשנה ה- 19 יקבל העובד תשעה ימי הבראה.
  • מהשנה העשרים ואילך זכאי העובד לעשרה ימי הבראה.

מבקשים לבדוק אם קיבלתם תשלם מלא בגין ימי מחלה או אבל? האם קיבלתם דמי הבראה כנהוג בחוק ולפי הסכום הנקוב בחוק? כדי לעשות סדר בדברים, להבין את תלוש המשכורת ולוודא כי לא נעשה עמכם עוול, מעמיד לרשותכם פורטל בשבילך את כל המידע, הדינים, הפסיקות והסעיפים בחוקים, שיסייעו לכם להבין את זכויותיכם ובמידה ולא מומשו, לקבל יעוץ וסיוע ממגוון מומחים, ביניהם עורכי דין לדיני עבודה.

זכויות עובדים ימי מחלה

עובד זכאי לשמונה עשר ימי היעדרות מהעבודה בגין מחלה. החל מהיום השני להיעדרותו, הוא זכאי לתשלום מהמעביד. גם ימי מחלה של בן משפחה, כמו ילד, בן זוג או הורה קשיש, נחשבים לימי מחלה מאושרים ושהעבד זכאי לקבל תשלום בגינם.

הזכות לקבלת ימי מחלה מעוגנת בחוק דמי מחלה, תשל"ו, 1976. עובד שנשללה ממנו זכות זו יכול לתבוע פיצויים מהמעסיק.

  • עובד לא זכאי לתשלום בגין היום הראשון למחלתו.
  • התשלום בגין היום השני למחלה יעמוד על מחצית סכום שכרו היומי.
  • התשלום בגין היום השלישי למחלה יעמוד על מחצית הסכום.
  • התשלום בגין היום הרביעי למחלה ואילך יזכה את העובד בתשלום מלא.
  • על פי חוק, אין לפטר עובד בתקופת היעדרותו מהעבודה בשל מחלה.
  • עובד רשאי לזקוף ימי מחלה בגובה של עד שבעה ימים בגין בדיקות הריון של בת הזוג, טיפולי פוריות וכל הנושאים הקשורים להריון ולידה.

מידע נוסף על דמי מחלה ניתן למצוא באתר משרד הכלכלה:

https://www.moital.gov.il/NR/exeres/956ABF34-5117-4129-91E6-EC32F9EB7307.htm

זכויות עובדים ימי אבל

חובת האבלות היא אחת מזכויות הבסיס הניתנות לעובדים בכל הענפים במשק. זכות זו ניתנת לעובד במקרים של מות בן משפחה מדרגה ראשונה, למשל הורה, בן זוג, אח או ילד. זכות זו מעוגנת בחוק ימי חופשה שנתית, התשי"א 1951, במסגרתו מצוי גם סעיף חופשה בגין ימי אבל.

משך החופשה בגין ימי אבל נקבע לפי מנהגי הדת של העובד.

  • לפי סעיפים 4 ו-5 לחוק חופשה שנתית, ימי החופשה השנתית להם זכאי העובד לא יפחתו עקב היעדרות מהעבודה בזמן אבל.
  • עובד זכאי לקבל שכר בגין תקופת האבל. קבלת השכר מוגבלת לשבעה ימים.
  • זכאות העובד לצבירת ימי מחלה, נשמרת גם בתקופת ימי האבל.

חוויתם אי צדק בעבודה בגין אי כיבוד זכויותיכם בנושא הבראה, מחלה וימי אבל? חשוב שתדעו שיש לכם עילה לתביעה משפטית ולקבלת פיצויים. חשוב להבין קודם לכן את החוק לעומקו, את המשמעות של כל הסעיפים בו ואת ההשלכות. כדי לחסוך זמן חיפושים ארוך ומייגע, עומד לרשותכם פורטל בשבילך. בפורטל מוצג המידע הרלוונטי בפרוטרוט ובבירור.

כמו כן עומדים לרשותכם מגוון אנשי מקצוע, עורכי דין המתמחים בדיני עבודה, יועצים ומומחים שישמחו לסייע לכם ולשפוך אור על הסוגיות השונות. כדי שנוכל להגיש לכם את הסיוע, מלאו את פרטיכם בטופס המקוון שבפורטל, וללא כל התחייבות.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!